text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Val i östra Tyskland utmaning för regeringen

I Tyskland hålls det i veckan delstatsval i de östra delarna av landet, val som kan rita om kartan också för rikspolitiken.... läs mer »

Fler kommuner vill införa tiggeriförbud

Förbud eller tillståndskrav för tiggeri kommer med stor sannolikt att bli verklighet i fler kommuner än de fyra som redan har infört det. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.... läs mer »

Trump lovar Johnson stort frihandelsavtal

Donald Trump lovade i dag Boris Johnson ett omfattande frihandelsavtalden dagen Storbritannien lämnar EU.... läs mer »

Internt fel orsak till strömavbrott på Nyköpings lasarett

Anledningen till att reservkraften inte gick i gång på Nyköpings lasarett på lördagen var ett internt fel på sjukhuset.... läs mer »

”Tecken på en farlig upptrappning”

Vattenkanoner och tårgas har satts in under protesterna i Hongkong och för första gången sedan oroligheterna inleddes så har polis avfyrat ett vapen. Det finns inga uppgifter om skadade – det tycks vara ett varningsskott. Torbjörn Lodén, professor emeritus i sinologi vid Stockholms universitet, ser allvarligt på utvecklingen.... läs mer »

Två gripna efter polisskjutning i Finland

I Finland uppger polisen att man har gripit två personer som misstänks ha att göra med polisskjutningarna i Borgå natten mot söndag.... läs mer »

Smart textil hjälper dövblinda kommunicera

Kläder som förmedlar information genom vibrationer kan ge dövblinda ett större oberoende. Textilhögskolan i Borås visar upp de första provplaggen.... läs mer »

Oro för att ebolautbrott ska påverka handeln

På gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa är oron fortsatt stor för att blödarfebern ebola ska sprida sig. Fyra fall har konstaterats i två-miljonersstaden Goma i Kongo. För några veckor sedan stängde Rwanda gränsen i några timmar, vilket påverkade tiotusentals som lever på gränshandeln.... läs mer »

Moderaterna kräver besked om IS-barn

I en debattartikel i Expressen i dag begär moderatledaren Ulf Kristersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark att få svar på vilka planer regeringen har för barnen till IS-anhängare med koppling till Sverige, som nu befinner sig i läger utomlands.... läs mer »

Irans utrikesminister till G7-möte

Irans utrikesminister Javad Zarif gör ett överraskande besök på G7-mötet i Biarritz i Frankrike, för att hålla möten med flera världsledare. Det hotade kärnenergiavtalet är ett av de ämnen som är högst på agendan där.... läs mer »

Varningsskott vid demonstrationer i Hongkong

I Hongkong är det oroligt på gatorna igen med nya protester och sammandrabbningar. Tusentals människor har demonstrerat i dag i protest mot regeringen i Peking.... läs mer »

Helikopter och flygplan kolliderade – sju döda

Minst sju personer, två av dem barn, har omkommit i en kollision mellan en helikopter och ett mindre flygplan på Mallorca i Spanien, skriver Diario de Mallorca. Det är oklart vad som orsakade olyckan, som inträffade i närheten av ett sjukhus.... läs mer »

400 år sedan första slavskeppet anlände

Det är precis 400 år sedan det första skeppet med afrikanska slavar kom till det som idag är USA, och på söndagskvällen kommer klockor att ringa på flera håll i landet.... läs mer »

Två år efter folkmordet – rohingyer vägrar återvända

Det har nu gått exakt två år sedan rohingyer i tusental flydde våldet, dödandet och de sexuella övergreppen över till Bangladesh, till det som nu är världens största flyktingläger Cox's Bazar.... läs mer »

Forskare: Regnskogen går snart inte att rädda

Forskare varnar nu för att avskogningen av Amazonas gör att man kommit farligt nära den punkt där det inte längre finns någon återvändo och regnskogen inte går att rädda.... läs mer »

Iran-konflikt oroar ledarna på G7

Vid det pågående G7-mötet i Biarritz i Frankrike finns en oro för en konflikt med Iran. Ledarna för de olika västliga länderna, tillsammans Japan, har kommit överens om att ge en tydlig signal till Iran. Ekots utsända reporter Marie Nilsson Boij finns på plats i Biarritz.... läs mer »

Tre döda i israeliskt flygangrepp i Damaskus

Israel genomförde sent igår kväll flygangrepp nära Syriens huvudstad Damaskus.... läs mer »