text bild karta   info, a-ö

Guteinfos historia

Gotland | Guteinfo | Utskrift | Mobilsida
Guteinfos historia
Guteinfos historia, foto Bernt Enderborg
En sida om guteinfos historia kanske kan intressera en och annan.

Pekdatorerna

De minnesstarka kommer ihåg att vi en gång gjorde de pekdatorer som stod uppställda lite här och var, också i Stockholm och Nynäshamn. Och därför tror en och annan att vi har fått bidrag för att göra guteinfo.com, men så är det inte.

Pekdatorerna var ett treårsprojekt, fullständigt skattefinansierat det första året men sen skulle de gradvis går över till att bli helt kommersiellt, dvs projektet skulle resultera i en produkt som kunde stå på egna ben.

Det första projektåret gjorde ett numera nedlagt företag (konkurs om jag minns rätt) och de la också beslag på nästan alla pengar (750.000). Men deras produkt var så undermålig att Cobalt lät upphandla produkten återigen (alla på Gotland vet vem som var ansvarig för den undermåliga produkten och vad det företaget heter i dag).

Det var då vi fick hand om den. Projektsumman var satt till 500.000 kr och innehållskrav och dylikt var specificerade. För dessa pengar arbetade vi sex personer och gav lärare från den dåtida Multimediautbildningen i uppdrag att göra en program enligt våra specifikationer (80.000 kostade detta); vi var tvungna till detta eftersom ett visst program skulle användas enligt kontraktet, samma program som hade använts på den multimediautbildning som gått i Visby. Själva skapade vi databaser, fotograferade och fyllde på databaserna med information (vi tredubblade informationsmängden i förhållande till kontraktskraven).

Första året vi ställde ut pekdatorerna så visades information via det fullständiga skräpprogrammet Director, vilket var kontraktskrav. Det var den produkt vi beställde från Multimediautbildningen och som inte fungerade när vi fick den (det tog mig ett par veckor att få fart på skräpet). Men hela systemet fungerade så dåligt beroende på det program vi var tvungna att använda att vi beslöt att skriva om det. Därför programmerades allt om från början men denna gång i Visual Basic, vilket också innebar att databaserna kunde utnyttjas direkt i stället för indirekt som i Director.

Muntligt löfte sveks

När det andra året, dvs projektets tredje år, skulle sättas igång. Hade vi alltså en produkt som fungerade hyfsat. Då visar det sig att trots muntligt löfte från chefen på Cobalt (som hade dragit till America) så fick vi inte det tredje årets projektpengar (250.000 kr). Cobalt var nedlagt och frågorna hade flyttat till Gotlands kommun, och de beslöt att inte fortsätta projektet (förmodligen för att vi hade blivit konstant baktalade). Trots att vi inte hade byggt upp någon ordentlig säljorganisation eller dylikt så beslöt vi att låna pengar för att köra projektet åtminstone ett år till.

Trots glasklart kontrakt

Trots att det kontrakt som hade skrivits för projektet, dvs eftersom produkten skulle bli kommersiell så hade vi sett till att äganderätten till den information vi skapade förstås stannade hos oss, så begärde kommunen att få ut informationen för att de skulle skapa en internetsajt med just den. Vi svarade att information tillhörde oss och att detta var glasklart. Det kom kommunen inte ifrån.

Vi körde alltså pekdatorerna år två utan en krona i bidrag. Och inför det kommande året hade vi fått i lov att ställa upp våra datorer på Gotlandsfärjan (vi hade haft dem på Litorina Lina, färjan mellan Klintehamn och Öland som staten saboterade). Vi samarbetade med Gotlands Turistförening och alltsamman såg rätt hyfsat ut (vi trodde att Gotlandsfärjan skulle ge pekdatorerna ett ekonomiskt lyft). Men då kommer meddelandet att vi inte var välkomna med datorerna på färjorna - varför vet jag ännu inte i dag.

Guteinfo.com

För att fortsätta kunna utnyttja vår informationsbank om Gotland - den är med lätthet största om Gotland - så beslöt vi att skapa en sajt av det hela. Den fick namnet guteinfo.com.

Region Gotland konkurrerar

Ett par år efter att Guteinfo publicerats kom folk på att det där med Internet nog inte var så dumt, och kommunen började dela ut bidrag hit och dit till företag för att göra om sådant vi redan hade gjort och publicerat. Vi reagerade förstås på detta och bad om ett möte. Det fick vi den 11/9-2001, och höjdarna var där, t ex Hans Klintbom, Jan Lundgren och Bo Dahllöf. Jag la fram mina farhågor lugnt och metodiskt så att de skulle begripa vad det var fråga om, och de begrep, ty Hans Klintbom sa att det inte fanns någon anledning för kommunen att konkurrera med Guteinfo, dvs ett löfte att inte konkurrera.

Men också detta löfte struntade man i. I dag sitter folk på kommunen och jobbar på en hemsida som konkurrerar med guteinfo.com. Frågar man kommunen om vad det där skall vara bra för, dvs att skattebetalarna inklusive jag själv tvingas att betala för något som inte behövs, redan finns och som bara kan förarga näringslivet, så får man oftast svaret:

"Vi konkurrerar inte."

Här är kommunens turistinformation - gotland.info som är en hemsida med information om Gotland på vilken man säljer reklam, eller ger bort reklam gratis.

- Utan att konkurrera?Några konkurrerande projekt som kommunen givit bidrag till


Artistförmedling
Bilden ovan kommer från en sajt som fick 200.000 i utvecklingsbidrag av Gotlands kommun efter att vi hade startat en artistförmedling på guteinfo.com, som alltså redan fanns på nätet när bidraget beslöts. Vi blev förstås utkonkurrerade direkt, och nu finns ingen artistförmedling. Det var väl en bra utveckling!

Lokalförmedling
En annan grej vi hade gjort var en lokalförmedling. Den var förstås gratis för att vi skulle få besökare på Guteinfo (vi trodde inte att det fanns någon större marknad). Givetvis får Gotlands kommun den storslagna idén att ta fram en lokalförmedling något år efter att vi la ut Guteinfos förmedling på nätet. Vi försökte tala om för dem att det var onödigt eftersom en sån redan fanns. Men det var det inte, utan Gotland skulle utvecklas med en lokalförmedling nåt år efter att vi hade gjort det. Det är väl klyftig utveckling att göra sånt som redan är gjort för länge sen och därmed konkurrera ut företagsamhet med skattepengar, vilket är en av kommunens starka sidor och som de kallar utveckling.

Evenemangsdatabas
Vi hade tagit fram en evenemangsdatabas som var gratis för företagen att fylla på, varför givetvis kommunen delade ut bidrag för att någon annan skulle göra precis samma sak, trots att vi redan hade gjort detta några år innan och därtill höll den förening som fick bidraget med gratis sidor och tillgång till alla våra tjänster.

Nuförtin är det förstås inget märkvärdig med evenemangsdatabaser men då, år 1999 när vi gjorde den, så var det rent av lite ovanligt. Konkurrensrådet gav oss rätt på alla punkter, se yttrandet, vilket förstås Gotlands kommun ignorerar eftersom tydligen skattebetalarna på Gotland har en väldig massa pengar som inte behövs till annat, och därtill är det som bekant utveckling av Gotland att låta skattebetalarna bekosta nyutveckling av en sämre produkt för att konkurrera med en som var gratis för skattebetalarna. Det är väl smart utveckling av Gotland. Det pågår fortfarande.

- Jag kommer, när andan faller på, att lägga ut fler sådana projekt som skulle utveckla Gotland enligt kommunen trots att de redan fanns hos oss.

Nåja
Läs vår skrytsida. Det är inte lätt att skriva bra och roliga sidor när ens kommun spottar en i ansiktet hela tiden. Se t ex gärna också vad Iver Gaarden från Danmark skriver i kommentaren längst ner på översiktssidan för kyrkorna eller vad Jack Axelsson säger på den här sidan: Ett trevligt brev.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen

Almedalsveckan

Almedalsveckan 2006, 1,5 km
Almedalsveckan 2009, 1,5 km
Almedalsveckan 2010, 1,5 km
Almedalsveckan 2012, 1,6 km
Almedalsveckan 2014, 1,5 km
Haro - tid för barnen - föräldraupproret!, 1,5 km

Artiklar

Demonstrationen för vägpris 2012, 1,1 km
Företagardagen 8/11 2007, 1,4 km
Invigningsgala Gotland pride 2013, 1,4 km
Kultur i natten, 1,5 km
Kulturting 2007, 1,4 km
Livrädda Östersjön 2006 - artisterna, 1,2 km
Mal- eller slungstenar, 0 m
Maskeraden 2010, 1,4 km
S:ta Gertrud, 2,1 km
Stora Torget den 29 april 2007, 1,8 km
Sveriges största sevärdhet - ringmuren, 2,2 km
Tullar vid portarna, 1,9 km
Vattendagen 2015, 1,5 km
Vi skämmer ut oss, 0 m
Vi såg Street theatre Pinezka på Östertorg, 2,1 km
Visby Ladies svenska mästare i basket 2005, 2,2 km
Visbydagen 2011, 2,2 km
Återställ hålen, 2,0 km
Öppen ruin, 1,8 km

Bilder

Hertik Erik, 1,9 km
Jolly Roger, 1,3 km
Kalkugnar, 2,6 km
Massor av kärlek, 1,7 km
Svärdet i stenen, 2,0 km
Sånt här är tråkigt att läsa, 2,2 km
Var är medeltiden, 1,7 km
Vinter i Visby, 1,8 km
Väktargång | Ringmuren, 2,0 km

Fakta

Ringmuren fick tre stjärnor, 1,7 km

Fiskeläge

Flundreviken fiskeläge, 4,6 km

Flora

De blommande trädens glada tankar, 1,7 km

Guide

Gatuvalven i Visby, 0 m

Hamnar

Visby hamn, 1,3 km

Historia

1353 - ett brev från rådmännen i Visby, 1,4 km
1361 - massgravar på Solens berg, 2,1 km
Brandskattningen av Visby 1361, 1,6 km
Elvatusen jungfrur, 2,0 km
En kalkugn från 1200-talet, 0 m
En stor katastrof 1566, 1,9 km
Ett skott i tornet, 1,9 km
Galgberget, 2,8 km
Gråbröder - Franciskaner, 1,8 km
Halshuggningen 1342, 1,6 km
Henrik Lejonet, 1,9 km
In Gothlandia et Mari spes mea, 1,3 km
Infördes tull till Visby 1288, 1,9 km
Kristi riddares gård på riddarnas ö, 2,0 km
Mariaprocessionen, 1,9 km
Petrus de Dacia - Sveriges första författare, 2,0 km
S:t Augustinus och S:t Nicolai, 0 m
Skampålen på Klinttorget, 2,0 km
Snäckskogen i Boge, 0 m
Stadens blomstring, 1,7 km
Sören Norby, 1,4 km
Sören Norby slår bondekungen, 1,3 km
Två hundra hästar med folk av bönderna anno 1523, 1,6 km
Vad sa Petrus de Dacia 1288, 2,0 km
Vann Visby kriget 1288, ingrep Magnus Ladulås , 1,6 km
Varför kyrkan i Wi inte brändes, 0 m
Varför ruinerades Visby, 1,8 km
Visby hyllar Olof Håkansson och förlåter medhjälparna, 1,8 km
Visby lades i aska 1362, 1,7 km
Visby stadslag, 1,6 km
Visby under medeltiden, 1,6 km
Visby under stenåldern, 2,0 km
Visby underkastelsebrev, 1,6 km
Visbys storhet under medeltiden, 1,6 km
Världsarvet Visby, 1,6 km

Konst

Anna Nyberg - A story to be told, 1,7 km
Vi på muren, en gobeläng om 1361, 1,5 km

Kultur

Almedalsbiblioteket - bokmässa Gotland, 1,4 km

Kuriosa

Bödelsstugan står kvar, 2,1 km
Djävulens spik, 2,0 km
Fan i helvete, 2,0 km
Gåtfull inskrift vid S:ta Carin, 1,8 km
Jacob av Charra, 2,0 km
Kanonen vid Wallers plats, 1,8 km
Norra stigluckan vid Visby domkyrka, 0 m

Kyrka

Visby domkyrka - S:ta Maria, 1,9 km
Vårdklockans kyrka, 1,8 km

Kåseri

Den 6 juni 2002, 1,3 km
Elda på, 1,8 km
Försköna Visby, 1,9 km
Gutavallen - vad menas, 2,0 km
Jättesnygga brudar, 1,4 km
Kruttornets finesser, 1,6 km
Kärleksstigen, Hälsans stig, 2,8 km
Nordiska naturväsen, 1,9 km
Nåt att titta på, 1,8 km
Ringmurskaries, 1,9 km
Strandpromenaden, 1,6 km
Visby 10 juni 2015, 1,8 km

Magiska Gotland

Barflickor på Effes, 1,7 km
Dei jär ret vackat, 1,9 km
Domkyrkoberget i Visby, 2,0 km
En helt vanlig kväll, 1,6 km
En sommarbild, 1,9 km
Ett andningshål - Botaniska trädgården, 1,7 km
Förlova dig på Gotland, 1,8 km
Gotland året runt, 1,8 km
Krumelurer i Botaniska Trädgården, 1,8 km
Under putsen, 1,6 km
Åttahundra år gammal skugga, 1,6 km

Medeltida hus

Burmeisterska huset, 1,5 km
Clematishuset, 1,6 km
Donnerska huset, 1,5 km
Engeströmska huset i Visby, 1,8 km
Huset med målningarna, 1,7 km
Johan Målares hus, 1,9 km
Liljehornska huset, 1,6 km
Tjärkoket, 1,8 km
Vinhuset, rådhuset på Rolandstorget, 1,6 km

Medeltidsveckan

Danska pannkakor på Medeltidsveckan, 2,0 km
En promenad på Medeltidsveckan den 6 augusti 2003, 1,9 km
Medeltidsveckan 2005 - några bilder, 1,9 km
Medeltidsveckan 2006, 1,9 km
Medeltidsveckan 2006 - några bilder, 1,9 km
Medeltidsveckan 2008, 3 - 10 augusti, 2,0 km
Medeltidsveckan 2010, 1,9 km
Medeltidsveckan 2012, 1,9 km
Medeltidsveckan 2013, 2,0 km
Medeltidsveckans skådespel, 1,9 km

Naturreservat

Bergbetningen, 4,3 km
Galgberget, naturreservat, 2,8 km
Högklint, 5,7 km
Reveln fågelskyddsområde, 0 m

Platser

Almedalen, 1,5 km
Birgers gränd, 1,6 km
Botaniska Trädgården, 1,8 km
Dansa, din djävul, 1,9 km
Fiskargränd i Visby, 1,7 km
Paviljongsplan, 1,9 km
Rackarbacken, 2,2 km
Salomos stenbrott, 1,9 km
Södra hällarna i Visby, 2,4 km
Åhsbergska hagen, 4,4 km

Rauk

Snäckschimpansen, 5,2 km

Ringmuren

Dalmanstornet, 2,1 km
Ett torn i Östergravar, 2,0 km
Fiskarporten, 1,6 km
Jungfrutornet, 1,9 km
Kajsartornet, 1,7 km
Kaponniärerna, 2,2 km
Kruttornet - Visby kastal, 1,6 km
Kvarntornet, 1,9 km
Kärleksporten, 1,7 km
Lilla Strandporten, 1,6 km
Lübeckerbräschen, 2,0 km
Långa Lisa, 2,1 km
Murfallet, 1,9 km
Mynthuset, 2,2 km
Nordergravar, 2,2 km
Norderport, 2,2 km
Portar i ringmuren, 2,0 km
S:t Göransporten, 2,1 km
Segeltornet, 1,3 km
Sidledes skytte, 2,1 km
Silverhättan eller Kames, 2,0 km
Skansen Havsfrun, 1,4 km
Snäckgärdsporten, 2,0 km
Sparbössan, 2,1 km
Sprundflaskan, 1,7 km
Stor Christin, 1,8 km
Storhenrik, Store Henrik, 1,5 km
Söderport, 1,6 km
Tjärkoket, 1,8 km
Valdemarsmuren, 1,7 km
Östergravar i Visby, 2,1 km
Österport, 2,0 km

Ruin

Allmänt ruiner, 0 m
Drottens ruin, 1,8 km
Helgeands kyrkoruin, 2,0 km
Ryska kyrkan, 1,9 km
S:t Clemens ruin, 1,8 km
S:t Göran - kyrkoruin, 2,4 km
S:t Hans och S:t Pers ruiber, 1,6 km
S:t Lars ruin, 1,8 km
S:t Mikael, 1,8 km
S:t Nicolai ruin, 2,0 km
S:t Olof ruin, 1,7 km
S:ta Carin ruin, 1,8 km
S:ta Gertrud ruin, 2,0 km
Solberga Kloster ruin, 2,1 km
Visborgs slott, 1,3 km

Runor

Evigt medan världen vakar, 1,6 km

Saga

Carins blomma, 1,8 km
Jungfrun i tornet, 1,9 km
Karbunkelstenarna, 1,9 km
Pilla ett troll i huvudet, 1,5 km

Skulptur

Den återuppståndne i domkyrkan, 1,9 km
Jungfru Maria, 1,9 km
Klädd i solen i Visby, 1,8 km
Markus, evangelisten, 1,9 km
Änglavingar, 2,0 km

Stränder

Fridhem, 5,2 km
Gustavsvik, 4,2 km
Norderstrand, 2,8 km
Snäck, 5,3 km
Visby havsbad, 1,3 km

Visby

25 juli 2003, 1,6 km
De första spåren, 1,9 km
Klinten, 2,0 km
Stora Torget, 1,8 km
Strandgatan, 1,6 km
Välkommen till Visby, 1,4 km

Färjor

1,1 km, Destination Gotland


Se vidare Boendesidan

1) För en ovetande

Jag vet inte vad som hände det första projektåret (vad företaget hette/vad det heter idag & vem som var ansvarig), hur tar jag reda på dessa uppgifter.

/Bosse

--- webmastern kommenterar ---

Hej Bosse!

Detta företag finns inte i dag och jag riskerar förmodligen att bli åtalad om jag säger vem som var ansvarig och vad vederbörande gör i dag.

Ett tips är att fråga Anne Ståhl Mousa på Gotlands kommun. Hon vet också vad den som var ansvarig för företaget, som gjorde pekdatorerna det första året, gör i dag.

Detta är en av de saker som gör att mitt förtroende för Gotlands kommun är noll.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Guteinfo: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.