text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Ekonomi 

Konceptbilar på 90-talet – men vad hände sen?

Konceptbilar kan vara hur galna som helst, men även seriösa. Låt oss backa bandet cirka 30 år, till 1990-talet och titta på det som några av biltillverkarna visade upp på världens bilsalonger under årtiondet. Här är fem någorlunda sansade konceptbilar som ändå höjde både ett och annat ögonbryn när det begav sig. Alla bjöd nämligen på nya grepp från tillverkarna. Hur gick det sen?... läs mer »

Tysk elledning får avslag

Den planerade elledningen mellan Skåne och Tyskland, den så kallade Hansa Powerbridge, får avslag av regeringen.... läs mer »

Kapitalförvaltarna backar inte – trots nej på Teslastämman

Förslaget från de nordiska och europeiska ägarna om rätten till facklig organisering röstades inte igenom på Teslastämman i Texas i torsdags.... läs mer »

Välbalanserad Jeep som klarar både terräng och landsväg

Jeep Avenger har hittills blivit känd som som en lite udda elbil med något kantig design. Avenger utsågs till Årets Bil i Europa förra året. Nu kommer Avenger med en effektiv hybriddrivlina och en prislapp som bör passa många bilköpare.... läs mer »

Nedgång på Stockholmsbörsen tilltar

Efter en trevande öppning vände Stockholmsbörsen ned i förmiddagshandeln. Efter lunch tilltog nedgången ytterligare. Fallande USA-terminer inför öppningen på Wall Street pressar.... läs mer »

Vårdförbundet säger nej till bud – strejken fortsätter

Arbetsgivarna tackar ja till medlarnas bud i vårdkonflikten, men Vårdförbundet säger nej. Det innebär att strejken fortsätter. – Det vi kräver är att de måste sänka veckoarbetstiden för alla, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.... läs mer »

Katrine Kielos-Marçal: Vad skulle hända om Elon Musk en dag blev sur?

Det är lätt att tröttna på sina leksaker. När leksakerna är en viktig pusselbit i den gröna omställningen kan detta bli ett problem. Då är det tur att kompisarna beviljar 56 miljarder i ersättning för att fortsätta leka.... läs mer »

Erik Wedberg: Så mycket bättre har elbilarna blivit

Några mil hit eller dit kan tyckas vara en petitess. Jag är ändå glad att Nissan Leaf har blivit en 150 procent mindre dålig bil.... läs mer »

Carl Johan von Seth: Visst är det Taylor Swift som ekar i svenska inflationssiffror

Inflationen blev lite högre än vad prognosmakarna väntade sig i maj. Läxan? Underskatta aldrig Taylor Swift. För Riksbanken bekräftar fredagens siffror mest den gällande planen. Räntesänkningarna tar sommarlov, men fortsätter försiktigt i höst.... läs mer »

Matpriserna stiger – sill och potatis rusar

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,4 procent i maj jämfört med april i år, visar nya siffror från SCB.... läs mer »

Inflationen sjönk mindre än väntat – dyrare att åka tåg

Den svenska inflationen sjönk till 3,7 procent i maj, enligt måttet KPI, visar nya siffror från Statistikmyndigheten (SCB). Nedgången var mindre än väntat. Priser som steg var bland annat bilhyror och tågresor medan el och drivmedel blev billigare.... läs mer »

Aktieägarna godkänner Musks superlön

En av världens rikaste män får som han vill. Teslas aktieägare har godkänt vd:n Elon Musks omstridda ersättningspaket i hundramiljardersklassen.... läs mer »

Vårddirektör: ”Jätteviktigt att det här får ett slut innan midsommar”

Hittills har regionerna lyckats skjuta vårdkonfliktens konsekvenser framför sig. Men efter midsommarhelgen blir läget svårare. – Vi har väldigt svårt att se att konflikten ska kunna fortsätta efter midsommar utan att det blir farligt för patienterna, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.... läs mer »

Tesla flaggar för prishöjning efter EU-besked

Amerikanska Tesla uppger att man snart sannolikt kommer att tvingas höja priset på sina elbilar i Europa. Det blir konsekvensen om EU-kommissionen gör verklighet av sitt hot att höja tullarna på elbilar som tillverkas i Kina.... läs mer »

Göteborg öppnar Sveriges första mobilitetshotell

I Nordstan i Göteborg har nu Sveriges första mobilitetshotell invigts – ett nav mitt i stan för cykelleveranser, batteribyten, service av cyklar och eldrivna mikrofordon. Här finns det också möjlighet för hantverks- och serviceföretag att ställa bilen och ta en lådcykel i stället.... läs mer »

Fusk med rean – företag riskerar miljonvite

Flera företag, däribland kedjor som Jysk och Mio, riskerar vite på upp till två miljoner kronor om de inte skärper sig. Det meddelar Konsumentverket som gjort en uppföljning av sin granskning av hur företag skötte sig under höstens rea.... läs mer »

Medlarna lämnar bud i vårdkonflikten

Medlarna har lämnat bud i vårdkonflikten. Budet kommer efter en över två månader lång konflikt. Parterna har till klockan 13 på fredagen att ta ställning.... läs mer »