Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Blå lagunen

Gotland Fleringe Stränder

Blå lagunen
Blå lagunen, foto Bernt Enderborg

Ett kalkbrott i Fleringe som har fått namn efter vattnets färg


Blå lagunen är ett av de större kalkbrotten i Ar. Det blir en speciell färg på vattnet i en del kalkbrott och i Ar får väl färgen sägas vara turkos. När vi var där och badade senast så hörde vi en nyanländ familj med tanke på färgen säga till de större ungarna att: "Vi skojar bara. Vi är inte på Gotland. Vi är utomlands."

Stenbrottet ligger alldeles bredvid Bäste träsk; vägen till stenbrottet går ner där avståndet till träsket är som minst. Stenbrottet ligger alltså bredvid Gotlands största insjö (ordet insjö är svenska för träsk) och du hör havet.

Blå lagunen

Det verkar bara bli populärare att bada i de olika kalkbrotten, allra helst som media rapporterar det där med algblomning det värsta de någonsin kan.

Blå lagunen
Foto taget den 1 maj 2014

Ett kalkbrott är ju inte en mjuk sandstrand på östra Gotland, som vid Slite, Ljugarn, Hörte eller så, utan underlaget är grus. Och det får du nog snällt finna dig i, ty lokalbefolkningen kommer inte att köra dit sand och kommunen kommer nog enbart att ha råd att köra sand till Visby där utvecklingen av Gotland sker.

Blå lagunen

Det finns en brygga en bit ut i kalkbrottet. Det blir djupt ganska snabbt på den sida där det liksom finns en liten strand - håll reda på ungarna!

Blå lagunen

Somliga hoppar från de lite högre kanterna. Det här måste du vara jätteförsiktig med! Det finns inga som helst garantier för någonting överhuvudtaget! Hoppar du rätt ner i ett stenblock slår du benen av dig! Ta det försiktigt, och framförallt, hoppa aldrig nånsin ensam.
/text och foto Bernt Enderborg

Karta Fleringe

<span translate='no'>Fleringe</span> socken

Vägbeskrivning från Visby

Väg 148 från Visby mot Fårösund. I Bunge, kör mot och strax förbi Forskningsstationen i Ar. En liten väg ner till höger tar dig till stenbrottet, som ligger granne med Bäste träsk.

Fågelväg till större orter

Fårösund 8 km, Slite 27 km, Visby 53 km, Roma 59 km, Ljugarn 72 km, Klintehamn 90 km, Hemse 91 km, Burgsvik 117 km.

Latitud: 57° 55' 4"
Longtitud: 18° 55' 26"
Poi - lat/long: 57,91803 - 18,92412

Karta med vägbeskrivning, som du skicka med epost.


Länk till den här sidan: http://www.guteinfo.com?id=2161

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.