text bild karta   info, a-ö

Tvenne fiskar på Hörsne kyrka

Gotland | Hörsne socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Tvenne fiskar på Hörsne kyrka
Tvenne fiskar på Hörsne kyrka, foto Bernt Enderborg

Sidan om fiskarna i Hörsne är kanhända tänkvärd, men vad dessa fiskar egentligen symboliserar vet jag inte


På Hörsne medeltida kyrka finns åtminstone sen 1200-talet ovanvisade skulpturer, eller reliefer (på vänstra sidan av korportalen om jag minns rätt). Det torde vara allom bekant att fisken använts som symbol för Jesus i kristendomens barndom, men är det vad som avses på Hörsne kyrka?

Innan vi går över till att prata mer om symbolism så må vi säga att fisken är intressant, ty när i historien Gotland började påverkas av kristendom vet vi inte, men vi frågar oss på denna sida om det verkligen bara är slumpen eller om kristna influenser faktiskt går ända tillbaka till Vendeltid - se fiskhuvudformiga hängen. I detta sammanhang kan det vara bra att veta att undertecknad tycker att periodnamnet Vendeltid inte är särskilt lyckat i Gotlands historia, ty den inträffar 50 år före på Gotland och den torde därtill ha förmedlats till Vendel via Gotland. Vi borde måhända kalla tiden för Kolonisationstid i stället. Vidare kan det vara intressant att känna till att 80% av i Sverige upphittade romerska denarer är funna på Gotland, men då är vi tillbaka ända till 200-talet.

Symbol äldre än kristendom
Fisken som religiös symbol går emellertid längre tillbaka än kristendomen. Jesus talade ju arameiska, och detta folkslag hade en gång i världen en fisk som symbol för sonen till en mångudinna som hette Atargatis och rådde över vattnet, kärleken och fruktbarheten. Den tidiga kristendomen tog upp denna symbol, som ett slags rebus på det grekiska ordet för fisk, Ichtys, som uttyddes: Iesos Christos Theou Yuios Soter, dvs Jesus Kristus, Guds son, Frälsare. Fisken var dock bara en symbol för den romersk-katolska kyrkan, inte den grekisk-ortodoxa.

I den kristna symboliken - säger J. C. Cooper i boken: Symbolen, en uppslagsbok, Helsingborg 1989 - betyder fisken: dopet, det eviga livet, återuppståndelsen. De första kyrkofäderna kallade sina trogna för pisculi (pisces = fisk på latin) och apostlarna var människofiskare (somliga av dem var ju fiskare också på riktigt).

- Men på Hörsne kyrka är det två fiskar, varför det?

Det är väl inte troligt att det helt enkelt symboliserar att det bl a var vad man levde av i Hörsne då kyrkan byggdes. Gothemsån ringlar nämligen förbi 20 meter från kyrkan och den stora insjön Lina myr var intakt och man kunde segla ända upp till Roma mitt på Gotland om man så ville, seglade man åt andra hållet var det inte långt till havet, se Fågelsjön och Birka. Folk i Hörsne bör alltså tämligen enkelt kunna skaffa sig såväl insjöfisk som strömming, flundror, torsk och annat från havet.


Gravsten på kyrkogården i Hörsne.

En inskickad kommentar
Längre ner på sidan har vi fått in en kommentar som nämner det som kallas brödundret, Johannes 6:9. Strax före judarnas påsk hade Jesus seglat över Galileiska sjön och gått upp på ett berg. Det hade samlats omkring fem tusen män varför det blev problem med vad folk skulle äta, men Andreas, han som småningom avlivades på ett Crux decussata, sa att det fanns en pojke som hade fem kornbröd och två fiskar. Jesus tog brödet, tackade Gud och delade ut åt alla, likadant gjorde han med fiskarna. När alla var nöjda samlade lärjungarna ihop alla bitar av bröd som fanns kvar, så att inget skulle förfaras, och fyllde tolv korgar med bitar från de fem kornbröden.

Den här berättelsen avslutas tänkvärt, ty det sägs att när folk såg detta mäktiga tecken så antog de att han var Profeten som skulle komma till världen, men när Jesus förstod att de tänkte tvinga med honom för att göra honom till kung, drog han sig undan i ensamhet. Det står förresten lite annat i denna berättelse som man kunde anställa betraktelser om, men det får bli en annan gång.

- Nåja. Om nu de två fiskarna på kyrkan skall minna om detta brödunder, vad är det i så fall tänkt att man som betraktare bör förstå?

När Jesus tidigare i Bibeln frestas av den onde på ett berg, så är den första frestelsen att han skall förvandla stenarna till bröd. Han gör förstås inte detta, för om kärlek skall köpas för bröd är den inte mycket värd; och kom nu ihåg att redan i skapelseberättelsen äter Adam frukt varför han lär sig att skilja på rätt och fel, dvs han får en fri vilja. Det är alltså köpt kärlek och tillbedjare Djävulen frestas med, en sorts jordisk makt kantänka, men Jesus säger att människan inte lever av bröd allena. I längden innebär gratis bröd förstås att människan förslavas, och vad är då vår fria vilja värd - den som gör att vi kan skilja på rätt och fel. Vi skulle följa honom för att få bröd, inte för att vi frivilligt har valt det.

- Är det vad fiskarna på Hörsne kyrka skall påminna oss om, att du faktiskt kan välja? Du kan välja mellan rätt och fel, mellan gott och ont. Två fiskar.

Överkurs
I berättelsen om brödundret ovan befarar Jesus att de skulle göra honom till kung. Kommer du ihåg vad Pilatus frågade och vad det stod på korset? Och vidare kan man dra sig till minnes att då Jesus greps i Getsemane så hade Petrus med sitt svärd sönder örat på en soldat. Petrus var alltså beväpnad. Hur många samlades på det där berget där fiskundret skedde? Fem tusen man, som ville göra Jesus till kung. Ibland får jag tämligen profana tankar vid Bibelläsning.

Texten i kommentaren ovan är förstås inspirerad av Dostojevskis bok Bröderna Karamazov i vilken Ivan berättar om Storinkvisitorn, som talar om för Jesus att han gjorde fel som inte förvandlade stenarna till bröd. Det kan jag inte hålla med Storinkvisitorn om. En religion grundad på under och mirakel är inte en religion, som Tolstoj skrev, och det kan jag hålla med Tolstoj om.

En liten sak till bara. Man läser oftare och oftare att folk inte tror på Gud eftersom de inte tror på tomtar och troll, och somliga vill se bevis för hans existens - eller så är det något amerikanskt TV-program där folk springer omkring i öknen och letar spår eller bevis efter något under eller så. Men är inte det samma sak som att Jesus lika gärna kunde ha förvandlat stenarna till bröd? Och vad hade du haft för val då? Hade du haft en fri vilja?
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hörsne socken

Vägbeskrivning


Hörsne socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Skulptur.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

18Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

1) Två fiskar i Gustav Vasa kyrka, Odenplan, Stockholm

Det finns två fiskar i Gustav Vasa kyrka, Stockholm. De hänger inne i kyrkans högra kyrkorum i förhållande till kyrkans ingång från Odenplan. Fiskarna är skulpturer i bemålad aluminiumplåt och har gjorts av konstnären Bertel C. J. Rennerfelt.


--- webmastern kommenterar ---
Tack för informationen! Då vet vi att det finns åtminstone ett ställe till där två fiskar avbildas alldeles bredvid varandra.

Är det någon som råkar ha symboliken klar för sig? Varför två fiskar? Jag har försökt hitta klar och tydlig information om detta, men inte lyckats.

2) Jesus gör ett mirakel med två fiskar i bibeln, Joh.6:9

...att ge

--- webmastern kommenterar ---
Tack för din kommentar! Den fick mig att tänka lite grann på det hela, som jag återger uppe i texten, som alltså är en kommentar till denna kommentar.

3) Tvenne fiskar

Fiskar som är vända åt var sitt håll anses stå för avfärd och ankomst... det förflutna och framtiden... slutet på en cykel och början på en ny. Kring fiskarna finns mycket symbolik kring andlighet, visdom och pånyttfödelse.

Lars Danielson Visby. (jag jobbar just nu som amatörmålare med en utställning till sommaren 2017: "Våra fiskar - bilder och berättelser"

webmastern kommenterar


- Tack Lars!

Vi kompletterar sidan så småningom, din kommentar kommer att synas i texten. Jag har läst något lite annat någonstans också men kommer inte på var. Nåja, tack!

/webmastern

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Skulptur: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Hörsne: länkar, karta.