text bild karta   info, a-ö

Högby äng

Gotland | Hemse socken | Ängen
Högby äng, foto: Bernt Enderborg
Högby äng, foto Bernt Enderborg

Högby äng i Hemse socken är en utomordentlig plats för picnic, men inte en enslig plats för själslig kontemplation ty hyreshusen ligger blott några hundra meter öster om ängetHögby äng domineras av högväxta tallar men där växer även hassel, ek, björk och ask - trädkronor som silar sol och svalkar, en skön plats för picnic.


Det Wittbergska bulhuset, byggt kring sekelskiftet 1800, tillhörde en gång i världen handelshuset Reinhold Wittberg & son och nyttjades som magasin för salt, hudar m.m och finns nu att beskåda i Högby äng. Bulhuset skänktes av köpmannen Jan Wittberg 1979 till hembygdsföreningen som förtjänstfullt har ordnat med renovering och sett till att man kan få se det (tackar!).


Jag höll på att skrämma slag på damerna som satt och njöt kaffe i den vackra ängen. Jag går ganska fort och de hade väl inte uppmärksammat mig förrän jag var alldeles i närheten av dem och sa hej hej. De undrade förstås vem jag var och vad jag skulle ha bilderna till. 'Nu kommer Ni ut på Internet', sa jag, varför damerna förstås sa: 'Naj, källingga...'

Det bör uppmärksammas att det gutniska ordet 'källingar' inte har det ringaste med ordet kärringar att göra, tvärtom, se t ex vad jag säger om vår förra landshövding på sidan om Sebastian Swande (raidu källing). Och vad damerna menade med att säga 'Naj, källingga' är väl ungefär att det är ju roligt men inte är väl vi något att lägga ut på nätet.

- Det är Ni visst det!


Det finns förstås en brya i änget men också vatten på andra ställen, som på fotot ovan. Vid mitt besök blommade mestadels vitsippor men förmodligen dyker många andra arter upp längre fram på året, fast vill man se sånt kanske det närbelägna Hulte kruppar är mer värt att besöka.


Ett gutniskt änge är nog ett bra ställe att bli salig i varför någon församling har rest ett kors och firar säkert emellanåt gudstjänst därstädes. Att på ett eller annat sätt tillbe någon gud har nog förekommit länge i Gotlands vackra ängen, fast det kan tänkas att en och annan tycker att folk i Habdum förefaller ha bättre kläm på grejerna.

Bilderna är tagna i slutet av april 2009.
/text och foto Bernt Enderborg

Hemse

Hemse socken Hitta Högby äng på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Hemse socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"Högby äng" är en del av vår information om Ängen på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=2077>

Stugor södra Gotland

4 bäddar - Pensionatsstugan
6 bäddar - Ladan (Nya huset)


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till ängar/ängen på Gotland.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.