text bild karta   info, a-ö

Cykla på Gotland

Gotland är platt! Här finns inga farliga djur, motorvägar ej, däremot underbara cykelvägar, sandstränder och gudomlig natur.

Gotlandsleden - cykelleden

Gotlandsleden är en 50 mil lång, blåskyltad, cykelled runt hela ön för att visa upp natur och kultur. Vi gutar vill att du skall få ta del av havet, stränderna, solnedgångarna, de historiska lämningarna och den underbara naturen på Gotland. Från Fårö i norr till Hoburg i söder passerar leden många besöksplatser.

Hur långt du vill cykla beror naturligtvis på tid och vana. Du kan ta med cykeln på bussen i mån av plats, om det är någon sträcka du inte vill cykla. Ta med cykelkärra på cykelleden, den undviker biltrafik så mycket det går och är lämplig för mindre grupper. Det finns också lokala slingor på östra och norra Gotland.

Några avrundade längdmått

Från Fårö fyr på norra Gotland till Hoburgen på Gotlands sydspets så är det 16 mil. Och då menar jag den närmaste vägen, de lite bättre vägarna är över 17 mil.

Jämförelsevis - Gotland är 17 mil

Mellan Luleå och Skellefteå är det 13 mil,
Skellefteå och Umeå är det 13 mil,
Umeå och Sundsvall är det 26 mil,
Sundsvall och Gävle är det 21 mil,
Gävle och Stockholm är det 17 mil,
Uppsala och Nyköping är det 15 mil,
Uppsala och Örebro (Enköping, Västerås, Arboga) är det 17 mil,
Linköping och Jönköping över Mjölby är det 12 mil,
Jönköping och Halmstad är det 16 mil,
Halmstad och Göteborg är det 14 mil,
Göteborg och Halden i Norge är det 18 mil.

Så det får räcka med detta, men tänk på att ämnar du ta en cykeltur runt Gotland så rör det sig om 50 mil (Gotland har 80 mil kust) - det är 53 mil att cykla mellan Uppsala och Göteborg, om du cyklar över Stockholm, det är 51 mil mellan Luleå och Sundsvall och ungefär lika långt mellan Stockholm och Oslo.

Välkommen!