text bild karta   info, a-ö

Gräslök

Gotland | Flora
Gräslök,
Gräslök , foto Bernt Enderborg
Den virtuella floran säger att: "Gräslök förekommer främst i kusttrakterna, men den odlas ofta och påträffas ibland förvildad på torra ställen. Arten är kalkgynnad och är en karaktärsväxt på Ölands och Gotlands alvar, men också på strandklippor vid havet."

Alla vet förstås att de är goda att äta, och det är ju också de två andra vanliga löksorterna på Gotland - kaip och ramslök.


Men låt nu inte där med "karaktärsart" förvilla dig. Gräslök växer överallt på Gotland, jag kan när som helst gå ut i trädgårn och plocka gräslök till gräddfilen.

Den här sidan finns bara för att det i floran står att gräslök förekommer främst i kusttrakterna - och jag som trodde att så gott som alla svenskar kunna gotta sig åt gräslök utan att ICA hade klistrat en lapp på löken.

Ps. Det retar nästan slag på mig att ICA måste ha en lapp på varenda äpple man köper. Bara för att jävlas brukar jag äta upp den tillsammans med äpplet, och då hamnar den ju småningom där den borde varit från början. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan