www.guteinfo.com
Visby, Visbyguide
Guide, Annorstädes socken


Visby var medeltidens främsta handelsstad i Sverige, och Norden också för den delen - drottningen ligger på terrasser vid havskanten. Många tycker att det är Sveriges vackraste stad, en och annan till och med världens vackraste.

Visby från Högklint, Visbyguiden

Hon har kallats mycket under tidernas envetna gång: Havets drottning, Rosornas stad, Ruinernas stad, Riddarnas stad - en del älskar Visby när körsbären blommar.

Ringmuren, Visby, Visbyguide

Det var bara tre städer i Sverige som under medeltiden hade ringmur: Kalmar, Stockholm och Visby. Ringmuren i Visby är Sveriges största sevärdhet.

Befolkning, Visbyguide

Nuförtin bor omkring 25.000 i Visby. Sommartid är staden en av de krogtätaste i Sverige med ett stort nöjesutbud; mest folk är det nog under Medeltidsveckan.

Och mycket annat



Det finns oändligt mycket att se i Visby. Vi har ett och annat på en karta så att du slipper surfa runt. Om du promenerar Visby så använd mobilguiden.

Men det är inte alltid det stora som skapar det där, utan också det lilla, små tankar i tillvaron, som Carins blomma, En kanon, Åttahundra år gammal skugga eller Elvatusen jungfrur.

I Visby finns mycket mer än vad du tror, spännande historia lurar bakom varje knut i en stad som är så skön att Linné själv tyckte att den var likasom en modell av Rom.

Strandpromenaden, Visbyguide

Strandpromenaden mot väster är ett kapitel för sig. På insidan av muren ligger Botaniska trädgården men utanför sänker sig solen i ett hav utan slut varenda kväll:

Solnedgång vid Strandpromenaden i Visby, Visbyguiden

På Strandpromenaden, några hundra meter från Uppsala Universitet, Campus Gotland, bor nog en bit av Gotlands varma hjärta.

Vill du veta ännu mer


Vi har väldiga mängder information om Visby: ringmuren, ruiner, några medeltida hus - här finns en liten länksida.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com