Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Högby äng

Gotland Hemse Ängen

Högby äng, foto: Bernt Enderborg
Högby äng, foto Bernt Enderborg

Högby äng i Hemse socken är en utomordentlig plats för picnic, men inte en enslig plats för själslig kontemplation ty hyreshusen ligger blott några hundra meter öster om ängetHögby äng domineras av högväxta tallar men där växer även hassel, ek, björk och ask - trädkronor som silar sol och svalkar, en skön plats för picnic.


Det Wittbergska bulhuset, byggt kring sekelskiftet 1800, tillhörde en gång i världen handelshuset Reinhold Wittberg & son och nyttjades som magasin för salt, hudar m.m och finns nu att beskåda i Högby äng. Bulhuset skänktes av köpmannen Jan Wittberg 1979 till hembygdsföreningen som förtjänstfullt har ordnat med renovering och sett till att man kan få se det (tackar!).


Jag höll på att skrämma slag på damerna som satt och njöt kaffe i den vackra ängen. Jag går ganska fort och de hade väl inte uppmärksammat mig förrän jag var alldeles i närheten av dem och sa hej hej. De undrade förstås vem jag var och vad jag skulle ha bilderna till. "Nu kommer Ni ut på Internet", sa jag, varför damerna förstås sa: "Naj, källingga..."

Det bör uppmärksammas att det gutniska ordet "källingar" inte har det ringaste med ordet kärringar att göra, tvärtom, se t ex vad jag säger om vår förra landshövding på sidan om Sebastian Swande (raidu källing). Och vad damerna menade med att säga "Naj, källingga" är väl ungefär att det är ju roligt men inte är väl vi något att lägga ut på nätet.

- Det är Ni visst det!


Det finns förstås en brya i änget men också vatten på andra ställen, som på fotot ovan. Vid mitt besök blommade mestadels vitsippor men förmodligen dyker många andra arter upp längre fram på året, fast vill man se sånt kanske det närbelägna Hulte kruppar är mer värt att besöka.


Ett gutniskt änge är nog ett bra ställe att bli salig i varför någon församling har rest ett kors och firar säkert emellanåt gudstjänst därstädes. Att på ett eller annat sätt tillbe någon gud har nog förekommit länge i Gotlands vackra ängen, fast det kan tänkas att en och annan tycker att folk i Habdum förefaller ha bättre kläm på grejerna.

Bilderna är tagna i slutet av april 2009.
/text och foto Bernt Enderborg

Karta Hemse

<span translate='no'>Hemse</span> socken

Vägbeskrivning från Visby

Högby äng ligger i kanten av Hemse samhälle (142), närmare bestämt på väg mot Fardhem (skyltat).

Fågelväg till större orter

Hemse 1 km, Burgsvik 24 km, Ljugarn 28 km, Klintehamn 31 km, Roma 35 km, Visby 53 km, Slite 65 km, Fårösund 91 km.

Latitud: 57° 14' 45"
Longtitud: 18° 22' 6"
Poi - lat/long: 57,24585 - 18,36858

Karta med vägbeskrivning, som du skicka med epost.


Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=2077

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.