text bild karta   info, a-ö

Fornborgen Burgen i Ljugarn

Gotland | Ardre socken | Fornborgar | Utskrift | Vykort
Fornborgen Burgen i Ljugarn
Fornborgen Burgen i Ljugarn, foto Bernt Enderborg

Fornborgen Burgen i samhället Ljugarn i Ardre socken är en mäktig lämning kanske ända från tidigaste järnålder.


Också den stilla och outsägligt vackra orten Ljugarn på östra Gotland som blommar upp sommartid har givetvis minnen från långt gångna tider. Fornborgen Burgen på Burgbacken mäter 330 x 200 meter, ett riktigt stort bygge alltså, varav du ser en del av vallen på fotot ovan.Vallen är rätt rejäl och det man undrar är förstås vad i himmelens namn skulle de ha en sån stor borg till i Ljugarn. Med palissader och dylikt ovanpå så är det inte den lättaste sak i världen att inta borgen (fotot visar utsidan av borgen från ungefär samma ställe som kortet ovan).

De omkring 100 borgarna på Gotland har tillkommit vid olika tider. Det finns tidsgissningar från tidig bronsålder (se Gothemhammar) till vikingatid (se om påbyggnaden av Tors borg), men det antas väl allmänt att de flesta är från århundradena efter Kristi födelse.Här är det inte den nutida skeppssättningen du skall se utan vallen som löper under husen bakom skeppet. Bilden är tagen strax bredvid gården som nog heter Lauritse. Vi har av Magnus Enderborg fått lite mer information om skeppssättningen. Det är en 40-årspresent till Lavas Niklas, född 64, byggd på en natt av flitiga vänner. - Tack Magnus!

Eftersom vi vet att gutarna hade kolonier i t ex Lettland och Polen på 600-talet så är det nog rimligt anta att inte endast gutarna, även om de var flitigast, kunde fara över havet. Kanske är borgen ett skydd mot anfall från havet. I så fall ingår den nog i den skyddskedja av borgar som ligger längs östra Gotland, för den här delen av Gotland t ex Botvidebackar i Lau (det går att se Ljugarn därifrån), denna fornborg, Kapungs slott, Herrgårdsklint, Tors borg (avsedd för hela Gotland), Grogarnsberget och Gothemhammar. Om borgarna har ett rent försvarssyfte från österifrån kommande folk vid årtusendet efter Kristus, så hade Gotland ett starkt försvar.

Men borgen har alldeles säkert också använts till att förvara gods för kommande export österut. Där kunde folk träffas strax innan seglingssäsong, göra upp om transport och frakter, skaffa skeppslag och allt annat som tarvas för en vikingafärd till Ryssland eller neråt Istanbul (Miklagård) till. Och eftersom nästan 4/5 delar av allt arabiskt silver från tiden i Sverige har upphittats på Gotland så fyllde borgen givetvis sin funktion, att skydda exportvarorna före avfärden men efter det att ägaren hade överlämnat dem till vikingen.

Det vore kanske nåt för Ljugarn att bygga en trevlig turistattraktion på, en vikingatida handel- och marknadsplats.
/text och foto Bernt Enderborg
Ardre socken

Fornborgen Burgen i Ljugarn

kartan.

Ardre socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Fornborgar.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3361

Visit Hemse: Mobilanpassad sida.

Naturevenemang på Gotland


 

2019

 

augusti

18Friluftsfrämjandet »
Vandra själv eller tillsammans »
Gotlands Djurpark, Eskelhem »
Fågelskådning Ålarve Rone »
 
 

september

14Kulturarvets dag »
 

2020

 
 

februari

24Sportlov på Gotland »
 
 

april

30Valborgsmässoafton »
 
 

juni

6Nationaldagen »
 
 

juli

27Russpremiering »


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan