text bild karta   info, a-ö

Vem är en riktig gute

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Vem är en riktig gute
Vem är en riktig gute, foto Bernt Enderborg
En liten betraktelse av över vem som kan kalla sig en riktig gute på grund av att man ibland läser så korkade tregenerationssaker:

Gutar hittar på Gotland. Vi vet var raukarna, smultronställena och kultursevärdheterna ligger. Vi hittar golfbanor, företag, organisationer, hällristning, blå jungfrun, Käbbes fruktodlingar. Vi känner till i vilka kyrkor man skall gå in om man vill se något extraordinärt: vi har sett skotthålet från Fårö kyrka, målningarna i Dalhem och dopfunten i Barlingbo.

Gutar har varit på Närkholm, cyklat i ödemarken mellan Garde och Buttle (Branden), sett vikingagravar och -hus och gått på bortglömda vägar och kikat på överväxta tjärmilor. Vi känner till solnedgången i Eksta, stentaken i Holmhällar, Petesgården och Guldkaggen i Burgsvik. Vi har sett kalkbrotten runt Valleviken, vi vet vilka orkidéer man inte får plocka i Garde prästänge och vad som är vackert i Ekeby.

Vi vet hur många torn Sankta Maria har i Visby, var Lübeckerbräschen finns, den lilla röda stenen fastslungad i tornet och var jungfrun aldrig murades in. Vi har sett svärdslipningsstenar, gässen på Lausholmar, spillkråkorna på Torsburgen, avrättningsplatsen på Stenkumla backe och soluppgången i Sandviken i Östergarn.

Vi vet vad som hände 1029, 1164, 1313, 1361 och 1525. Vi har sett Shakespeare framföras av Martin Alskog i Ljugarn, Roma klosterruin och Hide kulturbrott. Vi har läst Gustaf Larsson, Sonja Åkesson och sjungit Israel Kolmodin. Vi har druckit vatten i Hångers källa och Bäste träsk, promenerat i Finntrappan, strosat på gravfälten i Alskog, beskådat Lummelundagrottan och klättrat på Digerrojr.

Vi har hittat stenyxor och sett orörda vikingaskepp (gravar). Vi vet vad Brändus Sveinpälsar betyder, och vi dricker dricku, äter lammskallar och saffranspannkakor. Rövar Liljas grotta har vi suttit i, sett fåglarna på Stora Karlsö, kastat varpa, spelat golf i Ardre och pärk i Stånga. Vi har dansat i Högan, vi har suttit på ruinerna av Visborgs slott och vi vet vilka fetaliebröderna var.

Vi hittar till Altajme.

Vi har sett hur vacker vägen förbi kyrkan i Hogrän är, vi har hoppat i sanddynorna på Ulla Hau, sett Visby från Högklint och plockat blåsippor i Grötlingbo. Vi har funderat över kastalernas användning i Öja och Gammelgarn. Vi har varit på Hummelbosholm i Burs och sett den tillbakakammande skogen i Sproge. Vi har ruskat liv i campare på Norderstrand.

Vi hittar till Fastighetskontoret, Läromedelscentralen och Ledningskontoret. Vi har läst Vision 2010, Vitboken ("Gotlands ‘nya’ geopolitiska läge"?), Näringslivsprogrammet och kommunens IT-strategi. Vi vet var reningsverken i Roma, Vänge, Stånga och Hemse ligger.

Vi vet var man skall bada i Fröjel, plocka gullvivor i Rone, hitta Gaustäde i Bunge och Trullhalsar i Norrlanda, njuta i Tjaukle och segelflyga över Western Riders i Vänge. Vi känner till Kungsgården i Visby, vi känner dem som har tillverkat skulpturen i söderrondellen (Omen), vi har jagat rabbis, änder, hare och fiskat id i När, kastat efter gäddor mellan holmarna, sparkat fotboll i Othem och fått stryk av Håkan Loob i bordtennis och handboll. Vi har lyssnat på vindkraftverken i Näs och Fole, tvättat fötterna i Tingstäde träsk och kollat ädelfisk i Sigvalde. Vi har sett russen på Lojsta hed, slottet, minnesstenen över kåren i Garde, Hoburgsgubben, bilskroten i Buttle, Lokrume vackra kyrktorn och Martebo myr. Vi vet vägen till bygdegården i Ardre och har svängt våra kängor på Logen i Hejde. Vi har druckit kaffe på klinten i Gothem, dinglat med benen på Klinteberget, tältat på Fårö och förälskat oss i Botaniska trädgården. Vi har varit i Anga och Viklau.

Men det har ju inte alla gjort. Så därför kan den som bor här på hel-, halv- eller deltid och älskar denna ö kalla sig för en riktig gute, såvitt man nu är skattskriven här förstås.

Är du anhängare av tregenerationsteorin, läs det här.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan