text bild karta   info, a-ö

Äkta tankar och goda varor

Gotland | Rone socken | Magiska Gotland | Utskrift | Mobilsida
Äkta tankar och goda varor
Äkta tankar och goda varor, foto Bernt Enderborg
- Vad är en glass?

Via en dam i Amerika kom jag i kontakt med Björn och Eva Bernhardson, som sommartid bor i ett underbart kalkstenshus på sydöstra Gotland. Jag ville egentligen bara ta några fotografier av huset och skicka över till amerikanskan, som hade frågat efter sådana, men genom ett väldigt trevligt bemötande och några ovana tankar vid mötet bad jag senare om att få tala lite mer med dem vid något tillfälle - den 25 juli 2011.

Som barn tillbringade Björn somrarna på Gotland, och via boende i Klintehamn hittade de drömhuset i Rone. Vardagligen bor de i centrala Stockholm men betraktar Gotlandshuset som sitt andra hem. De berättar att folk i trakten har varit väldigt positiva, hjälpsamma och de talar med värme om sina närmaste grannar. "Och bara stjärnorna", sa Björn, "de syns ju inte så klart i Stockholm, men här, på hösten..."

Björn och Eva har ett genuint intresse för mat, och ännu bättre blev det när de upptäckte självplock på Gotland. Det finns ställen där man själv kan plocka fantastiska grönsaker, utomordentliga råvaror, och betala för dessa i en plåtburk.

- Gotland är Sveriges Provence!

Varför Gotland
En av mina tankar med att tala med Björn och Eva var att få reda på varför de hade ett hus på Gotland och hoppeligen förmedla några positiva tankar till våra läsare, som jag alltså tycker att de också borde ta och flytta hit. Men på fem minuter har de nämnt drömhus, berättat om härliga grannar, stjärnhimmeln och sagt att Gotland är Sveriges Provence. Det blir liksom inte riktigt läge att fråga om saker och ting då - de är redan gutar fast de kanske inte riktigt vet det än.


Björn Bernhardson
Ovana tankar
En dag på stranden kom sig Björn för att fråga vad en glass är, vad den innehåller. På innehållsförteckningen stod det ingalunda socker, ägg och mjölk eller grädde, som i Guteglass (första produkten märkt som Äkta vara), utan något helt annat - kemiska substitut och tillsatser av allehanda slag.

- Varför då? Vad är det vi sitter och äter egentligen? Och vad innehåller allt annat vi köper i burkar och förpackningar? Är det äkta varor?

Och det är ovana tankar. Glass - va fan, det är väl glass? Pannkakssmet är väl sånt man gör pannkakor av. Eller? Det smakar ju gott. Mer om såna saker kan du lära dig på Äkta vara, som är en ideell förening där Björn är ordförande. Initiativtagare till föreningen är bl a också Björns bror, Mats-Eric Nilsson, som skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara och den senaste boken Smakernas återkomst.


Eva Bernhardson
Sydöstra Gotland
Men nu var det inte Äkta vara denna artikel skulle handla om, utan om familjen och varför de har ett hus på Gotland, och varför just där.

Att de trivs och älskar Gotland behöver jag inte fråga om. Och att de inte har renoverat ihjäl det gamla 1700-talshuset, satt in tokstora glasfönster och sånt, ser jag. Huset känns hemtrevligt, alltsammans är inte bländande vitmålat, och man känner att de trivs.


Matsalen

Matsalen där vi sitter är som tagen ur mångas bostadsdrömmar, fast ändå inte pyntat och putsat som nånting från ett inredningsmagasin utan hemtrevligt.

I sommar har vi kunnat läsa i den lokala tidningen om hur en och annan finner det svårt och att det tar för lång tid att bli accepterad som gute - beklämmande artiklar. Björn och Eva måste har funnit dessa tidningsartiklar underliga. De berättar om hjälpsamma grannar och talar om bygden med värme.

Det är bra och roligt på alla vis! De är välkomna till Gotland, välkomna till Rone, och vi hoppas att de trivs så mycket att de flyttar hit för gott och blir riktiga gutar. Och det är utomordentligt att Äkta vara har lite med Gotland att göra.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Rone socken

Vägbeskrivning


Rone socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Magiska Gotland.

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan