text bild karta   info, a-ö

Valdemarsskatten

Gotland | Saga | Utskrift | Mobilsida
Valdemarsskatten
Valdemarsskatten, foto Bernt Enderborg

Sagor och sägner låter inte rövare komma undan


Valdemar Atterdags skepp och den skatt han rövade 1361 vid Gotlands erövring sägs ha sjunkit med man och allt utanför Stora Karlsö. Under vissa förhållanden påstås man kunna se hur skatten skimrar och guldet glimmar i det klara vattnet. Det har emellertid också skymtats en stor svart hund som sitter på det sjunkna skeppets storlucka och vaktar.

Den enda man som visste var skatten låg på havets botten dog dock år 2006. Korumpianen Erik Olsson, berättade Allan Lingström vid mitt besök i Mästerby, sade sig nämligen ha skurit ett märke i relingen på sin båt där skatten finns.

En skatt

Svenska rimkrönikan från 1400-talet menar att Valdemars skepp inte alls förliste utanför Karlsö utan i "Tyuste skär uppå en sten", men enligt den danska Själlandskrönikan, som skrevs blott några år efter 1361, kom kung Valdemar lyckligt hem till Danmark med skatten i behåll.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan