text bild karta   info, a-ö

Stånds

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Stånds
Stånds, foto Bernt Enderborg
Stånds trivs på bl a på torrbackar och längs vägkanter enligt Floran vid namn Ölands och Gotlands växtvärld.Den finns enligt den Virtualla Floran huvudsakligen i Sydsverige men förekommer i kusttrakterna ända upp till Norrland. På Gotland finns en fridlyst underart.
Den trivs uppenbarligen samman med väddklint, rölleka, gulklöver, vildmorot och andra vägkantväxter på Gotland som akleja, vitmåra, gulmåra, prästkragar och färgkulla.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Stånds eller renfana?


Hej!

De gula blommorna på bilderna liknar, i mitt tycke, mera renfana än stånds. Vid en koll i virtuella floran verkar det som om den håller med, men jag kan ha fel.
Förresten, stånds är värdväxt till den vackra karminspinnaren vars larver lever på och av denna växt.

Bästa hälsningar
Ulla i Karlstad

--- webmastern kommenterar ---

Hej Ulla!

- Tack för din kommentar. Jag har för mig att jag kikade rätt noga när jag bestämde mig för att det var stånds på bilden. Jag får kika närmare på blomstren i sommar då jag vet var de står.

- Tack för din kommentar! Jag behöver all hjälp jag kan få från uppmärksamma människor runt om i vårt avlånga land.

/bernt

2) PS.

Hej igen!
Det finns en variant av stånds som heter knappstånds och den är vid första anblicken ganska lik renfanan. Den ger intryck av att vara något mindre och de gröna bladen längs stjälken ser något krusiga ut jämfört med med renfanan. Jag trodde ganska länge att den arten var ett slags renfana tills jag i en fjärilsbok såg en bild på en karminspinnare som satt på en (i mitt dåvarande tycke)renfana men att växten i fråga var stånds.
I nya nordiska floran finns knappstånds avbildad i tecknad siluettbild.
Vänligen
Ulla

3) Hej!

Jag tror inte heller att det är stånds. Den som vi förknippar med stånds är giftig för betande djur och det förekommer dödsfall hos hästar. Stånds ser ut som små, gula prästkragar men växer i liknande miljöer som "din" blomma (din länk under din bild visar Stånds). Det finns dock flera arter i ståndsfamiljen, tex Alvarstånds som växer på Gotland. Vet inte om alla är giftiga. Svårt att skicka webbadress annars hade jag kunnat skickat länkar med mer information.

Jag tror som Ulla att det kan vara Renfana eller Knappstånds. Tydligen finns den ovanliga Knappstånds hos er på Gotland :-)!

Vänliga Hälsningar Carina

webmaster kommenterar

- Tack! jag skall rätta till detta så snart jag kan.

/webmaster

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Flora: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.