text bild karta   info, a-ö

Lapidarium i Björke

Gotland | Björke socken | Museer
Lapidarium i Björke
Lapidarium i Björke, foto Bernt Enderborg

Stanna och kika efter om du har vägarna förbi


Alldeles längs vägkanten vid den lilla parkering vid kyrkan i Björke, ungefär mitt på Gotland, ligger en samling stenar (Lapidarium) som är värda en stunds begrundan.

Bilden ovan visar malstenar (mer om malstain, besök också Ringome gårdsmuseum i Alva). Det första de flesta bör se är själva storleken på den sten som användes för att mala eller krossa säden med (jämför slungstenar).Lapidariet som är samlat av skollärare Hugo Lindström (1869-1949) är inte jättelikt - du ser i det närmaste halva samlingen ovan - men innehåller prov på stenarbeten från stenåldern (kanske) och fram till medeltid - det är faktiskt en liten pärla som bara ligger där. Det finns flera malstenar, svärdslipningsstenar, någon kvarnsten och sten som ser ut att komma från ett kyrkobygge eller möjligen något profant prakthus.Här är en svärdslipningssten (arkeologer kallar dem slipskårestenar) och sådana är intressanta saker (mer om dem, hur gamla är dessa slipningar). Populärast just nu är att anse dem vara från sen vendel- eller vikingatid, men det finns också åsikter som förpassar dem till stenåldern. Det finns stora samlade samlingar i Gammelgarn, Lärbro och Buttle.Vad ovanstående sten visar för något vet jag inte. Några förklaringar finns inte på plats, inne i kyrkan ingenting och vem som har hand om Hugo Lindströms efterlämnade papper vet jag inte heller. Jag undrar t ex om skolläraren någon gång var vid Kulstäde i Vall.

Gotland är väldigt kulturrik mark - det finns överallt - och nu tycker jag också att du kan stanna till vid Björke medeltida kyrka och ta dig en titt. Och kommer du på nåt eller råka veta mer om detta, så hör gärna av dig,
/text och foto Bernt Enderborg
Björke socken

Lapidarium i Björke

kartan.

Björke socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Museer.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3303

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

1) Hugo Lindströms lapidarium vid Björke kyrka

Vad jag ser är det Björke kyrkas gavel med tornspiran som skulpterats i reliefen på det nederst visade fotot av Hugo Lindströms lapidarium. Den egendomliga upphöjda fyrkanten på gaveln syns såväl på reliefen som på fotot av själva kyrkan.

Olov Gibson

webmaster kommenterar


Hej Olov!

Jag håller med, men riktigt säkra kan vi som vanligt inte vara, och inte heller vet jag om någon har försökt tidsbestämma den sten vi talar om.

Och man kan också fråga sig om anledningen till att man skulpterar själva kyrkan att användas vid kyrkan, jag tror att stenen kommer därifrån.

Nåja, det kan väl vara detsamma. Men man kan allt undra vad i faderullan Mästaren av 1520 tänkte på då han målade i Väte kyrka.

- Tack för din kommentar!

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Museer: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Björke: länkar, karta.

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.