text bild karta   info, a-ö

Röd skogslilja eller rödsyssla

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Röd skogslilja eller rödsyssla
Röd skogslilja eller rödsyssla, foto Bernt Enderborg

Cephalanthera rubra


Blommorna är rosenröda (rubra = röd) med läpp vit och gul, lansettlika blad. Orkidén är mycket sällsynt, utom på Gotland. Fridlyst!Den röda skogsliljan, rödsysslan, blommar kring månadsskiftet juni-juli. Det finns också vit skogslilja, och de båda kan korsa sig varför hybriderna intar någon mellanfärg, och vidare finns stor skogslilja, som är mindre, och som bara växer på Gotland och har gräddvita blommor, åt det gula hållet till.Ett rikt bestånd av röd skogslilja kan man hitta strax söder om bron över Gothemsån vid Åminne - Gothemhammar, se också fornborgen. Bilderna på den här sidan kommer dock från Mulde naturreservat i Fröjel.Lär dig mer om den röda skogsliljan på den Virtuella floran. Och jag kan väl få säga att det finns en sida om en kyrklilja också.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Så vacker!

Hade turen att vara på Ön under den röda skogsliljans blomningstid och mycket riktigt - den fanns i njutbar omfattning strax intill bilvägen.

Den är så vacker att man blir glad och lycklig av att se den!

/Ulla

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Flora: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.