Layoutelement

text bild karta   info, A-Ö
Illustration
Hem

Boende
Företag
Annonser

Kartor
Information

Översikter
Bra att veta
Nyheter

Historia
Fakta
Socknar

Kultur
Natur

Nöje/göra
Utflykter

Fårö
Visby ringmur
Visby ruiner

Vykort

Bilder
Uppdaterat/nytt
Kommentarer
Först, störst

Kastaler på Gotland

Gotland - Översikt
Kastaler på Gotland
Kastaler på Gotland, foto Bernt Enderborg

Guide till kastaler på Gotland där sådana finns fler av än på övriga håll. Det finns kastaler från vikingatiden som än används, kastaler med skönaste utsikt över havet och förmodligen Sveriges mest kända kastal - Kruttornet.


På Gotland finns det försvarstorn, kastaler, från 1100-talet lite här och var. Mats Areskoug skriver i DN att kanhända är kastalerna är en av höjdpunkterna på Gotlandsresan och att: "Visst finns dessa medeltida försvarstorn även i övriga Sverige, men inte alls i samma antal."

Wikipedia säger att ordet kastal kommer från kastell, ett ord som trasslat sig hit från latinet och i slutändan betyder, och vad det för övrigt är, en liten borg.

Det är lätt att ta sig runt och kika på kastalerna, se länkarna där det finns vägbeskrivningar till de kastaler vi har gjort egna sidor om. Kastaler finns bl a i Lärbro, Västergarn, Gammelgarn, Sundre, Gothem, Lärbro, Fröjel, Öja och i Visby.

Bevarade kastaler
Den mest renoverade är nog Kruttornet i Visby, exempellöst omskriven och omhuldad, inträde och allting, men bra mycket häftigare är den naturligt bevarande kastalen vid Lärbro kyrka, vilken används bl a som redskapsförråd som om ingenting har hänt sen vikingatiden.

Också kastalen i Sundre får väl sägas vara bevarad. Den står på en backe alldeles bredvid kyrkan, bilden till höger.

Ruinerade kastaler
Den i särklass vackrast belägna är kastalen i Fröjel som står och bevakar den vikingatida hamnen uppe på en backe bredvid kyrkan. Där finns det luft och havsutsikt som räcker till alla och envar varför vi rekommenderar detta som ett utmärkt utflyktsmål (närmaste badplats är Gustavs).

Med tanke på dess placering är måhända kastalen i Västergarn den historisk intressantaste, ty den ligger inbyggd i en vikingatida stadsvall, Västergarnsvallen, se också Vikingarnas Västergarn.

Kastalen i Lau är till- och ombyggd till prästgård, varför också den ligger alldeles bredvid kyrkan, som i sin tur torde ha ett av Gotlands vackraste kyrkorum, väl besökansvärt (missa inte krucifixet, Nordens största).

Kastalen i Öja som ligger på en åkerlapp bredvid kyrkan är en ruin men hyfsat välbevarad och fantasieggande i alla fall.

Kastalen i Gothem som står alldeles framför kyrkan, i vilken det också finns någon gammal träbalk från Gud vet när. Och till sist skall vi nämna kastalen i Gammelgarn som har renoverats och också den står alldeles bredvid kyrkan (obs gammalt kort på den orenoverade kastalen).

Det finns ett gäng kastaler till, men dessa ser mest ut som gräshögar eller några murar på marken, varför de kanhända inte är så mycket att se, däremot bör väl kyrkan i såväl Bunge som Norrlanda nämnas, ty de är helt sonika ombyggda kastaler, se Medeltidens borgar.

Till höger ser du kastalen alldeles bredvid Lärbro kyrka. Den är från vikingatiden, 1000-talet, och används i dag bl a som redskapsskjul, miniutställningar och annat sånt.

Kastalen hade t ex över ett halvt millenium på nacken när Kolmodin promenerade i trakterna och skrev Den blomstertid nu kommer. För skoj skulle kan vi skriva att den är minst 200 år äldre än allting i Stockholm och 500 år äldre än allting i Göteborg, fast det är inte så mycket att skryta med om man kikar ut i världen men trots detta rätt häftigt i alla fall.
/text och foto Bernt Enderborg
Mer om Översikt
Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=1465

Kommentarer till denna sida


Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Resa, boende och mer information

Boende, bokning, färja, flyg, buss, stuga, hotell, camping, vandrarhem osv


Online: Bo vid havet

Telefon: Resestugan (0498-24 04 50), Romabokningen (0498-29 03 50)

Boende på Gotland via Guteinfo

Sex olika sätt att ordna ditt sommarboende, se Boendesidan.


Mer om översikt på Gotland

Textlänkar, bildlänkar eller kartlänkar.

Mer om Gotland

Först och störst, Historia i årtal, Konsthistoria i årtal, Gutarnas kolonier, Krigshistoria, Religion på Gotland, Artiklar, Magiska Gotland, Kåserier, Kartor med utflyktsmål, Det magiska ljuset på Gotland

Företag i Gotland

Kontakta oss om du vill synas.

Översikt

Bildstenar på Gotland »»»
Det finns mer är du tro »»»
Fiskelägen på Gotland »»»

Fornborgar på Gotland »»»
Fornlämningar, fornminn »»»
Glasmästarna »»»

Gotlands badguide, strä »»»
Gotländska stenmästare »»»
Historisk översikt för »»»

Kastaler på Gotland »»»
Kyrkor på Gotland »»»
Kämpgravar, stavgardar »»»

Medeltiden på Gotland »»»
Målningar från medeltid »»»
Naturen på Gotland »»»

Passionsfriser på Gotla »»»
Raukar på Gotland »»»
Ringkors på Gotland »»»

Ruiner på Gotland »»»
Skeppssättningar »»»
Smideskonst på Gotland »»»

Statsskick på Gotland »»»
Stenrösen på Gotland »»»
Stenskulpturer, reliefe »»»

Stensträngar, stainvast »»»
Svärdslipningsstenar el »»»
Torn i Visby ringmur »»»

Träskulptur - Viklaugru »»»
Varumärket Gotland »»»
Visby »»»

Visby kyrkoruiner »»»
Visby ringmur »»»
Visby sevärdheter »»»

Ängar på Gotland »»»

Information Gotland
Annonser förstasidan