Layoutelement

text bild karta   info, a-ö
Illustration
Hem

Boende
Företag
Annonser

Kartor - bad
Information

Guide Gotland
Bra att veta
Nyheter

Historia
Fakta
Socknar

Kultur
Natur

Nöje/göra
Utflykter

Fårö
Visby ringmur
Visby ruiner

Vykort

Bilder
Uppdaterat/nytt
Kommentarer
Först, störst

Gotlands historia


Gotland - ett annorlunda land

Gotland är en fantastisk ö, underbar natur, välsignat klimat, sköna stränder, sagolika ängar och annat sånt till myckenhet, och gutar har glimten.

Det är lätt för envar att se spåren efter Gotlands historia. Nästan 100 medeltida kyrkor fyllda med målningar och skulptur, 400 stora stenrösen från bronsåldern, tusentals andra, minst 1.800 forntida husgrunder, över 500 bildstenar och en hel medeltida stad med ringmur.

Men själva historien, den som har lett fram till detta är svårligen försummad. I det allmänna medvetandet är den förvandlad till brandskattningen av Visby, som inte ens har inträffat, och förefaller vara utdelad till museer runt om i Sverige som fyndfördelning.

Också gutarna själva vet knappt något om sin historia. Och ända sen 1600-talet har något som kallas Sveriges historia tryckts in i skallen på varenda unge, men vad som hänt därhemma är nog folk inte längre medvetna om.

Jämfört med kulturländerna i östern, eller de sydeuropeiska länder, är Gotlands historia förstås inte mycket att komma dragande med.

Det är emellertid uppenbart att det har hänt fantastiska saker på Gotland. Vi skall ge några exempel som hoppeligen väcker ditt intresse:

Den germanska kulturens första tecken på egen högre kultur, se språket
Det första järnet, se järnugnar
80% av alla romerska denarer i Sverige från århundradena e.Kr.
Vendeltida kolonier, se kolonier
80% av allt vikingatida silver
De medeltida kyrkor utgör en enastående företeelse i den europeiska kristenheten, se De hundra kyrkornas ö

För mer sånt här, se Först och störst.

Gutarnas krönika - Gutasagan

Gotland har också en egen saga nedtecknat i början av 1200-talet, samtidig med Snorri Sturlusson på Island. Den kallas Gutasagan i folkmun, men en och annan vill i stället säga Guta Saga för att framhäva dess betydelse medan gutarna själva på 1400-talet kallade den för sin krönika.

Gutasagan är skriven på gutniska, av vem vet vi inte, men att gutar är ett ärkekonservativt folk är lätt att konstatera för att med lite kunskaper i den dialekt som talas på sydöstra Gotland än i dag är det inga som helst problem att läsa sagan på originalspråk - det är bara ett och annat ord som känns främmande.

Vi har lagt ut hela Gutasagan i originalspråk - vi kommenterar en del ty Gutasagan har använts till många befängda slutsatser.

Gutalagen

Gutalagen är den första fullständiga lagboken i Sverige. Den är utomordentligt lärorik, men används oftast av folk som inte begriper vad som står - här är ett exempel om medeltidens kvinnosyn. Men det är svårt att tolka medeltida texter varför inte heller jag vill ta gift på att jag har förstått allt rätt, men du är välkommen att motsäga mig i kommentarer på varje sida, se Gutalagen.

Visby

Staden Visby har föranlett grufferier tiderna igenom, ehuru staden bara är en gökunge i Gotlands historia.

Men Visby med sin ringmur är i alla fall Sveriges största sevärdhet (bara Kalmar och Stockholm förutom Visby var av sådan betydelse på medeltiden att de hade egna ringmurar). Det beror inte på att ringmuren är unik i Europa eller så, utan faktiskt för att den är så snygg.

Här kan du se ringmuren och en hoper andra sevärdheter på en karta eller så kan du kika på bara ringmuren.
Inledning
Historisk snabböversikt

Begynnelsen
Gotlands namn
Republiken

Istiden
Stenåldern
Bronsåldern
Järnåldern
Vendeltiden
Vikingatiden
Medeltiden

Krigshistoria
Religionshistoria
Visbys historia

Först och störst
Årtalshistoria
Konsthistoria

Några platser
Byggnadsminnen

100 kyrkors ö
Översikt kyrkorna

Fornlämningar

Allmänt
Kämpgravar
Skeppssättningar
Stenrösen

Olika ämnen

Bildstenar
Gutasagan
Gutalagen
Gårdar på Gotland
Målningar
Skulptur
Krigen
Mytologi
Personer
Runor
Svärdslipningsstenar

Sök historia

Historia textsök
Historia kartsök
Annonser historia