text bild karta   info, a-ö

Vägpriser till Gotland vore en ljuvlig nåd att stilla...

Gotland | Vägpriser
Vägpriser
Vägpriser till Gotland vore en ljuvlig nåd att stilla... , foto Bernt Enderborg
Gotland är ett annat land på många sätt. Det finns bra och det finns dåliga sätt. Det är bra att Gotland är så vackert och skönt att det då och då blir utsett till världens vackraste ö, bästa semesterorten osv. Man kan inte skilja kultur och historia från dagsljus, också bra, och kanske flyger Mikael Rickfors med nyinköpta vingar fram över våra hundratals ängen, gullvivor blommar, och måhända sitter Ulf Lundell och brännvinsfilosoferar om var han trivs bäst. Alldeles säkert är dock att Israel Kolmodin brukade promenera ner till Hångers källa och säkert nynnade han på sin egen Den blomstertid nu kommer när han var på gott humör.

Dåligt är däremot att så många förvägras besöka Gotland. Det är för dyrt att resa hit. Boendepriserna kan väl folk överleva, men när det kommer till färjan överger många planerna. Då flyger folk hellre till Italien, eller varför inte ta bilen till Tyskland 300 gånger i stället - köpa billig sponken och sälja till grannarna.

Just nu finns planer för att höja priserna på Gotlandsfärjan med 30 procent för fastlänningar, för oss gutar blir höjningen ännu större, och man vill också minska turtätheten. Det suger rätt rejält när vi nu äntligen har snabbfärjor med lite fjutt på och det inte tar fem timmar att mala sig fram 16 mil.

Vad som är politiskt apspel är dock inte gott att veta. Säkert är likafullt att moderlandet som vanligt struntar i Gotland, såvitt inte någon politisk poäng står att vinna. Det har aldrig någonsin varit vägpriser för en fastlänning att ta sig hit, näringslivet har problem med dyra transporter och vanliga familjer kan nästa år, om prisförslagen går igenom, resa billigare till Tjottahejti.

Det kan vara så att någon listig plan har uttänkts om att "vi höjer priset nåt för j-vligt" men sen räddar några utvalda alltsammans, vinner politiska poänger i sina egna ögon, och folk blir glada åt den mindre höjning som egentligen är planerad. Om det blir på detta sätt, så hoppas jag att gutar och fastlänningar går man ur huse, frigör Gotland från landet Sverige och gör ett eget land av ön (vi har bättre juridisk rätt än t ex Estland att bli ett eget land), men detta är väl ännu för extremt för många.

Visst kan man undra varför det inte är vägpriser till Gotland? Vad skulle förresten EU säga om detta?
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan