text bild karta   info, a-ö

Kultur på Gotland

Aktuell konst och kultur »

Vi har börjat försöka berätta lite om konst och kultur i nutid; vi har en del historiskt, t ex Målningar och Skulptur - för indelning i århundraden se Konsthistoria.

Avsikten är inte att skapa lite allmänt krafs för att sälja banners utan att faktiskt kika efter och försöka tala om vad vi såg.

Kulturevenemang finns i spalten till höger (utdrag från kalendern), företag, organisationer osv som sysslar med kultur finns bland Företagen.

Här en är sorts inledning: Konst och kultur på Gotland.

Bildstenar »

De unika bildstenarna från Gotland är det mest fantasieggande som överhuvudtaget finns att se från forntiden: soldyrkan, blodörn, människooffer, ormgropar, midvinterblot och allt möjligt.

Det finns en liten översikt, du kan söka på textlänkar och för några stenar som står kvar se kartan.

De hundra kyrkornas ö »

De medeltida kyrkorna på Gotland är vår största kulturskatt, exceptionellt, det finns inget att jämföra med, se kartor eller läs översikten.

Mängden skulpturer/friser, målningar är tämligen stor.

Gamla lekar och spel »

Traditionell idrott och lekar är händelsevis också lite annorlunda i Annorlundalandet. Det mesta är lätt att lära sig, förutom pärk.

Vad sägs om att Spark rövkrok eller varför inte Bleistre. Gotland är nog mer annorlunda än vad folk i allmänhet tror.

Gotlands historia »

Förutom vår krönika nedskriven i början av 1200-talet så finns det sådana arkeologiska vittnesbörd att man tappar hakan.

Gotland överträffar ofta samtliga jämförbara länder såsom Danmark, Finland, Norge och Sverige, och för den som tycker om att se sig omkring så finns mycket på kartorna, t ex fornborgar.

Här finns en årtalslista. Förutom vår avdelning för historia så kan du också söka: historia (våra guider visas också).

Gutalagen - Sveriges äldsta lagbok »

Gutalagen är Sveriges äldsta landslag men avviker på somliga områden rätt mycket från samtida svensk lag, t ex kvinnosynen.

En medeltida lag kvar är förstås en kulturhistorisk källa av mått. Vi försöker ibland förklara vad Gutalagen säger, se hämnd.

Gutarnas krönika - Gutasagan »

Gutarnas krönika, som kallas Gutasagan, är så långt ifrån saga som det går att komma

Medeltida hus »

Visby är en sentida historia. Det är inte så att byggnader endast finns bevarade där, köpmännens hus finns överallt.
En och annan antar att de som kallas farmän, dvs gutniska bönder som bedrev utrikeshandel, inte längre sysslade med sånt efter 1100-talet. Det kan inte vara korrekt.

Museer m.m. »

Museer finns lite här och där på Gotland. Länsmuseet i Visby förstås, men också stora samlingar som privatpersoner av intresse ordnat.

Mytologi »

Många råkar i extas då de ser bildstenar och sätter till att citera 500 år yngre isländska sagor för att förklara dessa.

Vad som är sant är inte gott att veta, jag tror t ex inte på sånt.

Målningar »

Medeltida målningar är det gott om i våra nästan 100 medeltida kyrkor. Det finns sånt som roar men också oroar, se bilder eller kartan.

Ringmuren »

Ringmuren är förstås en stor del av Världsarvet Visby. Stämningsskapande, mystisk och genuint korkad, läsning, bilder eller mer på kartan.

Ruiner i Visby »

Också ruinerna har förlänats en egen rubrik. Det finns ett dussintals kloster- och kyrkoruiner som skapar stämning åt Sveriges vackraste stad - läsning, bilder eller karta.

Runor och runinskrifter »

Runskriften uppfanns nog på Gotland. Vi har den äldsta ristningen av dem alla och det äldsta runalfabetet.

Det äldsta runalfabetet är häftigare än vad man tror eftersom det är det första uttrycket för en högre kultur för hela den germanska kulturen.

Sevärdheter - Gotland i sig självt liksom »

Sevärdheter som fiskelägen, stenrösen, fornborgar, kämpagravar, skeppssättningar, gravfält och mera sånt hittar du på våra kartor, några raukar kanske.

Skulptur »

Gotland är ett paradis för studier av skulptur och reliefer; det är inte den sentida Michelangelo men vackert nog ändå.

Elefantparten av skulpturer finns i och på landsbygdens kyrkor, som är utsmyckade på många olika sätt

Världsarvets historia i korta drag »

Visbys historia är många dramer. Hansan har nog sitt frö här, staden har varit uppfylld av tyskar, munkar, sjörövare, danskar och många andra folkslag har besökt Visby tiderna igenom.