text bild karta   info, a-ö

Sundre kyrka

Gotland | Sundre socken | Kyrka | Utskrift | Mobilsida
Sundre kyrka
Sundre kyrka, foto Bernt Enderborg

Romansk 1200-talskyrka, karbunkelstenar, kastal


Sundre romanska kyrka, som är byggd under 1200-talet huvudsakligen av sandsten, står på en liten backe vid vägens kant i Sudrets sköna landskap, se fyren; kortet är taget nästan rakt från öster.

Det har gjorts fynd av målade bräder som är äldre än 1200-talet, varför det har funnits en äldre kyrka på platsen; det är vanligt på Gotland att man kan bevisa att långt äldre kyrkor på samma ställen, se också Kyrkornas ålder.

Sundre kyrka

Som du ser så har man valt att blanda mer kalk i bruket då långhus och kor senast putsades. Varför så är fallet vet jag inte, men det är ruskigt skickligt folk som renoverar kyrkorna varför de alldeles säkert vet vad de gör.

På södra sidan av kyrkan sitter två runda stenar inmurade i väggen i stället för de två karbunkelstenarna som burits iväg till Visby.

Ornamentmålning i Sundre kyrka

Ornamentalmålningar från byggtid, dock inga mängder, men framåt korbänken till tycker man sig förstå att hela kyrkan varit målad invändigt en gång i världen.

Passionsfris, Sundre kyrka

Passionsfrisen från 1400-talet (Guide till passionsfriser) som löper som ett invändigt band en bit upp på väggen runt hela långhuset är ganska väl bevarad. De flesta scenerna i frisen torde väl också dagens sekulariserade människor känna till, men den som visas ovan på bilden hör förmodligen inte till allmänbildningen. Jesus har vräkt upp kopparporten till dödsriket och befriar folk därifrån - det är Adam och Eva du ser. På Medeltiden visste folk vad bilden föreställde ty den återfinns i ett apokryfiskt evangelium, Nicodemus, där Jesus ropar till Dödsrikets furste och Beelzebub och annat sånt, och detta evangelium sägs medeltidens folk ha känt till.

Triumfkrucifix, Sundre kyrka

Triumfkrucifixet, som heter så för att det hänger i Triumfbågen, är ett ringkors från 1400-talet med symboler för evangelisterna i hörnen.

Det är i och för sig ett väldigt vackert krucifix men är du intresserad av träskulptur bör du ta del av sidan om Träskulptur, romansk konst, allra helst som du förmodligen har kört förbi Hemse.

Madonna i Sundre kyrka, Sundremadonnan

Maria står på ett altare i långhuset på norra sidan av triumfbågen. Det är rätt vanligt att dessa sidoaltaren har tagits bort sen katolicismens dagar, ibland har man helt sonika ställt en predikstol ovanpå dem - jungfru Maria till vänster och kyrkans skyddshelgon till höger, ibland S:t Olof - damernas respektive herrarnas sida i kyrkan.

Madonnan i Sundre kyrka, bilden, har emellertid ingått i en kalvariegrupp (Maria och Johannes som sörjer vid den korsfäste Jesus) och har stått på en tvärbalk i korbågen, säger den genomlärde historikern Torsten Gislestam.

Dopfunten i Sundre kyrka

För övrigt i kyrkan är altaruppsatsen en sentida rekonstruktion av en 1300-talsretabel, och predikstolen i empirestil är från 1800-talets början. Och när du kikar på kyrkan (tjikar på tjyrkan säger förmodligen du, vi använder hårt k: keika pa körku) så kan sagorna om Karbunkelstenarna måhända vara till nöje.

Kastalen i Sundre

Kastalen i Sundre

Nordost om kyrkan står en kastal sen 1100-talet, och det är intressanta saker, se Sundre kastal (för mer om kastaler, se vår Guide till kastaler). Vidare kan vi berätta att Sundre kyrka förstås är Gotlands södraste sådan, sockennamnet Sundre kan säkert sägas betyda söderst, och det är ju en socken på vad vi kallar Storsudret, eller ibland lite slarvigt bara för Sudret.

Sudret är dock namnet på en treding, dvs en tredjedel av Gotland. Denna indelning är äldre än kristendomen, och Sudret sträcker sig alltså norrut långt förbi Fidekorset; folk som bor i Hablingbo, Garde och Ardre räknar sig också som boende på Sudret; namnet är nog en sammandragning av sunnarsta þriþiung, se Gotlands organisation.

Alla vet att Fårö är en skön del av Gotland, många längtar dit. På Sudret är så många kändisar sommartid bosatta att Channa Bankier kallade det för Sudermalm.

Öppet för besök

De medeltida kyrkorna på landet är vanligen öppna dagtid för besök mellan 15 maj och 15 september, såvitt det inte restaureras, men ta hänsyn om det pågår begravning, bröllop eller annan verksamhet.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Sundre socken

Vägbeskrivning


Sundre socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kyrka.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

oktober

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »



Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan