text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Industri - Nyheter 

Komfort och kvalitet – allt viktigare för elbilar

Elbilsbranschen har ökat kraftigt de senaste åren – och snart är varannan bil i Sverige elektrifierad. På en mognare marknad fokuserar konsumenterna inte bara på räckvidd och batteriprestanda. Nu pekar trenden på att kvalitet, komfort och hantverk blir allt mer prioriterat – och Lexus satsar på att ta täten.... läs mer »

McDonald’s vd: ”Nu satsar vi på ytterligare 50 år i Sverige”

McDonald’s firar 50 år i Sverige med att satsa på nya etableringar och ett huvudkontor mitt i city. Strategin är långsiktig, menar vd:n Joachim Knudsen. – Det går bra för McDonald’s. Nu kör vi för 50 nya år i Sverige, säger han.... läs mer »

Andersson (S): Viktigt höja barnbidraget

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) vill se en höjning av barnbidraget för att hjälpa hushållen i det för många svåra ekonomiska läget. Det säger partiledaren i SVT:s ”Agenda”.... läs mer »

Avgiftshöjningar: Så vill bostadsutvecklare räkna

Är insatsen en avgift eller inte? Därom tvistar flera nya bostadsrättsföreningar med personer som dragit sig ur sina förhandsavtal. Nu har en av föreningarna föreslagit för tingsrätten hur de tycker att avgiftshöjningen borde beräknas.  ... läs mer »

Nyproduktion: Det ska du tänka på vid köp

Lite marginal i kalkylen är viktigt vid alla bostadsköp, men ännu mer betydelsefullt för den som köper sin nya bostad flera år innan den är färdig.  ”Man måste också ha i åtanke att ett lånelöfte inte är samma sak som en garanti”, säger Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques.... läs mer »

Studiegenombrott för Astra Zeneca

På söndagen meddelade läkemedelsjätten Astra Zeneca att lungcancermedicinen, kemoterapin Tagrisso, minskade risken för dödsfall med mer än hälften hos patienter som hade en viss form av lungcancer.... läs mer »

Borlänge vill köpa tillbaka stadshuset från SBB

Borlänge vill köpa tillbaka stadshuset från krisande fastighetsbolaget SBB, som köpte byggnaden och andra fastigheter från kommunen för 750 miljoner kronor under 2016, skriver SvD.... läs mer »

Saudiarabien stryper oljekranen

Saudiarabien ska frivilligt skära ned oljeproduktionen med en miljon fat per dygn i juli, till under nio miljoner fat per dygn i ett försök att få upp priset. Beskedet kommer efter de oljeproducerande Opec-ländernas möte i Österrike.... läs mer »

Räkna inte med sommarstiltje på börsen

Sommarmånaderna juni, juli och augusti brukar vara en period med stora kursrörelser. Det är tyvärr även en period som under sedan millennieskiftet har gett en negativ avkastning på i genomsnitt drygt en halv procentenhet.... läs mer »

”De kriminella är stolta över att lura systemet”

Författaren Liza Alexandrova-Zorina har grävt djupt i det postsovjetiska parallellsamhälle som vuxit fram i Sverige. Hennes bok ”Imperiets barn” ger unika inblickar i hur svenska myndigheter luras av kriminella.  ”Många ser business och kriminalitet som samma sak”, säger hon.... läs mer »

EBM: 180 miljoner tvättades i spökföretag

Kriminella nätverk med rötter i forna Sovjetunionen har ätit sig in i det svenska näringslivet. Nu åtalas två män från Azerbajdzjan och Ryssland för att ha tvättat brottsvinster om drygt 180 miljoner kronor i olika företag. Pengarna tros komma från systematiska skattebrott som slår undan benen för seriösa näringsidkare och hotar välfärden.... läs mer »

Rysk guvernör vill utväxla fångar

Det kan vara fångväxling på gång efter att ryska soldater rapporteras ha tagits till fånga i den ryska regionen Belgorod, belägen invid den ukrainska gränsen.... läs mer »

Expert: Ont om tid för Sverige inför Vilnius

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hade ingenting konkret att visa upp efter mötet med president Erdogan – det kommande mötet mellan Turkiet, Sverige och Finland var planerat sedan tidigare, enligt Turkietexperten Michael Sahlin. ”Möten har vi sett förut”, de leder inte nödvändigtvis till resultat.... läs mer »

Räddningsplan i pressat Mackmyra

Mackmyra har löst tvisten med sin största ägare Lennart Hero i en uppgörelse som ger bolaget ekonomiskt andrum – men också innebär att den tidigare Ica-handlaren mer än fördubblar sin ägarandel. Nu hänger det på aktiemarknadsnämnden om manövern godkänns.... läs mer »

Humor inget att skratta åt i Kina

I Kina har en mindre armé av humorjägare tillsatts för att säkerställa att komiker håller sig inom ramen för kommunistregimens allt snävare värderingar. Men för att kunna kritisera bristande yttrandefrihet i länder som Kina måste vi i öppna demokratier föregå med bättre exempel än vad vi gör i nuläget. ... läs mer »

LKAB missbrukar sin roll

LEDARE. Genom en tusen år lång gruvtradition har malmen byggt Sverige rikt, och ingen metall förknippas mer med den svenska berggrunden än järn. Den järnmalm som bryts är det första steget i en process som slutligen leder fram till allt från personbilar, tåg, broar och järnvägar till datorer, byggnader och maskiner.... läs mer »

Zelenskyj: 500 ukrainska barn döda i kriget

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Rysslands anfallskrig mot landet hittills har skördat åtminstone 500 ukrainska barns liv.... läs mer »