text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

En halv miljon människor demonstrerade mot regeringen i Polen

I Polen har omkring 500 000 personer demonstrerat i centrala Warszawa idag, rapporterar nyhetsbyrån AFP.Enligt de politiskt oppositionella arrangörerna är protesten den största regeringskritiska demonstrationen i Polen sedan kommunismens fall för snart 35 år sedan.Lech Walesa, som blev landets första demokratisk valda president 1990 och ledde kampen mot kommunismen, gick i spetsen för dagens protestmarsch.... läs mer »

Explosion i Västerås – andra på ett dygn

I Västerås har det inträffat en explosion ikväll. Enligt VLT så hördes smällen över stora delar av centrala stan. Och många polisbilar och räddningstjänst har larmats till platsen. Polisen säger till TT att det är skador på en port.Det här är den andra exposionen i Västerås på mindre än ett dygn. I natt så greps tre personer efter en explosion i stadsdelen Bäckby.... läs mer »

Vedförsäljningen fortsätter öka – många fyller redan på inför vintern

Försäljningen av ved fortsätter att öka, i slutet av 2022 tog vedlagren slut på många håll och redan nu fyller många på inför kommande vinter.Annonser om ved har till exempel ökat med 75 procent på Blocket.”Man vet ju att man får det sålt, så ta hem mycket det är ingen fara”, säger Andreas Sörhamn som planerar att mångdubbla sin vedförsäljning i år.... läs mer »

Omkring 50 poliser skadade i demonstrationer i Leipzig

I Leipzig i östra Tyskland uppges ett 50-tal poliser och ett okänt antal vänsteraktivister ha skadats i samband med sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i helgen, rapporterar AFP.Protesterna började i fredags som en reaktion på att fyra vänsterradikala personer dömts till fängelse för att ha deltagit i en attack mot en nynazist.Enligt lokala myndigheter var det minst 1 500 demonstranter som deltog i protesterna igår, ett 30-tal uppges ha gripits.... läs mer »

Demonstration mot Nato: ”Räknar med att reta gallfeber på Erdogan”

På söndagen hölls en av de första demonstrationerna i Stockholm mot Sveriges Natoansökan sedan den nya så kallade terrorlagen trädde i kraft, som förbjuder deltagande i terrororganisationer.Trots den nya lagen användes flera flaggor för PKK i tåget, som är en terrorklassad organisation i Sverige.Enligt polisen kommer det fortfarande att vara tillåtet att använda PKK-flaggor vid demonstrationer.... läs mer »

Säkerheten diskuteras efter hissolyckan: ”Går att bygga bort riskerna”

Det är fortfarande oklart vad som orsakade hissolyckan där en pojke som suttit fastklämd i en hiss i centrala Göteborg föll fem våningar ner.Räddningspersonalen har tagits ur tjänst och nu diskuteras hissens säkerhet.”Det går att bygga bort de här riskerna”, säger Daniel Nyman ordförande i branschorganisationen Hissförbundet som redan 2020 slog larm om riskerna med äldre hissar.... läs mer »

Stoltenberg: Nya Natosamtal mellan Sverige och Turkiet

Samtalen mellan Turkiet och Sverige om Sveriges Natoansökan återupptas om en dryg vecka. Samtidigt har Turkiet försökt få Sverige att stoppa en demonstration i Stockholm med hänvisning till att terrorklassade PKK skulle delta. ”Jag förstår att det är svårt att se demonstration mot Turkiet men mötesfrihet och yttrandefrihet är grundbultar i ett demokratiskt samhälle”, sa Stoltenberg efter sitt möte med Erdogan. ... läs mer »

Oslo kommun på besök på Järva: ”Vi kom hit för att inspireras”

Järvaveckan är över för i år. Tanken är att det ska vara en mötesplats mellan politiker, företag och medborgare.I år var många där för att söka jobb och det kom också folk från andra länder för att inspireras.”Vi kom hit för att bli inspirerade, för att se vad vi kan ta med oss”, säger Faisa Kassim, projektledare i stadsdel i Oslo som har liknande utmaningar som Järva.... läs mer »

EU-strid om förslag att återställa utarmad natur

EU-kommissionens förslag om att 20 procent av utarmad natur ska återställas, för att rädda livsmiljön för arter och stärka motståndskraft mot klimatförändringar, möter motstånd.Förslaget ska enligt kommissionen särskilt gynna lantbrukare, fiskare och skogsbrukare, som är särskilt beroende av en frisk natur.Motståndet i Europaparlamentet och från medlemsländerna oroar miljöorganisationer i EU.... läs mer »

Bildt om Erdogans nya regering: ”Utrikesministern är tveklöst kompetent”

Den turkiska presidenten Erdogan är nu installerad igen efter att ha vunnit valet. Och idag kom den Sveriges tidigare statsministern Carl Bildt tillbaka till Sverige efter att ha närvarat vid ceremonin. Han konstaterar att Erdogan har möblerat om ordentligt i regeringen.Vad den här nya ommöblering kan tänkas betyda för den fråga som Sverige är mest intresserad av – när den turkiska presidenten vill acceptera Sverige som medlem av Nato – ja, det är det ingen som vet idag.Bildt pratade med flera av de nya ministrarna under sitt besök. Med den nya utrikesministern Hakan Fidan, pratade han om ”ett brottsförebyggande samarbete mellan Sverige och Turkiet, det kan handla om terrorism och PKK, men också mycket annat”, säger han.... läs mer »

Konsumentpriser har stigit med 38 procent i Pakistan

Konsumentpriserna i Pakistan hade i maj, ökat med 38 % jämfört med maj förra året och många har svårt att klara av vardagen.I drygt ett år har Pakistans politiska vardag handlat om kampen mellan den nya koalitionsregeringen och Imran Khan, som förlorade makten förra året.Den djupa ekonomiska- och politiska krisen i Pakistan kan beskrivas som en perfekt storm som man inte vet utgången på, säger en ekonom Ekot intervjuat. ... läs mer »

Indisk minister: Har identifierat orsaken till tågolyckan

I Indien har orsaken till den svåra tågolyckan i fredags identifierats, och även vilka som bär ansvar för det. Det säger landets järnvägsminister enligt nyhetsbyrån AP.Enligt honom handlar det om ett fel på signalsystemet, som ledde ett av tågen till fel spår, men fler detaljer än så lämnas inte förrän en utredning gjorts.Omkring 300 personer omkom i olyckan i Odisha i östra delen av Indien.... läs mer »

Senegal: Våldsamma protester efter gripande av oppositionskandidat

Minst femton människor har dödats i de senaste dagarnas protester i Senegals huvudstad Dakar. Protesterna började sedan en populär oppositionskandidat dömts till fängelse.Sonko, som är populär bland landets arbetslösa ungdomar, menar att hela åtalet är politiskt motiverat. Om han fängslas så kan det innebära att han inte tillåts ställa upp i valet i februari nästa år.Mot honom står president Macky Sall som troligen väntas ställa upp för en tredje mandatperiod nästa år, vilket också är kontroversiellt, eftersom den nya vallagen bara tillåter två mandatperioder i sträck. ... läs mer »

Fyra svenskar gripna efter biljakt i Danmark

I Danmark har fyra svenskar i 20-årsålder gripits i Köpenhamn efter en biljakt på två svenskregistrerade bilar , uppger nyhetsbyrån Ritzau.Dansk polis avlossade flera skott mot de två bilarna, men ingen ska ha skadats.En av de inblandade bilarna var efterlyst av svensk polis i samband med ett rån i Helsingborg, och dansk polis misstänker att även den andra bilen har koppling till rånet.... läs mer »

Brand på äldreboende – sju personer till sjukhus

Sju personer har förts till sjukhus i samband med en brand som bröt ut på ett äldreboende i Bollnäs tidigt i morse, uppger polisen. Det är oklart hur skadade personerna är och orsaken till branden ska nu utredas. ... läs mer »

Ryska attacker i natt – tvåårig flicka dödad

I Ukraina har en tvåårig flicka dödats och fler än 20 personer skadats i en rysk robotattack mot staden Dnipro i går kväll, uppger myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.Tidigt på söndagsmorgonen har ukrainskt luftvärn skjutit ner drönare och raketer som Ryssland avfyrat mot huvudstaden Kiev, rapporterar Reuters.Hör Ekots korrespondent i Ukraina.... läs mer »

Friskolornas riksförbund vill inte anmäla papperslösa skolbarn

Sedan tidigare har en rad fackliga företrädare, bland annat inom vård och skola protesterat mot Tidöpartiernas förslag att offentliganställda skall vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polisen när de kommer i kontakt med människor som vistas utan tillstånd i Sverige.Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund anser att skolpersonal ska undantas om man väljer att införa en sådan regel.”Det är viktigt att det finns en tilltro mellan föräldrar, lärare och elever”, säger Ulla Hamilton.... läs mer »