text bild karta   info, a-ö

Tänkaren i Martebo

Gotland | Martebo socken | Skulptur
Tänkaren i Martebo
Tänkaren i Martebo, foto Bernt Enderborg

Drömmaren Josef sitter och snarkar


Jag vet inte vem det är som på 1300-talet har slagit sig ner som en skulptur på Martebo kyrka och uppgivet funderar på saken. Kanske folk lärt i biblisk historia vet sånt men det förefaller mig å andra sidan vara många i Bibeln som funderar både framåt och bakåt, ja, eller uppåt och neråt.

Fossil

Kanske funderar han över skapelsen, skapelseögonblicket, den konstiga skräll som emellanåt verkar fungera som någon slags rågång mellan tro och vetenskap. Härnere på vår ö uppbyggd av fossil har själva berggrunden spår av liv, årsringar i berget, dvs det finns ingen som helst anledning anta annat än att livet sakta har utvecklat sig i havet och krupit i land.

- Vem som har skuffat igång alltsammans?
- Åh, det vet jag inte. Det kan gott vara Gud, eller ibland kallas ju just detta för Gud, eller den förste röraren eller nåt åt det hållet.

Solen

Tilltrassling

Nu skall jag ta och trassla till det för dig. Big bang va? Först fanns ingenting, ingen tid, utsträckning, ingenting. Pang, sa det helt plötsligt, sen fanns allting. Ur ingenting skapades allting via ett kosmiskt kabom.

Var small det

Det fanns ju ingenstans och alltså kan det inte heller ha funnits någonstans där det small. Det fanns helt enkelt inte något ställe där det kunde smälla. Universum tog alltså sin början med att det small inte någonstans?

Vad small

Det fanns ju ingenting, vad var det som flög i luften? Ingenting? Allting? Omfattningen av allting när det inte finns någonting är ingenting, dvs 0 + 0 = 0. Det fanns alltså ingenting som kunde ställa till kataklysmer. Ingenting small.

När small det

Tiden, eller utsträckning som Spinoza skulle ha sagt, tog sin början vid big bang, sägs det. Om det inte finns någon tid, när smäller det? Aldrig förstås! Och eftersom det inte kan komma att smälla så har det heller inte smullit.

I dag tycks alltså folk emellanåt påstå att universum tog sin början genom att ingenting inte exploderade ingenstans. Vetenskapligt uttryckt alltså.

- Jo men, jo men, jo jo, så ja, men det var ju någe utspridd energi, eller någe, har jag läst, som på någe sätt, ja, kabam alltså, sen var det färdigt, Oxelösund och det.

Visst ser det ut att vara det som skulpturen på Martebo medeltida kyrka uppgivet sitter och tänker på?
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3180

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.