text bild karta   info, a-ö

Sandstrand på Gotland

Gotland | Naturtyper | Utskrift | Mobilsida
Sandstrand på Gotland
Sandstrand på Gotland, foto Björn Pettersson

Sandstränder är det gott om på Gotland


Gotland är bad och milsvida sandstränder. Det finns många stränder på ön så varför inte prova någon lite mer udda? Här är kartan!

De populäraste är Tofta strand som ligger ett par mil söder om Visby (bilden ovan), Sudersand på Fårö och Gothem strandbad, Ljugarn och Sandviken på östkusten.

Är man ute för att finna en lite mer avskild strand är Holmhällar i söder eller Norsta Auren på Fårö att rekommendera. Längs Hellvi och Bungekusten finns det också små vikar som S:t Olofsholm, Kappelshamn och Hide som är trevliga sandstränder för småbarnsfamiljer.

Vill man känna sig som kung med "egen" strand, rekommenderar vi att man tar en tur till Gotska Sandön. Där väntar en tre mil lång sandstrand som endast delas med ett hundratal personer.

Sandstranden är för övrigt ett tämligen sterilt landskap och endast ett fåtal växter har förmåga att överleva där. Arnagrop på Gotska Sandön och Ulla Hau på Fårö är två flygsandsområden som bjuder på stora sanddyner.

Använda vår badkarta så kommer du att hitta fler sandstränder.

Välkommen till Gotland!
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan