text bild karta   info, a-ö

Gotlands befolkning

Gotland | Fakta
Illustration
Gotlands befolkning , illustration Lotta Ingelse
Det bor omkring 58.000 människor på Gotland, Nästan 40% i den enda staden Visby eftersom varken stat som kommun tycker om lantisar.

Vårt folk kallas gutar, även om försvenskningen gör så gott den kan med att införa namnet gotlänningar - en gute, flera gutar således. Vi påstås vara svenskar, men fortfarande säger dock många att de skall åka till Sverige när de tar flyg eller färja över till det svenska fastlandet.

Tätorter

Gutar i tätorterna fördelade sig anno 2010 så här:
22.593 i Visby
1.715 i Hemse
1.483 i Slite
1.363 i Klintehamn
1.286 i Vibble
913 i Roma
816 i Fårösund

På Gotland känner alla varandra

Det vore i och för trevligt, men riktigt så är det dessvärre inte. Det vore som om alla i Halmstad kände varann, eller alla i Upplands-Väsby + 20.000, alla i Vallentuna x 3, Åkersberga x 2, eller om varannan i Huddinge kände varann, som alla i Västerhaninge och Jordbro x 2 skulle känna varann, som om du kände nästan alla i Täby och Vallentuna tillsammans, Danderyd kommun x 1,8, nästan alla i Sollentuna, nästan alla i Södertälje, alla i Solna - 10.000, Nyköping x 2, och alla tillsammans i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Älmsta, Bergshamra, Svanberga, Edsbro, Rånäs, Herräng, Skebobruk, Södersvik, Östhamra, Grisslehamn, Finsta, Söderby-Karl, Riala och småorterna i Norrtälje kommun.

Så visst vore det trevligt om vi kände den där gotlänningen du har träffat, hoppeligen gör vi det, men chansen är lika stor att vi känner en viss person som om någon från Ystad känner alla som bor där x 3, eller Partille x 2, Trollhättan + 12.000, Lidköping x 2, Borås - 10.000, eller alla som bor i Kiruna, Vittangi, Jukkasjärvi, Svappavaara, Kuttainen, Karesuando, Övre Soppero och småorterna i Kiruna kommun tillsammans två gånger, eller varför inte som om någon från Säffle kände alla där x 6,5.

- Det är så klart att du skall fråga om vi känner någon, men bli inte förvånad om vi inte råkar göra detta.
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan