text bild karta   info, a-ö

Fornborg i Hörsne

Gotland | Hörsne socken | Fornborgar | Utskrift | Mobilsida
Fornborg i Hörsne
Fornborg i Hörsne, foto Bernt Enderborg

Ännu en fornborg längs vattenvägarna, inget besöksmål


Denna fornborg i Hörsne socken på Gotland är inget besöksmål, bilden ovan visar bara åt vilken riktning borgen ligger, men den ligger på ett intressant ställe, se Vattenvägar.

Borgen är av oregelbunden form, mäter 130x75 meter, och består av en tre och en halv meter bred vall av jord, fortfarande nästan en meter hög på sina håll, med vallgravar. Mot ån ligger en tre-fyra meter hög brink.

Fornborg Hörsne
Informationsskylten utseende 20/8-2015

Sakkunnigt folk har inte försökt datera fornborgen utan dess tillkomstdatum kan infalla någon gång mellan 1800 f.Kr. till 1050 e.Kr.

Vi skall ordna bättre bilder på borgen vid tillfälle.

Tankar

Fornborgen är längre än den längsta fotbollsplan inom standardmåtten och ligger i kanten av Lina myr, som senast 1940 vid en rangordning av Sveriges fågelsjöar var en av de åtta förnämsta, se Wikipedia och vårbilderna på sidan om Fågelsjön och Birka.

Ån som borgen ligger alldeles bredvid är Gothemsån, nog kallad Hörsneån på platsen, och är Gotlands största vattendrag, se Vattenvägar och Gutnaltinget - marknadsplats.


I Hörnse, liksom i alla andra socknar på Gotland, har man gjort fantastiska fynd, ovan en guldring från Folkvandringstid (400 till omkring 550 e.Kr. i Sverige, om man bortser från Gutasagan - Tors borg började förresten byggas på 200-talet e.Kr.).

Vi påminner återigen om att man på Gotland har hittat ungefär 80% av alla romerska silverslantar från århundradena efter Kristus och lika stor procentdel vikingatida silverskatter. Och fornborgen i Hörsne tycks mig vara en utomordentlig plats för köpslagan innan vikingarna gav sig iväg.

Lite till

På sidan om Vattenvägarna säger vi att Gothemsån (vi kallar hela ån för detta av bekvämlighetsskäl) i stort sett följer den norra kanten av det södra revet som går snett tvärs över hela Gotland, se den sjätte bilden på sidan, och det är lätt att se i Hörnse men också t ex vid borgen vid Hallegårda i Halla längre inåt landet.

Fornborgen torde alltså under vikingatiden har legat skyddat på södra sidan av en mindre sjö, dagens Lina myr, varifrån man med mindre båtar kunde segla till havet. Det är spännande, men jämför också Vikingarnas Västergarn.

Vill du veta mer om fornborgar så kika på vår Guide till fornborgar.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hörsne socken

Vägbeskrivning


Hörsne socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Fornborgar.

I närheten - fågelvägen


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan