text bild karta   info, a-ö

Bjärs hög, Bjärs backe

Gotland | Norrlanda socken | Stenrösen | Utskrift | Mobilsida
Bjärs hög, Bjärs backe
Bjärs hög, Bjärs backe, foto Bernt Enderborg

Detta påstås ibland vara Gotland enda övertäckta bronsåldersröse, men så är det inte, t ex Elleskogen i Garde hyser två underliga högar


Strax bakom Bjärs gård i Norrlanda på väg ut mot Hammars ligger ett gigantiskt röse från bronsåldern - 57 meter i diameter och 5,5 meter högt, nästan 180 meters omkrets sålunda.

Bjärs hög i Norrlanda

Här är ett kort taget ovanpå bronsåldersröset där du ser att det finns ett par kämpgravar alldeles bredvid röset; den största, den närmast på bilden är 25x11 meter.

De stora stenrösena, gravmonumenten, se Guide, är från bronsålderns början, dvs kanske ända från århundradena kring 1.500 år f.Kr. medan en kämpgrav är en ruin av en bostad från äldre järnåldern, århundradena kring Kristi födelse. Det kan alltså skilja så mycket som två tusen år på lämningarna, dvs området har använts i tusentals år.

Kämpgravarna, se Guide, verkar ingå i en by, eller så, ty alldeles söder om och inklusive röset finns en ungefärlig fyrkantig inhägnad från kämpravarnas tid med 500 meters sida där det inom hägnadens ram finns tolv husgrunder.

Stenröse i Norrlanda

Fortsätter man vägen ner mot Hammars så ligger det längs vägkanten ett par, tre stora bronsåldersrösen till, bl a ett överväxt till hälften. Lars-Ulle Gadefors, en bonde i trakten, sa vid ett samtal den 24/7-2015 att det fanns 15-20 stora rösen till alldeles i trakterna. Det första stora röset efter Bjärs hög.

Stenrösen i Norrlanda

Det andra stora röset efter Bjärs hög.

Från stora vägen (146) ner till fiskeläget är det fyra kilometer. Man passerar många rösen förutom de riktigt stora på bilderna ovan. På en liten avstickare in i skogen hittar man också Trullhalsar, och lite längre fram ligger Liste ängar och nere vid stranden där det går att bada återfinns Hammars fiskeläge.

För den som tänker på tider och sånt kan vi väl nämna att bronsåldersrösena är 3.000 eller 3.500 år gamla medan t ex gravfältet vi Trullhalsar sägs vara från Vendeltiden - förutom nutidens folk har det alltså bott människor på platsen väldigt länge, och de har lämnat fantastiska saker efter sig.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Norrlanda socken

Vägbeskrivning


Norrlanda socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Stenrösen.

I närheten - fågelvägen


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan