text bild karta   info, a-ö

Sudersand

Gotland | Fårö socken | Stränder | Utskrift | Mobilsida
Sudersand
Sudersand, foto Björn Pettersson

En av världens bästa stränder. Den ligger på Fårö på Gotland. Allt du behöver finns på plats, rekommenderas


Sudersand ligger på Fårö och är en av Gotlands bästa badstränder. Ett bad är som varmast och mest behagligt när det blåser sydlig vind, och plats finns det till alla!

Stranden är och är och är och är så himla lång att en promenad är rena maratonloppet. Rätt mycket hålligång blir det. Sudersand är alltså en riktig partystrand och har du aldrig sett en strandraggare så finns de här.

Många bollar och plastgrodor, stringbikini och små tanter under parasoll blir det. Kanske kan man i tider av world wide webb kalla Sudersand för en global strand. Trots hålligång så finns det alltid en grop att krypa ner i och dra en Mankell över huvudet.

Sudersand

Risk för släke är det ständigt, men inte här. Sudersand består av alldeles förnämlig sand och långgrunt är det.

Känner du för att vada en stund i Östersjöns blanka innanhav så kan du vada ända till Baltikum - tja, inte riktigt sant men långgrunt är det. Här finns alla faciliteter man kan önska sig.

Sudersand

Semesterby, restaurang, kafé, glassbar på beachen, kiosk, minigolf och hänger du kvar till skymningen kan du njuta live musik på lokal och svänga benen till "man skall leva för varandra".

Har du tur kan du få se en kändis. Fårö är ett av Sveriges kändistätaste områden och ibland förirrar de sig till Sudersand. Ett hett tips till alla som trånar kändis: ställ dig på färjan, åk fram och tillbaka, fram och tillbaka - nångång måste även en kändis åka över till det gotländska fastlandet och proviantera.

Sudersand

Skulle det av någon anledning kännas trångt på Sudersand så kan du alltid promenera över till Norsta Aurar, där får du definitivt mental tystnad och ett par "kvadratkilometer" yta för den lilla badhandduken.

Längtar du nudisttrippen så är detta platsen för dig. På Sudersand bör man i varje fall ha ett snöre mellan benen (string) för att passa in. Skillnaden är hårfin, ja mellan naket och naket....

Fårö är sandens förlovade land och tröttnar barnen på skvalp och plask så finns det ett annat hav att besöka: Ulla Hau, Gotlands minisahara. Här kan ungar med föräldrar rulla runt bland sanddynerna och brottas med ett och annat myrlejon, som med tillhjälp av sand "skjuter" ner sitt utvalda offer i en för tilldragelsen iordningställd sandgrop, där offret med kraftiga bett tas av daga och äts upp. Var lugn. Dessa lejon anfaller högst sällan människor. De är insekter och kan på sin höjd ta död på myror, skalbaggar och annat smått i naturen. Trots allt, ond bråd död och ett drama värre än Shakespeare, undertecknad kan avslöja att en stor filmskapare vid upptäckten av myrlejonen på Ulla Hau fick inspiration till den kritikerrosade filmen "Vargtimmen".

Längtar en lätt utschasad och sandig förälder lugn och ro efter ett pass på Ulla Hau så ligger Bjärge och Helgumannens fiskeläge på bekvämt avstånd (allt på Fårö ligger på bekvämt avstånd). Bjärge är Gotlands största raukområde och förnämligt nog så ligger det på den sida av ön där solen går ner. En ömt packad picknick korg, kylt vin och pimpinella, en sol som ligger likt ett stekt ägg över tillvaron, ja det väcker oanade lustar och ett erotiskt inslag i semestern är väl aldrig fel.
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Fårö socken

Vägbeskrivning


Fårö socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Stränder.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan