Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Fakta om Gotland

Aktuellt


Gotland är bra

Gotland är bra

Vi skall börja med att säga att Gotland är ett utmärkt ställe att leva på. Det är större än vad du tror, det finns mer än vad du tror och gutar är ett trevligt folk.

På landet är det särskilt skönt och vackert, beroende på naturen och havet, medan Visby börjar kännas mer och mer som en liten stor stad, ty den har vuxit nåt enormt de senaste 50 åren vilket beror på den politik som har förts i Sverige under denna tid då stadsutvecklig har gynnats långt utöver förundran.

Men Visby är en enastående stad innanför murarna, ett par kvadratkilometer konkret historia, men det är bara en liten del av Visby ehuru relativt sett groteskt stora investeringar görs för att vidmakthålla detta ur europeisk synpunkt ganska triviala förhållande.

Om gnälleriet i lokaltidningarna
Läser du lokaltidningarnas diskussionsfora så kommer gnälleriet strax att stå dig upp i halsen. Men så ser det inte ut på riktigt. Folk är hederliga, skötsamma och arbetar flitigt dagligen som folk på annat håll.

Kommunens storlek

Kommunens storlek

I förhållande till folkmängd är Gotlands kommun jättestor, dominerande på många områden. Observera dock att det inte finns något landsting utan det mesta sköts av kommunen, också sjukvård.

Nuförtin har kommunen också hand om den skattefinansierade utvecklingen, dvs kommunen kan ge bidrag till sånt de tror på (något som Länsstyrelsen tidigare skötte alldeles utmärkt och opartiskt), varför kommunen inte längre kallar sig kommun utan nu skall det vara finare potäter och de säger sig därför heta Region Gotland. Det enda som åstadkoms genom kommunens storlek och arbetsuppgifter är i stort sett planekonomi och byråkratism.

Ett exempel kan vara att kommunen har satsat många, många miljoner på att förbättra företagsklimatet, men det enda som händer är att detta faktiskt blir sämre. Och ungefär vart tredje år tar kommunen fram storsläggan och skall rätta till allting med en ny organisationsplan - en ny organisationsplan, tänka sig - och så kommer det antagligen att fortsätta.

Ovanstående får inte uppfattas som att Region Gotland och de som arbetar inom kommunen på något sätt inte fullgör sina uppgifter, tvärtom, många berömvärda människor jobbar där och tar hand om oss och andra saker på ett föredömligt sätt.

Besvärliga problem

Besvärliga problem på riktigt

Under sommaren tiodubblas - minst! - Gotlands befolkning. Under omkring tre månader måste alltså det gotländska samhället ha beredskap för att ta hand om en tiodubblad befolkning, t ex inom sjukvård. Vi måste ha ett tillräckligt stort sjukhus, tillräckligt många vårdcentraler osv.

- Det kostar mycket!

Gotlands befolkning ligger omkring 60.000 människor, men sommartid rör det sig alltså om 600.000 människor. Ta reda på befolkningen i din egen hemort, tiodubbla den och fundera på hur det skulle gå.

Vägpris på färjan

Den viktigaste frågan - priset att ta sig till Gotland

Att färjan inte skall kosta mer än vad det kostar att köra på landsvägen utanför din dörr tycks rikspolitiker vara överens om, förvånansvärt nog.

Men så är inte fallet, och varför Gotland diskrimineras i förhållande till andra landsändar går inte att begripa. Gutarna själva har rätt bra pris på färjan, men ödesfrågan är till vilka priser andra reser.

Här på Gotland är färjetrafiken den viktigaste frågan "what so ever" men tystnaden från riksdag och regering är öronbedövande. Se mera under Vägpriser på färjan.

Det är svårt att tycka att Gotland är en del av Sverige när ön ges sämre förutsättningar än andra landsändar. Föregående mening upprör storligen en och annan, som säger att gutar bara skall ha och ha, men om du tänker närmare på det så är det din resa vi vill göra billigare.

Först, störst osv.


Störst, först, Àldst och vÀrst pÄ Gotland


Gotland Àr ett annorlunda stÀlle, och det Àr nog pÄ riktigt.
Denna sida Àr tÀnkt som en liten lista över hÀftiga saker.

Vi försöker rangordna i tid efter bÀsta förmÄga, det finns dock
gott om Äsikter, och dÀrtill fylls informationen pÄ under hand.

Sveriges största raukfÀlt

Digerhuvud pÄ vÀstra FÄrö Àr en magisk solnedgÄngsplats och Sveriges största raukfÀlt.

Det Àr 3,5 kilometer lÄngt och 50 meter brett. Vill du bekanta dig med raukar sÄ Àr Digerhuvud ett bra stÀlle för detta.

Nordens största stenröse

Uggarde roir frÄn bronsÄldern Àr ett vÀldigt stort stenröse, 8 meter högt, 45 meter i diameter, dvs en omkrets pÄ strax över 140 meter.

Mer om Uggarde stainroir, se ocksÄ översikten och kartan.

VÀrldens största samling slipskÄror

SlipskÄrorna förekommer sÄvÀl i hÀll som pÄ lösa stenblock, 3.700 skÄror kÀnner vi till.

Det Àr oklart vad förfÀderna höll pÄ med, men i folkmun heter de svÀrdslipningsstenar. Det Àr sÀkert rÀtt, lÀs mer.

Första jÀrnet i Sverige

Det Àr inte bara sÄ att det första jÀrnfyndet Àr frÄn Gotland, i ett bronsÄldersfynd i Eskelhem, utan det Àr ocksÄ sÄ att de Àldsta jÀrnugnarna Àr gotlÀndska.

Och om du undrar hur det har kommit till Gotland emedan jÀrn inte finns naturligt i berggrunden sÄ har det flutit hit.

Nordens Àldsta och vackraste Àngar

Förutom att de gotlÀndska Àngarna Àr de örtrikaste som finns i Sverige sÄ pÄstÄr vi att de ocksÄ Àr de vackraste.

Ängarna hyser ofta kĂ€mpgravar, som tillkom nĂ„gra hundra Ă„r f. Kr., Ă€ngsbruket bör ha minst samma Ă„lder. Eftersom husgrunder ligger dĂ€r vet vi ocksĂ„ att Ă€ngsbruket Ă€r över 2.000 Ă„r.

Ängarna Ă€r underbara och omĂ„ttligt vackra, hĂ€r finns nĂ„gra besöksvĂ€rda Ă€ngar.

Sveriges örtrikaste Àng

Gutarnas makalöst vackra Àngar Àr eldoradon av livskraft och hÀrlighet pÄ jorden. I Gerum prÀstÀnge har en botaniker satt sig ner för att rÀkna efter.

Jag sÀger nÄgonstans att Botaniska trÀdgÄrden i Visby Àr sjÀlens bensinstation, vackert sÄ, men Gotlands Àngar Àr i sÄ fall oljefÀlten.

VÀrldens första runor

VÀrldens Àldsta runalfabet har hittats pÄ ön, se ovan, och ocksÄ vÀrldens Àldsta runor Àr frÄn Gotland. Det Àr den berömda spjutspetsen pÄ vilken runorna lyder "gaois" eller "sioag" beroende pÄ Ät vilket hÄll man önskar kasta spjutet.

Inte nog med att Gotland har de första runorna, gutarna anvÀnde dem ocksÄ vÀldigt lÀnge. RiksantikvarieÀmbetet sÀger att gutarna anvÀnde runor frÄn 200-talet e.Kr. till Ätminstone 1600-talet. Runor har alltsÄ anvÀnts pÄ Gotland i minst 1.400 Är. HÀr finns info runor och spjutspetsen

Norden största fornborg

Torsburgen Àr en gigantiskt borg med byggstart i trakterna av 200-talet e.Kr. Förutom den största sÄ Àr det gott om fornborgar, se kartan, dÀr nÄgra av de besöksvÀrda visas, och dÀrtill finns det borgar som förmodligen Àr frÄn bronsÄldern pÄ Gotland.

Lite om Torsburgen, som i Gutasagan kallas ĂŸors borg - Tors borg.

Största husgrunden

Strax bredvid Stavgards jĂ€rnĂ„ldersby Ă„terfinns den största husgrunden i ÖstersjöomrĂ„det frĂ„n tiderna strax efter Kristi födelse - 67 meter.

Det finns 1.800 bevarade vad vi kallar kÀmpgravar, som alltsÄ Àr forntida husgrunder, förmodligen har minst lika mÄnga odlats bort.

Första tecknet pÄ högre germansk kultur

Kylverstenen som hittades i StÄnga socken pÄ Sudret (södra tredjedelen av Gotland) har vÀrldens Àldsta runalfabet.

Det innebÀr att denna runsten frÄn 400-talet med den 24-typiga futharken Àr det första tecknet pÄ en högre germansk kultur.

Och det Àr inte en gute som pÄstÄr detta utan en riktigt fastlÀnning, en runexpert

Nordens monumentalkonst frÄn jÀrnÄldern

De gotlÀndska bildstenarna Àr makalösa! MÄnga vill se Nordisk mytologi pÄ alla hÀftiga bilder, men de islÀndska sagorna nedtecknades pÄ 1200-talet och dÄ var redan mÄnga bildrika stenar 500 Är gamla, lÄngt Àldre Àn landnamet pÄ Island

De första bildstenarna började knackas till vid pass 400 e.Kr. (denna datering Àr emellertid ifrÄgasatt, de Àr förmodligen Àldre) och de sista hör hemma i början av medeltiden.

HÀr Àr lite om bildstenar. Vill du se mera sÄ Àr det lÀttast att söka pÄ bildsten, men se ocksÄ kartan för kopior och de som stÄr kvar.

Norden största gravklot

Norden största gravklot ligger lÀngs vÀg 143 i Halla socken. SÄdana solida stenklot lades ovanpÄ gravarna, smÄ rösen, av obekant anledning. Det kommer frÄn gravfÀltet som kallas Broa pÄ andra sidan vÀgen.

HÀr Àr mera om gravklotet och lite om gravfÀltet.

Medeltida smideskonst

Sen jÀrn introducerades har gutar visat skicklighet inom smideskonst. PÄ Gotland finns de Àldsta jÀrnugnarna i Sverige och arkeologer sÀger att gutarna har tillverkat vapen i lÄnga tider. Det finns mycket att se pÄ kyrkdörrarna och vill du se nyare hantverk rekommenderas GÄrdsmuseet Wanges i Burs.

EnastÄende i den europeiska kristenheten

Rosvall, som nog Àr den som mest ingÄende har undersökt Gotlands medeltida kyrkor, sÀger att det Àr:

"En enastÄende företeelse i den europeiska kristenheten".

Det Àr svÄrt att inte hÄlla med ty kyrkorna Àr med lÀtthet Gotlands vÀrdefullaste kulturarv!

HÀr finns en textöversikt och hÀr en karta.

Nordens största forntida trÀanlÀggning

Bulverket i TingstÀde kan du bara se pÄ vintern. Försvarsborgen, troligen, Àr frÄn 1100-talet och har förbryllat forskare sen det brann (gotlÀndskt uttryck: "Det rykte som nÀr TingstÀde trÀsk brann").

Mer om Bulverket och en karta över besöksvÀrda borgar.

Nordens största krucifix

Det stora kyrkorummet i Lau medeltida kyrka förleder nog en smula, men krucifixet frÄn 1200-talet som hÀnger pÄ norrvÀggen Àr stort.

Riktigt hur mÄnga saker i Gotlands kyrkor som Àr störst, först, vÀrst osv. Àr det nog inte riktigt nÄgon som vet.

Det finns vad som tycks vara oÀndliga mÀngder konst, varav krucifixet i Lau kyrka Àr ett.

Sveriges första lagbok Àr Gutalagen

Det finns Àldre lÀmningar av uppteckningar av landskapslagar men det Àr mest privata anteckningar, rÀttsböcker kallade. Gutalagen Àr emellertid en regelrÀtt lagbok. Och lite roligt Àr det att nÄgon kung överhuvudtaget inte finns nÀmnd i texten, som i stÀllet talar om att Gotland var en demokratisk republik, se Gutalagen.

Sveriges enda saga-litteratur

Det hela Àr faktiskt mer spÀnnande Àn vad det i förstone lÄter, ty Gutasagan Àr med lÀtthet Sveriges hÀftigaste skrift. En del vill dÀrför att man skriver Guta Saga i stÀllet för Gutasagan för att framhÀva dess betydelse.

Gutasagan Àr samtida med Snorre Sturlussons fabulerande pÄ Island, ty den Àr ett bihang till Gutalagen som nedskrevs i början av 1200-talet.

Gutesagan berÀttar Gotlands Àldsta historia och slutar vid kristendomens införande. En sak som Àr sÀrskilt roligt Àr att sÄvÀl Gutalagen som Gutasagan Àr skrivna pÄ Gotlands eget sprÄk.

Mindre roligt Àr de slutsatser som Gutalagen har anvÀnts till, ty folk med fantasi lyckas inlÀsa sÄvÀl mÀnniskoffer som att gutarna skulle ha "underkastat" sig svearna.

SÄ Àr det inte, hÀr finns Gutasagan med kommentarer av en jurist.

Enda nÄgorlunda bevarade glasmÄlningar

I Norden Àr det bara pÄ Gotland som medeltida glasmÄlningar i kyrkorna har bevarats i nÄgorlunda fullstÀndigt skick.

Det finns mÄnga kyrkor dÀr mÄlningar kan beundras, se glasmÀstarna, framför allt i Lye kyrka, nÄgra bilder.

Äldsta Marie kröning i Sverige

I Hejdeby medeltida kyrka finns ovanför triumfbÄgen en relativ stor mÄlning av Marie kröning, vilken Àr den Àldsta i Sverige av detta motiv.

Hejdeby kyrka kallas förresten för rosornas kyrka.

Sveriges Àldsta kyrkklocka

Sveriges Àldsta kyrkklocka Àr frÄn 1200-talet och hÀnger bra dÀr den gör i Norrlanda kyrka.

Vi skall ocksÄ passa pÄ att sÀga att det finns en vÀlbevarad och synnerligen sevÀrd passionsfris frÄn 1400-talet inuti kyrkan, och inte heller Àr det lÄngt till annat som Trullhalsar och Liste Àngar.

Sveriges största sevÀrdhet

Ringmuren kan du besöka nÀr du vill. Hon vill inte ha intrÀde, hon guidar dig inte i nÄgon skrÀllig högtalare och du fÄr lov att ta pÄ henne.

HÀr finns en översikt, lite om tornen ocksÄ, och hÀr en karta.

NÀstan vÀrldens Àldsta sjÀlavÀgning

De mÄlningar av kejsar Henriks sjÀlavÀgning som finns i olika kyrkor pÄ Gotland Àr stora mÀrkvÀrdigheter, ty det finns bara ett stÀlle i vÀrlden som har en Àldre mÄlning av samma motiv, och det i sjÀlva Rom.

VÀgningen i Vamlingbo sÀgs vara Àldst, den Àr ocksÄ störst, men de förekommer ocksÄ i nÄgra andra kyrkor som Anga, Buttle, Ganthem, MÀsterby och Sanda, sök pÄ sjÀlavÀgning.

Medeltidens största bildframstÀllning

SjÀlavÀgningen i Vamlingbo, se alldeles ovan, Àr inte bara en sevÀrdhet pga valet av motiv utan det Àr samtidigt medeltidens största enskilda bildframstÀllning i Sverige.

Den medeltida kyrkan i Vamlingbo bör alltsÄ för nutiden vara ett slags vallfÀrdsort för denna underbara mÄlning. Men mÄlningen Àr sÄ stor att det sÀgs att kyrkan ocksÄ besöktes flitigt under medeltiden emedan S:t Mikael var begravd dÀr.

Sveriges första aln

PÄ porten till StÄnga medeltida kyrka hÀnger en kopia av vad som rimligen bör vara Sveriges första aln, och pÄ den stÄr att "detta Àr rÀtt guta aln", fast pÄ gutniska.

HÀr kan du lÀsa mer om RÀtt Guta aln.

Unik skeppsristning, första koggen

Ristningen av en kogg i den fortfarande mjuka putsen vid pass 1250 i Fide kyrka gör den unik i Norden som den första avbildningen av en kogg. Det Àr rÀtt hÀftigt om man tÀnker pÄ det.

HĂ€r finns mer om ristningen och mer om Fide kyrka.

Sveriges förste författare

Petrus de Dacia som bl a var prior i S:t Nicolai pÄ 1200-talet brukar kallas Sveriges förste författare, ty han skrev en brevbok dÀr han blir styrkt i sina tvivel av en tyska, Kristina av Stommeln, som var Kristi brud och utsattes för en hoper grÀsliga prövningar av DjÀvulen vilket till en början styrker Petrus men som i det sista brevet andas uppgivenhet.

Mer om Petrus, se ocksÄ Elvatusen jungfrur och DjÀvulens spik.

VÀrldens Àldsta nyckelharpor

Den helt profana frisen pÄ KÀllunge medeltida kyrka visar förutom andra hÀftiga saker ocksÄ ett par spelmÀn med varsin nyckelharpa. De Àr frÄn 1300-talet, se sidan om dessa.

Det finns lÄngt Àldre bevis pÄ spelmÀn. GravfÀltet Broa i Halla socken hade i ryttargraven ett stall till ett strÀnginstrument, se gravfÀltet. Gotland har ocksÄ blivit kallat melodiernas ö, och det med rÀtta, ty mÀngden folkmusik Àr stor (jag har inte hunnit skriva om detta).

En mÀrklig gravsten - lyckohjulet

En av de mÀrkligaste gravstenarna frÄn medeltidens Sverige stÄr i dag utstÀlld i norra stigluckan till Ekeby kyrka. Det Àr en sevÀrdhet, Lyckohjulet, av mÄtt och rang som envar borde ta sig tillfÀlle att njuta av. Medeltiden var mÀnsklig.

Lyckohjulet och den mÀrkliga gravstenen med runskrift i LÀrbro sÀger mycket om medeltida förestÀllningar.

Sveriges Àldsta sÀckpipa

De sköna friserna pÄ Martebo medeltida kyrka innehÄller ocksÄ en del överraskningar. De Àr mÄhÀnda inte profana som de pÄ KÀllunge kyrka men vÀldigt vÀl utförda.

Vi har skrivit en del kÄserier om dessa friser, som t ex Huru svin i ollonskog mÄ hÄllas ty det rent faktamÀssiga Àr illande kvickt avklarat. Skulpturerna anses förfÀrdigade av medarbetare ur "Egypticus" byggnadshytta pÄ 1330-talet, lite mer under StenmÀstarna.

Sveriges största ringmur

Bara tre stÀder i det medeltida Sverige var av sÄdan betydelse att de hade en ringmur: Stockholm, Kalmar och Visby. Det finns nog ingen större ringmur i Norden men det Àr inte det som Àr grejen. Visby ringmur Àr trots att den Àr en symbol för dumhet förmodligen vÀrldens vackraste ringmur.

Textöversikt av ringmuren, och hÀr en karta.

Nordens största massgravar

Mig veterligen finns inga större massgravar Àn dem Valdemar Atterdag Ästadkom dÄ Gotland intogs 1361.

Det hela Àr för jÀvligt och Valdemar Atterdag en satans mördare, men massgravarna ligger dÀr i alla efter slaktningen 1361.

Det prÀktigaste fÀhuset i Sverige

Linné tyckte pÄ sin Gotlandsresa att ruinerna efter Roma kloster, som pÄbörjades 1161, var det prÀktigaste fÀhus han hade sett i Sverige, ty ruinerna fyllde detta ÀndamÄl 1741.

HĂ€r finns lite om Roma kloster.

Lite av varje

Lite skojiga saker till:

* Linné sa att Hau gÄrd var den artigaste bondgÄrden i riket, men exakt vad som menas med detta vet jag inte.

* ÄrkeĂ€ngel Mikaels grav finns i Vamlingbo, se sjĂ€lavĂ€gningen

* Sveriges enda fÄgelberg finns pÄ Karlsöarna utanför Ekstakusten.

* VÀrldens största vikingaskatt Àr Spillingskatten om 56 kg silver.

* Visste du att Gotland Àr vÀrldens skattrikaste stÀlle. NÀrmare 80% av allt vikingatida silver har hittats pÄ Gotland, och visste du ocksÄ att 80% av alla silverdenarer frÄn 200-talet e. Kr. Àr frÄn Gotland.

Till sist skall vi sÀga att ovanstÄende lista Àr lÄngt ifrÄn fÀrdig, men hoppeligen förbluffande i alla fall.

- VĂ€lkommen till Gotland!