text bild karta   info, a-ö

Thebanska legionen eller 1361

Gotland | Bunge socken | Målningar | Utskrift | Mobilsida
Thebanska legionen eller 1361
Thebanska legionen eller 1361, foto Bernt Enderborg

Bunge kyrka kan väl nästan karaktäriseras som en krigskyrka, och det kan gott vara slakten av gutar 1361 som visas


Den medeltida kyrkan i Bunge har varit med om många duster. Och för den som kikar efter så är tornet krenelerat, se kyrkan, och därtill har kyrkogårdsmuren skottgluggar.

Inuti kyrkan finns unika målningar på strider, riddare som hästledes pucklar på varann, som är från slutet av 1300-talet och sägs visa vad som kallas den Thebanska legionen. Denna legion, avdelning i den romerska armén om 6.600 man (legio = många), ingick i den armé den samregerande kejsaren Maximianus ledde för att slå ner ett uppror bland kristna i Gallien, som förmodligen ställde till bråk på anstiftan av Chrestus, som gamle kejsar Claudius uttryckte det nästan 200 år tidigare.

Oftast står att läsa om dessa målningar att de enligt sägnerna visar någon lokal strid man vill minnas, men det tror man vanligtvis inte på i officiella sammanhang, utan då tros det på en helt annan saga: den Thebanska legionen skulle enligt order närvara vid en offerceremoni då människor skulle offras till de romerska gudarna efter att revoltörer i Gallien hade nedkämpats. Men eftersom offren var kristna, och händelsevis hela den Thebanska legionen likaledes, så ordervägrade legionen. Och efter ett par turer med påbjuden decimering (var tionde man skulle slås ihjäl) som legionen inte utförde så beslöt kejsar Maximianus att hela bunten skulle tas av daga. Slutet blev alltså att hela legionen utan motstånd snällt lät sig slaktas i Kristi namn - martyrer och reliker i mängd.

Målning i Bunge kyrka

Här är en närbild av sköldarna hos några riddare. Röda kors och rödvita kors. Det är svårt att tolka medeltida målningar och säkert har de som vill att det skall vara den Thebanska legionen goda skäl men för skoj skull skall vi titta lite närmare på det hela, dock först, en helhetsbild:

1361 i Bunge kyrka

Det är en stor målning och hur de olika delarna hänger ihop vet jag inte. Det som intresserar här är den lilla "strip", kan man säga så, som ligger underst. Alltså inte de stora bilderna på Kristus och så. Vi börjar från vänster:

Bunge kyrka, målning

Kika efter. Du ser förstås att det är en muromgärdad stad, krenelerad mur, men står det inte folk på muren och kikar ner?

Valdemar Atterdag, Bunge kyrka

Alldeles utanför staden ligger det en massa lik huller om sladder. På ömse sidor som massgraven står folk och kikar (ej med på denna bild). Finns det medeltida massgravar på Gotland där man slängt ner lik lite hur som helst?

Thebanska legionen

Här är fortsättningen på föregående bild. Till vänster folk som står och kikar ner i massgraven, en präst som mässar, och till höger på bild utkämpas ett slag. Man ser det fina borgerskapet vända ryggen åt striden.

Målnigar i Bunge kyrka

Här är avslutningen på målningen. En landsortskyrka med en gravhög och där det tycks stå några damer och syssla med nåt.

Jag har förstås inte studerat legenden om den Thebanska legionen i detalj och jag är ingen större konstkännare, men jag undrar allt om det inte är slaget 1361 som avbildas, då Valdemar Atterdag intog Gotland. Det är rätt mycket som stämmer, läs om slaget här.

Vad tror du? Låt dig inte suggereras av mina ord. Och ifall du skulle råka undra varför slaget avbildas i en kyrka på norra Gotland så dra dig till minnes att det var de gutniska härar från norr som blev slagna utanför Visby, de södra hade mördats i Mästerby (se trollkärringens tillhåll).
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

18Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan