text bild karta   info, a-ö

Dricku

Gotland | Gutemat | Utskrift | Mobilsida
Dricku
Dricku, foto Bernt Enderborg
Dricku (dricka) lever ett traditionsstark liv på Gotland och bryggs företrädesvis på landsbygden.

Nedanstående recept från Peter Melander uppsnappades för ett antal år sen på BBS Tjelvar.

Receptet till ca 100 liter haimbryggt:

25 kg Gotlandsmalt
2 kg Farinsocker
6 kg Vitt socker
1 fl.sirap
1/2 hg humle
1/4 pkt jäst

Förhållandet mellan farin och vitt socker beror lite på hur mörkt man vill ha det. Sirap och humle kan man ta som man tycker själv.

Bryggningen
Börja med att hämta några kvistar ene. Hugg rent från grova stammar och koka upp vatten med lite enekvistar i. Medan det kokar upp tar man fram ett kärl med kran i botten, lägger i enekvistar i botten som sil, lägger maltet över och när enelagen kokar slår man lagen över maltet (det kallas att maltet ligger i stöp). Efter 2 timmar öppna kranen så att det rinner en liten stråle, slå på mer enelag om det behövs. Koka därefter upp drickan (länno) och tillsätt socker, sirap och humle.

När lagen svalnat till ca 30 grader, tillsätt jästen: låt jäsa 3-4 dagar, smaka av om det behöver tillsättas mer socker (beror på hur varmt drickan står), häll på lite socker ca var 3 :e dag (lite efter tycke och smak).

Du kan börja dricka drickan efter ca en vecka men vi tycker att den är som bäst vid ca 14 dagars ålder. Hållbarheten beror lite på hur länge man kan hålla jäsningen igång; tar sockret slut surnar drickan ganska fort.

Man kan frysa drickan dels innan man lagt på jäst för att senare jäsa den eller när den jäst lagom. Om drickan fryses jäst bör man lägga på lite jäst när den tinat upp så att jäsningen kommer igång igen annars finns risk att den smakar avslagen.

Lycka till!

Ps. Har Du läst Röde Orm? Dragöl! Visby Bryggeri gör en tunn variant av det där. Börja med att provsmaka det. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan