text bild karta   info, a-ö

Orion och Betelgeuse

Gotland | Fakta | Utskrift | Mobilsida
Orion och Betelgeuse
Orion och Betelgeuse, foto Bernt Enderborg
Wikipedia.org, det öppna uppslagsverket, kan man läsa lite om Gotland, och där sägs bl a att Orion är Gotlands landskapsstjärnbild och att det är Betelgeuse som är Gotlands landskapsstjärna. Vi har inte en aning om varifrån det kommer att man skall ha sådana, men det kan ju vara kul trots det. I förbigående kan man väl passa på att inflika att dessa kosmiska objekt passar Gotland bra mycket bättre än landskapsdjuret, som av någon anledning är igelkott trots att vårt vapen sen vikingatiden är en vädur.

Utsikt från Vänge kyrktorn
Utsikt ungefär västerut från Vänge kyrktorn, det står Tors borg i Gutasagan

Orion och Betelgeuse passar i alla fall Gotland alldeles utmärkt, jag brukar själv stå och kika på dem varje stjärnklar natt, eller åminstone Orions bälte som väl alla känner till. Orion var är ju en urstark hjälte från grekernas mytologi. Gutarna hade förresten kanske kontakt med grekisk mytologi för 1.000 år sen och som alla gutar borde veta så bosatte gutar sig i Grekland (Krimhalvön) efter den stora utvandringen. Nåja, Orion blev mördad av Artemis på anstiftan av Apollon och småningom uppsatt på himlapället.

Brogårdsmyr
Brogårdsmyr mellan Vänge och Sjonhem

Betelgeuse som ingår i Orion sägs vara den 10:e ljusstarkaste stjärnan. Den är enorm, radien är 200 gånger jordens och massan är ungefär 15 gånger större, och skulle räcka ända ut till Mars om den intog solens plats.

Bjärges
Utsikt mot Bjärges från Vänge kyrktorn

Som många vet är såväl Zaphod Beeblebrox som Ford Prefect från en planet i "solsystemet Betelgeuse", vilka man kan läsa om i boken Liftarens Gudie till Galaxen (gå inte och se filmen, läs boken). Boken kan väl uppfattas som lika absurd som den offentligt styrda och skattefinansierade utvecklingen av Gotland, planekonomi, men det finns många, många guldkorn att plocka ur boken, åtminstone 42.

Gandarve
Utsikt mot Gandarve från Vänge kyrktorn

Jag har inte en aning om vad en landskapsstjärna skall vara bra för. Ovanstående kort är tagna från kyrktornet i Vänge kyrka vilket är det närmaste Betelgeuse jag var 2005.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan