text bild karta   info, a-ö

Kor

Gotland | Fauna | Utskrift | Mobilsida
Kor
Kor, foto Bernt Enderborg
Såna här djur säger mu. Man gör mjölk av dom, vilket alltså är saft från en pressad ko. De lever i flockar.

När jag var liten och far mjölkade korna nere på myren så fick en ko tag i mig med ett horn och kastade mig ett par meter upp i luften. Fjupp bara, som ingenting.

Varje ko som finns i Europa har ett märke i örat för att byråkrater skall kunna skriva rapporter. Varje byråkrat subventioneras med mellan 25.000 och 50.000 kr i månaden. Om vi tog alla pengar som byråkraterna kostar skulle varje ko kunna flyga med eget jetplan tre varv runt jorden.

Min systerson som är född och uppvuxen på sydöstra Gotland hörde att man talade om kvigor på TV. Han frågade sin far vad "kvigor" var för nåt. "Dei jär sam sak som kveindar dei" sa fadren. Nu vet du det också.

Det finns experter som tror att barn inte blir så tjocka om de dricker lättmjölk i stället för vanlig mjölk. Experter är t ex såna som funderar över statistik och därefter hittar på slutsatser. Det finns en väldans massa experter i Sverige. Om vi tog alla pengar som måttfulla experter tjänar skulle vi kunna köpa nya gympaskor till dig. Såna där med propeller.

Nu har jag inget mer att berätta om dessa djur. Det var allt, tror jag, dvs förutom att det regnar kor från himmelen ibland, alldeles som Smaklösa sjunger.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan