text bild karta   info, a-ö

Gotland - en tidig demokrati

Gotland | Historia
Gotland
Gotland - en tidig demokrati , foto Bernt Enderborg
Vi arbetar ännu med denna text...

Alla vet förstås redan att vår kultur går tillbaka till Aten, Rom och Jerusalem och att det inte finns något i Norden som kan mäta sig med dessa kulturers inflytande på i stort sett allting. I vår del av världen kom den högre kulturen långt senare, även om nu Gotland i och för sig kan ståta med det första uttrycket för hela den germanska kulturens självständighet och kraft.

Det finns just inga skrifter från norra Europa om politiska frågor förrän Marsilius av Padua och Wilhelm av Ockham vakande framåt 1100-talet till. Måhända studerades såväl Platon som Aristoteles i klosterskolorna men några egna skrifter anbelangande politiskt teori förekommer inte förrän långt fram i tiden. Om man i Norden vill fundera på dessa frågor så är det lagstiftningen man får studera, och härvidlag har vi äntligen lite tur för Gutalagen lagfäster styrelseskick, om än indirekt emellanåt, och Gutalagen råkar ju händelsevis vara Sveriges första ordentliga lagbok, se Gutalagen.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan