text bild karta   info, a-ö

Växtzon 1, klimat

Gotland | Fakta | Utskrift | Mobilsida
Växtzon 1, klimat
Växtzon 1, klimat, foto Bernt Enderborg
Häromdagen var det någon som skrev i en insändare i lokaltidningen att Gotland var det enda län i Sverige som i sin helhet ligger i växtzon 1.

- Va? Va är det? Ligger vi först?

Också nu i dagarna, detta skrivs den 4/10-2007, översvämmas tidningarna av nyheten om att växtzonerna förflyttar sig hastigt norrut pga växthuseffekten - en meter i timmen.

Gotland är ungefär 18 mil långt, en mil är 10.000 meter, dvs på 10.000 timmar, eller ungefär 417 dygn, har växtzonen tagit sig en mil norrut. För att nå 18 mil krävs ungefär 7506 dygn, eller omkring 21 år. Om 21 år har alltså Fårö samma klimat som Sundre.

Växtzon 1
Zonkartan är framtagen av Riksförbundet Svensk Trädgård - zonkartan hittar du här. Zon 1 är helt enkelt den som är mildast på våra breddgrader, vilket väl, om jag begriper rätt, också innebär att det är bästa stället att ha en trädgård på eftersom det finns störst möjlighet att odla sydröna växter som inte är så härdiga eljest, som vin, fikon, mullbär och andra i Sverige ovanliga växter vilka dock alla finns på Gotland.

Här är ett citat från Östgöta Correspondentet (Corren.se) om vad som är möjligt inom 60 år:

"Det ger möjligheter att odla majs i Mälardalen i en nära framtid, och vindruvor i goda lägen, exempelvis i Jönköpingstrakten. Solrosor kan också bli aktuella och vi borde få enklare att odla tomater".

Man blir lika förvånad varje gång. Majs odlas överallt på Gotland, ett solrosfält såg jag senast i Fardhem och vindruvor odlas kommersiellt i Hablingbo.

Välkommen till Gotland!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan