text bild karta   info, a-ö

Dick Harrison - lysande

Gotland | Lärbro socken | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Dick Harrison - lysande
Dick Harrison - lysande, foto Bernt Enderborg

Dick Harrison är nog lite av en skådespelare också, här från slaget vid Röcklinge backe anno 1313 då svenskarnas armé slogs sönder och samman av gutarna från norra Gotland.


Vi var och såg slaget vid Röcklinge backe anno 1313, ett inslag i Medeltidsveckan, där svenskarna under Birger Magnusson blev slagna av gutarna på norr (lite om slaget).

Vi kommer att skriva mer om denna tillställning men ville lägga ut en sida snabbt där vi berömmer Dick Harrison för en utomordentlig insats. Förutom att han ger en storpolitisk bakgrund till varför Birger Magnusson ville höja skatten så är han också marsk (högste militära befälhavare) för svenskarna.

Dick Harrison är historieprofessor till yrket och sålunda till ytterlighet väl påläst. Jag talade blott någon minut honom men han meddelade på denna korta tid saker som snart kommer på guteinfo, t ex att slaget 1313 finns omnämnt i fyra olika källor och därmed är ett av de slag i Sveriges historia som samtiden har nämnt mest, men att det trots detta inte finns med i Sveriges lärobokshistoria. Alla vi gutar vet förstås varför (svenskarna fick smörj).

Det bor nog en skådespelare i professorn. Han lägger ut texten lysande, berättandet är roligt, yviga gester, folk låter roa sig och skrattar gott.

Evenemanget är inte jättestor ännu - det kan väl ha varit ungefär 500 stycken där - med det är jätteroligt att se och höra. Visst är väl de gutniska storbönderna lite "darriga" i uppträdandet ännu, men å andra sidan är det de riktiga killarna: Riddar'n, Angelbosan, Pavaldan u Duss'n. Vi skall skriva mer om dem och lägga ut bilder. Den här sidan tackar Dick Harrison för en lysande insats.

Guteinfo applåderar stående!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Lärbro socken

Vägbeskrivning


Lärbro socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Artiklar.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan