text bild karta   info, a-ö

Isolerade Gotland

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Isolerade Gotland
Isolerade Gotland, foto Bernt Enderborg

Nej, Gotland är inte isolerat


Det är ofta man läser i litteratur som försöker redogöra för Gotlands historia att det är en isolerad ö. "Gotlands isolerade läge", "kände sig isolerade" och annat liknande står ofta som ett slags förklaringar.

Men riktigt vad som förklaras vet jag inte. Ibland sägs dock att gutarna var tvunga att söka sig ut i världen eftersom de var så isolerade, ibland sägs det till och med när man försöker förklara varför Gotland är världens skattrikaste ställe (78% av de vikingatida silverskatterna är upphittade på Gotland - den myntsort som mest hittas är arabiska silvermynt från Irak eller så) att ön var så isolerad. Riktigt hur de författarna tänker kan jag inte göra klart för mig. Man inbillar sig ju att de som hade mest kontakt med omvärlden inte var isolerade, man inbillar sig att det folk som hade kolonier i Estland, Lettland, Polen, Sverige (Birka) m.m. var de som inte var isolerade, men så förhåller det sig tydligen inte.

Ibland förklaras vår dialekt med att vi är så isolerade, eller vår kultur eller som sagt vår historia. Men riktigt i förhållande till vem gutarna skulle vara isolerade framgår aldrig. Det där med dialekten är rätt roligt förresten, ty ibland sägs den bero på långvarig isolering och ibland beror den på stor påverkan från tyska eller danska. Ibland sägs det bero på båda sakerna, som alltså av någon anledning inte på något sätt anses stå i motsatsförhållande till varandra. Kanske är alltså gutarnas dialekt helt enkelt isolerad tyska eller danska. Svenskarna har ända sen Haqvin Spegels tid försökt utradera vårt språk, inte ens vägskyltarna har sina ortsnamn på vårt språk utan det är oftast svenska, påhittad svenska eller någon slags kombination av språk som ingen förstår sig på.

Nåja. Det återstår ännu att förklara hur gutarnas isolering förklarar att brons-, sten- och järnåldern var först i Sverige på denna isolerade ö. För det kan väl ändå inte vara så att det där med isolering avser fastlandet, Mälardalen, dvs att gutarna var isolerade från fastlandet?

Att Östersjöns ledande handelsfolk i över 2000 år - gutarna - skulle ha varit isolerade tycker jag är en rätt märkligt tanke.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan