Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Matteus - änglamänniskan

Gotland - Sanda - Skulptur
Matteus - änglamänniskan
Matteus - änglamänniskan, foto Bernt Enderborg
De olika evangelisternas symboler finns att ta del av på översiktssidan - Målningar i kyrkan - vem är det - bilden visar hur Matteus tar sig ut på ett antal krucifix; han brukar få vara längs ner på korsen, så också i t ex Burs kyrka.

Matteus Levi var tullindrivare men nyfiken varför Jesus beslöt sig för att dinera hos honom. Det blev ett herrans oväsen bland folk som ansåg sig mera rättlärda ty han hjälpte ju ockupanterna, romarna, att driva in skatt, men Jesus genmälde som bekant: 'Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan för att kalla syndare'.

S:t Matteus
Matteus från krucifixet i Sundre kyrka, foto Bernt Enderborg

Han bodde Kafarnaum där också de fiskare, sedermera lärjungar - Petrus, Andreas, Jakob och Johannes - hade sin hemvist, varför man gott kan anta att de inte hade något särskilt gott öga till Matteus, allra helst som publikanerna, som de kallades, skodde sig själva genom att driva in mera i skatt än vad kontraktet med romarna föreskrev.
/text och foto Bernt Enderborg

Mer information

Mer om Skulptur: länkar, bilder, karta - för annat se Information.
Mer om Sanda: länkar, bilder, karta.

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.

Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=1981

Sanda

Sanda socken Hitta Matteus - änglamänniskan på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Sanda socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.

"Matteus - änglamänniskan" är en del av vår information om Skulptur på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Kommentarer till denna sida


Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.