text bild karta   info, a-ö

Samrådsmöte med Länsstyrelsen den 6 mars 2007

Först skall vi säga att guteinfo inte skriver mötesreferat. Vi är subjektiva och argumenterar.

Gotlands Länsstyrelse har fått i uppdrag av regeringen att tillskapa en handlingsplan vad gäller Natur- och Kulturturism på Gotland. De inbjuder därför till några samråd för att undersöka vad lokalt folk har för tankar. Peranders Sandström, bilden, och Majvor Östergren höll i de övergripande trådarna och kaffeservering. Länsstyrelsens ansträngningar skall småningom uppgå i kommunens visionära arbete.

Det här är riktiga frågor. Hur skall man bättre kunna utnyttja Gotlands rikedom av kultur och natur. Det avsätts varje år groteskt mycket skattepengar till att fundera på hur en övergripande marknadsföring av Gotland skall se ut, vilken småningom verkställs och oftast går Gotlands företag spårlöst förbi, och därför är det intressant att Länsstyrelsen börjar i rätt ände.

Länsstyrelsen hade med sig en del folk som berättade om resurserna. Egentligen är det ett lite lustigt tilltag men faktiskt behövligt. Stellan Hedgren på bilden berättade lite om naturvärden som vi gutar nog inte alltid ser.

Majvor Östergren berättade lite om historia vilket fick folk från Klinte företagsförening att reagera en smula, ty företrädaren har varit bosatt i Ukraina ett tag och kunde berätta om deras stora intresse för vikingar. Poängen med Östergrens framställning var nog att det finns ett outnyttjat kapital som på något sätt borde utnyttjas, vilket givetvis var företagarförenings åsikt också.

En fråga som alltid ligger och pyr när gutar går på möte är om vi överhuvudtaget behöver handlingsplaner, samrådsmöten och annat sånt som formligen väller ur myndigheterna och skattefinansierade påhitt på Gotland.

Ett exempel är det här om varumärke som kommunen avsätter medel till. Det sägs nämligen från ansvarigt håll att Gotland är ett starkt varumärke, alltså måste det förbättras. Att det här är frågor som Internet brottades med för tio år sen är inte intressant, för nu har myndigheterna fattat och då skall skattemedel användas till sånt. Jag skall ge ett exempel. När Visit Sweden kom till, som är en hemsida som skall marknadsföra hela Sverige, sökte de förstås med ljus och lykta efter innehåll. Vi fick det här mailet från den ansvarige för innehållet: läs mailet. Och eftersom jag antar att några myndighetspersoner kommer att läsa denna sida så ber jag dem tänka efter en liten stund på frågan om de tror att vi ha satsat miljoner på information om Gotland helt på måfå och varför texterna är sådana att Nina sa att vi beskrev våra skatter med enkla ord som berör hjärtat.

På Gotland är alltså frågan inte alls vad som finns och vad som redan är gjort, utan frågan är vem som bör göra detta. Och när myndigheterna har fått något på hjärnan så har det ingen som helst betydelse om saker och ting redan finns. Det spelar ingen roll om man så pekar på det, åker in och skäller, skriver långa jobbiga brev, ställer obehagliga frågor osv. Det skall bara genomföras vare sig det behövs eller inte.

Därför är det nog rätt jobbigt att hålla möten med gutar, vi ifrågasätter myndighetens roll på direkten.

Samrådsmötet var dock rätt klokt. Här var frågorna vilka hinder mot ifrågavarande turism som deltagarna kunde se, fördelar och vem som skall genomföra detta.

Ett hinder, som jag tror att de flesta var överens om, är att gutarna nog inte riktigt har koll på den skatt de sitter på. Det föreslogs t ex att Länsstyrelsen borde ut i skolorna och föreläsa om Gotland för ungdomarna.

Det föreföll mig också som att mötet var tämligen överens om vem som skulle ta hand om kultur- och historieturismen i framtiden, nämligen de som bor mitt i den. Och på frågan om hur man skulle kunna få ekonomi på det hela så skall jag passa på att citera mig själv: "sänk färjepriset".

Majvor Östergren sa nämligen att det finns massvis av idéer men att de av olika anledningar inte genomförs. Det här känner förstås alla gutar till, men det är bra att veta att Länsstyrelsen nu börjar fundera på hur folk skall omsätta resurserna till pengar i stället för att köra sitt eget race.

Snyggt Länsstyrelsen!

Ps. Om du tycker att vi rör ihop statliga och kommunala satsningar så är det avsiktligt. Hur vi uppfattar olika myndigheters agerande framgår av vår nyhetsavdelning Gutaspegeln (Grönköping). Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan