text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Guterres: Civila i Gaza är i desperat behov av hjälp

I norra Gaza dödades över 100 personer igår i samband med en leverans av förnödenheter utanför Gaza City. Stora delar av omvärlden kräver en oberoende utredning om vad som egentligen inträffade och FN:s generalsekreterare menar att händelsen visar att de civila i norra Gaza är i desperat behov av hjälp.Den Israeliska armén bekräftade att de öppnat eld, men bara mot ett fåtal personer som trots varningsskott närmat sig en armépostering – medan människor på plats vittnat i sociala medier om att armén ska ha riktat automateld mot folkmassan.... läs mer »

Skärpta regler för partilotter föreslås – kan slå hårt mot S

Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partilotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sina lotterier. Begränsningarna handlar om att inte kunna sälja lotter på kredit, begränsningar för bonus och att spelet ska beskattas.... läs mer »

EU-kommissionen betalar ut 50 miljoner euro till UNRWA

EU-kommissionen betalar ut 50 miljoner euro i stöd till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.Ytterligare 16 miljoner utlovas senare, om och när organisationen uppfyller krav på starkare intern kontroll och ledning.Flera länder har stoppat utbetalningar till UNRWA, efter att Israel anklagat tolv anställda inom organisationen för att ha deltagit i Hamas attack den 7 oktober.... läs mer »

Hör senaste nyheterna i Lunchekot

Idag begravs den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren är med direkt. I norra Gaza dödades över 100 personer igår i samband med en leverans av förnödenheter. Stora delar av omvärlden kräver en oberoende utredning.I Helsingfors pågår just nu den högtidliga installationen av Finlands nya president Alexander Stubb och på plats finns Sveriges Radios korrespondent Carina Holmberg.... läs mer »

Licensjakten på lodjur inledd idag – får kritik

143 lodjur får skjutas över landet i den licensjakt som inletts idag.Naturskyddsföreningen är starkt kritisk till att Sverige har licensjakt på det fridlysta och rödlistade lodjuret.Över 9700 jägare har anmält till Naturvårdsverkets att de vill vara med och jaga lodjur.... läs mer »

Aleksej Navalnyj begravs – långa köer utanför kyrkan

Under fredagen begravs den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj i Moskva.Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förs till sista vilan då han ska begravas i en kyrka i södra Moskva under fredagen, två veckor efter hans död i en straffkoloni i Sibirien.Ekots Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren beskriver det som sker utanför kyrkan i södra Moskva.... läs mer »

Försäljningen av nya elbilar rasar i Sverige: ”Oroväckande”

I februari minskade antalet nyregistrerade elbilar med 15 procent, jämfört med för ett år sedan. Det visar siffror från branschorganisationen Mobility Sweden.”Det är oroväckande”, säger vd Mattias Bergman till Ekot.Det är framför allt privatpersoner som köper färre nya elbilar. Företagsmarknaden går fortfarande klart bättre och 80 procent av alla elbilar köps nu av företag.... läs mer »

Flera länder fördömer händelsen vid matkö i Gaza

Det har rapporterats att över hundra civila ska ha dödats i en attack i Gaza city i norra Gaza i går morse, medan de väntade på en hjälpsändning med mat. Siffran kommer från Hamasstyrda hälsomyndigheten.Uppgifterna om vad som hände går isär, men flertalet länder, däribland Egypten och Jordanien har fördömt händelsen. Israel bekräftar incidenten men händelseförloppet är fortfarande oklart.Hör vår Mellanösternkorrespondent Samar Hadrous om händelsen.... läs mer »

45 döda efter restaurangbrand i Bangladesh

Dödstalet efter restaurangbranden i Dhaka, Bangladesh, har stigit till 45 personer. Det befaras stiga ytterligare då tillståndet för flera skadade är kritiskt. Branden började i en populär restaurang på bottenvåningen i ett sjuvåningshus sent på torsdagen och spred sig snabbt.Uppenbara säkerhetsbrister bidrog till branden, enligt räddningstjänsten. ... läs mer »

Kritik mot Natobaser i Sverige: ”Skulle bli större militär måltavla”

Snart är Sverige fullvärdiga medlemmar i Nato och då aktualiseras frågan om Sverige ska ha permanenta Natobaser för utländska trupper i Sverige.Det vill Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som säger att ”Vi har ju ett avtal redan med USA som ger dem tillträde till ett stort gäng baser i Sverige”.Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén säger tvärtemot att ”vi kommer bli en större militär måltavla om vi skulle ha det”.... läs mer »

Persson Löfgren: Navalnyj utgör fortfarande ett hot mot Putin

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förs till sista vilan då han ska begravas i en kyrka i södra Moskva under fredagen, två veckor efter hans död i en straffkoloni i Sibirien.Navalnyjs änka är rädd för oroligheter i samband med begravningen. Kravallpolis och avspärrningar runt kyrkan kom på plats redan under torsdagen.Aleksej Navalnyj utgör någon form av hot trots att han är död – det sa vår Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren i P1 Morgon inför begravningen.... läs mer »

Biden och Trump besökte amerikanska gränsen mot Mexiko

Under torsdagen gjorde både USA:s president Joe Biden och expresident Donald Trump ett besök i Texas vid den amerikanska gränsen mot Mexiko.En tydlig indikation på hur viktig gränsfrågan är inför presidentvalet i november.Trump kritiserade Biden bland annat för antalet migranter som försöker ta sig in i USA illegalt. Biden menar att det var republikaner i senaten som blockerat nya medel som skulle kunna säkra gränsen.... läs mer »

LO-topp tvekar om lönemodell överlever: ”Retar skiten ur folk”

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som slutar på kongressen i maj är tveksam till om nuvarande modell för hur löner sätts kommer att hålla på sikt.”Den har varit jättebra men samtidigt ska man veta att vi har svårare och svårare att få den att hålla ihop”, säger han.Lönebildningsmodellen där den konkurrensutsatta industrin förhandlar om löner först och sätter ett riktmärke som de andra sedan följer har varit omtvistad.... läs mer »

Ekot på en minut

Mer än hälften av svenskarna anser att Sverige gjort för stora uppoffringar för att bli medlem i Nato, det enligt en mätning som opinionsinstitutet Indikator gjort för Ekot.Energimyndigheten uppmanar energibranschen att öka sin övervakning av onormala händelser.I Sundbyberg norr om Stockholm fick 18 personer, däribland flera barn föras till sjukhus med rökskador efter en brand i ett sjuvåningshus sent igår.... läs mer »

Nya regler ska korta långa och kritiserade köer

Regeringen gör nu regelförändringar som ska snabba på de långa och kritiserade handläggningstiderna för omställningsstudiestödet.”Det är helt klart så att handläggningstiderna är för långa i dag. Vår bedömning är att med de åtgärder som föreslås nu, och som planeras, kommer handläggningstiden kunna kortas med flera månader”, säger utbildningsminister Mats Persson (L).Studiestödet är till för personer som arbetat länge och vill vidareutbilda sig inom samma yrkesområde eller till ett helt nytt yrke.... läs mer »

18 till sjukhus efter brand norr om Stockholm

18 personer, varav flera barn, fick föras till sjukhus efter att en brand brutit ut i ett sjuvåningshus sent igår kväll i Sundbyberg norr om Stockholm. ”Några har skador som bedöms som allvarliga”, enligt Niklas Berglund, vakthavande befäl på Stockholmspolisen. Larmet om branden kom strax efter klockan 22 under torsdagskvällen och många evakuerades från sina lägenheter. ... läs mer »

För stora uppoffringar för Natomedlemskap – anser majoritet

Mer än hälften av svenskarna, 55 procent, anser att Sverige gjort för stora uppoffringar för att bli medlem i Nato.Det visar en mätning som opinionsinstitutet Indikator gjort för Ekot under februari månad.Samtidigt anser en kraftig majoritet, 77 procent, att Sveriges säkerhet stärks med ett Natomedlemskap och hälften av de tillfrågade tycker att regeringen skött Natofrågan bra.... läs mer »