Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Visby, Visbyguide

Gotland | Guide
Visby, Visbyguide
Visby, Visbyguide , foto Bernt Enderborg

Visby är inte bara Sveriges vackraste stad, den är också utsedd av UNESCO som ett världsarv. Historia, beskrivning och information om alla sevärdheter, som ringmuren och ruinerna.


Medeltidens främsta stad i Sverige, och Norden också för den delen, ligger på terasser alldeles vid havskanten. Många tycker att det är Sveriges vackraste stad, en och annan till och med världens vackraste, men härom får envar salta efter behag. Och hon har kallats mycket under tidernas envisa gång - rosornas stad, ruinernas stad och mycket annat sånt; en del älskar Visby framförallt då körsbären blommar.

Det var bara tre städer i Sverige som hade ringmur under medeltiden: Kalmar, Stockholm och Visby. Ringmuren i Visby är Sveriges största sevärdhet, men enligt undertecknad också en av de största dumheterna.

Nuförtin bor strax över 20.000 människor i Visby. Sommartid är staden en av de krogtätaste i Sverige och har ett spänstigt nöjesutbud. Mest folk i Visby är det nog under Medeltidsveckan och Almedalsveckan.

Gotlands mest besökta sevärdhet är domkyrkan S:ta Maria, vilket beror på att varenda guide släpar dit varenda grupp. Om du verkligen vill se en kyrka där kulturen är levande sen medeltiden så måste du ut på landet, och där är gott om kyrkor.

Visbys historia


Samtliga svenskar känner via läroböcker och mängder reklam till brandskattningen av Visby, fast den aldrig ägt rum. Jo, Atterdag fick väl en sorts brandskatt av Visby, men det var inte det som var själva poängen med Waldemar Atterdags krigståg. Waldemar Atterdag intog Gotland, det var det han sysslade med, se 1361.

Det bodde folk där dagens Visby skulle växa fram redan på stenåldern, men sen, säger forskare, tycks det finnas en fyndtom period mellan stenåldern och så långt fram i tiden som vikingatiden.

Riktig tillväxtfart fick inte Visby förrän på 1100-talet, se Artlenburgprivilegiet 1161, och sen dess har staden varit en nagel i ögat på folk till och från. Det har förstås också varit stora affärer, men också bråk och krig, se t ex inbördeskriget 1288, Visby underkastelsebrev och infördes tull. Atterdags s.k. brandskattning känner alla till, men visste du att man brände ner Visby nästa år, se 1362, och visste du att Visby storhetstid var väl definitivt förbi då staden intogs och brändes av 1525 och att gutarna på landet var med och gjorde detta, se 1525 - vad hände egentligen?

En annan sak som skolungar givetvis inte får lära sig är att Gustav Vasa försökte inta Visby 1524 men fick på moppo. I svensk historieskrivning brukar det heta att amiralen Berend van Melen förrådde Gustav men det är bara för att dölja att de fick stryk av Östersjöns siste sjöhjälte Sören Norby, som residerade på Visborgs slott; han var förresten företagsam, se t ex Två hundra hästar med folk av bönderna anno 1523.

Beskrivning


Att på några korta meningar beskriva Visby låter sig inte göras. Det är en urläcker stad sommartid fylld av Jättesnygga brudar, men det är också Kubism, Dali eller vaddå, Salomons stenbrott, Djävulens spik och Muntra skökor i gutarnas vi.

Linné avger en ganska bra beskrivning, ty det är Visby innanför ringmuren vi pratar om; utanför ser det ut som vilken liten småstad som helst, en blandning av villor och stalintidens hyreskaserner.

Men innanför murarna finns medeltiden, inte bara gatunät och byggnader utan också känsla, andningshål, en helt vanlig kväll och historia kvardröjande under putsen.

Jag vet egentligen inte hur man skall beskriva Visby - Sveriges vackraste stad, är det okej?

Mycket att kika påDet finns oändligt mycket att se i Visby.Vi har samlat det mesta på en karta så att du slipper surfa runt.

Men det är inte alltid det stora som skapar inlevelse utan också det lilla, de små tankarna i tillvaron, som Carins blomma, Kanon, Åttahundra år gammal skugga eller Elvatusen jungfrur.

I Visby finns mycket mer än vad du tror, spännande historia lurar bakom varje knut i en stad som är så skön att Linné själv tyckte att den var liksom en modell av Rom.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=3023>


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.