Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Har Sören Norby ättlingar

Gotland Artiklar

Har Sören Norby ättlingar
Har Sören Norby ättlingar, foto Bernt Enderborg

Kanhända har den omstridde sjöhjälten ättlingar på Gotland


Sören Norby som var dansk ståthållare för Kristian II i början av 1500-talet kan ha efterlämnat ättlingar på Gotland (bilden visar en del av ruinerna av Visborgs slott där han residerade). Sören Norby, som har en gata upkallad efter sig i Visby, brukar kallas Östersjöns siste sjöhjälte och hans historia är såväl gripande som spännande och minst sagt fartfylld. Vi har nosat lite grann på den, se t ex Norby slår bondekungen, två hundra hästar och Sören Norby.

Sören Norby känner förmodligen inte många skolungdomar till, allra helst som de skall fullproppas med strunt om hjältekonungar, skidturer och annat fosterländskt (om du förresten vill veta var Gustav Vasa tänkte om Norby så finns det här).

Till saken - ättlingarna
Guteinfo har fått trevliga vänner i Illinois som menar att ättlingar till Norby finns, se denna hemsida. De säger i ett brev att de hoppas att 'that others who have an interest in the subject, and who are in a position to research historical documents and unpublished archival material, might be able to use my note (along with Tommy Sundberg's work taking a contrary view), as a road map or guide for further research'.

Det vore trevligt om någon på Gotland som är intresserad, t ex någon som heter Norby, och har forskat eller vill forska i saken, läser sidorna och kanske tar tag i en del av vår historia som staten helst vill att vi skall glömma (det finns också litteratur om Norby, vanligen i Gotlandicaavdelningen på våra utmärkta biblioteket). Du kan också vända dig till Guteinfo på tel 04698-278850 så skall vi hjälpa dig vidare.

Guteinfo passar också på att tacka sina vänner i USA för deras utmärkta arbete och ser fram emot nya, trevliga kontakter.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=2483

Kommentarer till denna sida

1) Legenden om Søren Norby som anfader

Finns best redovisad av Tommy Sundbergs artikel i St.Knuts Gille Visby 1973 : Søren Norby - anfadern, s.47-58.

Tommy Sundberg går lite långt i sin kritik av legenden, men har endå et poeng med att det inte finns något bevisligt samband mellan kyrkoherden Per Bengtsson Norby i Rone och Søren Norby.

--- webmastern kommenterar ---

- Tack för din kommentar!

Så fort vi hinner skall vi läsa artikeln - tack för tipset! - men tills vidare tror vi på vad denna kommentar säger.

2) Norbys ättlingar

Sören Norby lämnade knappast några ättlingar efter sig på Gotland. Visserligen föddes hans enda kända barn på Gotland, av okända kvinnor, men sonen Olov Norby sändes för fostran åt annat håll innan han försvann i historiens dunkel vid ung tonår. Dotterns öde totalt okänt, då hon försvinner ur historien med Gustav Vasas erövring av Kalmar slott - där hon hölls som gisslan med Kristina Gyllenstiernas son Nils Sture (som kan ha varit identisk med den mystiske Daljunkern). Men nej, knappast att några ättlingar efter Norby finns på Gotland, om det nu inte finns några källor som jag mot all förmodan inte känner till. Dottern alltså en bricka i ett politiskt spel, men man vet inte hennes namn, inte heller hennes vidare öde.

webmaster kommenterar


-Tack för din kommentar!

/bernt

3) Cecilia Norby

Däremot har jag en fråga som jag forskat en del om men inte funnit något svar. Vad hände med Cecilia Norby, Sören Norbys syster. Hon tillfångatogs i Stockholms skärgård innan 1524, var gift med den holländske amiralen Tilke Giseler och hade troligen tre barn med honom, och två av dem dog där i skärgården i en explosion.

ECUILA VAR SEDAN FÅNG I VEIGE OCH VA FÖEMÅL FÖ UTVÄXLING MELLAN FÅMGNA DANKA OCH SVNSKA ADESLDAME: M ETA BLEV AV _ DÅ ECILIA HÖLLS FÅNGEN NÅGONSTANS I VIGE _ Ä OKÄNT: M NÅGON VET NÅGOT MED OM VAD SOM SKEDDE MD ECILA OBY; ÖEN OBYS SYSTE; SÅ Ä JAG VÄLDIGT TACKSAM:

webmaster kommenterar

Sista stycket är lite svårt att läsa men du frågar om någon vet vad det blev av Cecilia Norby, Sörens syster.

Jag har inget svar på detta men måhända våra läsare råkar känna till detta.

/bernt

4) Cecilia

Ja, det blev lite fel i texten. Men min undran över Cecila Norbys vidare livsöde kvarstår. Efter att i Stockholms skärgård tillfångatagits av Gustav Vasas flotta, då två av hennes barn ska ha kastats i sjön och drunknat, hölls hon fången någonstans i Sverige.

Gustav Vasa tänkte utnyttja henne för utväxling av svenska adelsdamer som satt fångna i Danmark - inget om detta är känt, men man vet att en av svenskorna som skulle utväxlas med Cecilia var Brita Roos, och hon kom senare att leva ett långt liv i frihet.

Tyvärr är det inte känt vad som skedde med Cecila Norby där i den svenska fångenskapen. Hon kanske dog som fånge?

webmaster kommenterar


- Tack för din flit!

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Artiklar: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.