text bild karta   info, a-ö

Problemet med landsvägen till Gotland

Gotland | Vägpriser
title=Fotografi
Problemet med landsvägen till Gotland

En artikel om vägpriser på färjan till Gotland


Det är inte världens lättaste sak att driva ett företag på Gotland. Tillverkar man något som skall säljas annorstädes så kan man ordna trafiken själv, som Cementa, eller så måste man förlita sig på färjetrafiken till och från Gotland, vilket de flesta tvingas göra eftersom de inte är Europas modernaste cementfabrik.

Ett gigantiskt problem är att vi inte kan förutse vad om kan hända med fraktpriserna. På ett par månaders varsel kan dessa stiga 25% utan att vi kan göra ett smack åt saken. Det är svårt att planera och göra vettiga investeringar för framtiden.

Kortet ovan är avsett att illustrera detta - det fullständigt hopplösa virrvarr som råder. Ibland hör man i den politiska debatten att alla här i landet skall ha lika villkor.

- Jo, tjena! Det är billigare att köra till Danmark.


Här ser du ett annat problem - kvaliteten på resan. Vi vill ju ha vägpriser för alla och allting på färjan till och från Gotland. Om staten mot all förmodan skulle säga att det är ju rättvist och så, men vi måste anpassa trafiken, så är vi livrädda för vad som kan hända.

Om du kl 10 i Nynäshamn betalar dina 130 kr för en resa, får en båt som ovan och förständigas vara framtrampad senast kl 13 eftersom andra behöver båten, så kanske du tar och funderar på saken förresten.


Vi grunnar givetvis på hur vi bör argumentera för att uppnå samma villkor som andra delar av Sverige, dvs en anständig färjetrafik som kostar lika mycket att åka med som det kostar att köra på landsvägen utanför din dörr. Visst har vi läst Ferlins påstående om att man skära sig en stadig påk, ty den klär i alla väder och talar ett tydligt språk, men de flesta tycker nog att det är att överdriva.

Våra gotländska politiker har i alla tider nöjt sig med att skriva viktiga lappar och tala om hur ohyggligt mycket de koma att arbeta med trafikfrågorna, vilket lett fram till dagens ohållbara situation, så vi får be andra hjälpa oss. Att få detta rättvisekrav att bli en rikspolitisk fråga utan stöd är nog ogörligt.

- I förbigående kan jag väl också få säga att det är lite märkligt att IKEA inte stöder oss efter alla grunkor vi har köpt av dem.
/text Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan