text bild karta   info, a-ö

En underlig sten

Gotland | Vamlingbo socken | Kuriosa
En underlig sten
En underlig sten, foto Bernt Enderborg

Om en underlig sten på Bottarvegården


På Bottarvedagen 2013 fick jag syn på en konstig sten som står vid stenmuren som skiljer gårdsplanen från trädgården vid Bottarvegården. Det är nämligen så på Gotland att om folk hittar något konstigt, en konstig bearbetad sten eller så, och museerna inte är intresserade så samlas märkvärdigheterna på särskilda ställen. Det är stenen längst till vänster denna sida handlar om.Vad är detta? Är det en byggnadsdetalj av något slag, något sorts verktyg, en attiralj till tröskning, bearbetande av lin, drog man skinnet av lamm (får) på den, knäckte man nacken på brottslingar, armarna, benen, eller är det en staty, en byst - en gud?

Då jag frågade personalen, vackert och tidstypiskt klädda, så trodde man att den kanhända kunde komma från Kastelle, en medeltidsruin några kilometer från Bottarve, men ingen visste säkert varifrån den kom. Däremot, sa man, skulle Torsten Gislestam, en lärd man, väldigt bra skribent, komma förbi senare varför jag kunde fråga honom.Här står Gislestam bredvid stenen då jag talade med honom, högtidsklädd för dagen; den andra mannen på bilden stegade fram och meddelade något under vårt samtal varvid jag tog ett steg tillbaka och tog några kort i stället.

Man skulle kunna sammanfatta läget som så att då Gislestam inte visste närmare besked om stenen så finns den inte längre i mannaminne. Han sa dock att sådana här saker någonstans från övergången mellan heden och kristen tid är inte gott att veta något om, och så nämnde han den underliga vattenkastaren i Lokrume som vi gjort en sida om där vi frågar Är detta Frej månne.Det är en spännande sten som ingen tycks veta vad den kan tänkas ha varit. Ovanpå det sluttande huvudet, om vi antar att det är en sånt, går ett par små skåror men vad de kan ha använts till är inte gott att veta. Vi kan spekulera hej vilt som informationsskylten gör vid de stenar i Sanda som kallas Djurmännen och säga att avsikten var att offerblodet skulle rinna nerför dessa skåror, men det är de nog för små för (eller så var meningen att blodet skulle levra sig (koagulera) varför de små rännorna därigenom skulle bilda kanter för nästa sats offerblod). Nej, jag skojar bara, jag tror inte på sånt. Det var nog Vitastjärnas man, se henne på en bildsten på sidan om Vitastjärnas dröm.

- Tänk om vi på Gotland har kvar ett gudabeläte från forntidens dimmor.

Vad tror du? Lämna gärna en kommentar, se strax nedan.
/text och foto Bernt Enderborg
Vamlingbo socken

En underlig sten

kartan.

Vamlingbo socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kuriosa.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3796

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.