text bild karta   info, a-ö

Foro de vida - runristningar

Gotland | Historia | Utskrift | Mobilsida
Foro de vida - runristningar
Foro de vida - runristningar, foto Bernt Enderborg
Många skribenter arbetar ihärdigt med att bortförklara Gotlands rikedom på vikingatida silver. Att närmare 80% av allt vikingatida silver har upphittats på Gotland (och hälften av alla vikingatida fynd i Sverige) utgör ett obegripligt faktum för de flesta. Hur kommer det sig?

Men rikedomen på skatter tycks inte övertyga alla om att gutarna var vittberesta. Det finns gott om bortförklaringar. Finns det möjligen flera vittnesbörd om att gutarna foro vida?

- Lite grann. Det finns ett antal intressanta runristningar där namn och orter står skrivet i sten. Vi vet att en habling for på vikingafärd, en kille från Stenkumla hade en gård i Danmark, Oddgair från Follingbo dog i Holmgård, Ravn som omkom långt nere i Dnepjr, Rodfos som dog i Rumänien och Ormica som kände till Grekland, Jeusalem, Island och Särkland.

De runristningar som finns på följande sidor är alla från vikingatiden, någon från tidig medeltid, men det är alltså om vittnesbörd från vikingatiden som dessa sidor handlar. Gutarna hade kolonier bl a i Balticum redan på 600-talet, men detta skall inte dras upp här (inte heller att Adam av Bremen sa att Birka var gutarnas stad mitt i svearnas område).

Vad säger runorna?

Runor från Hablingbo

På en bildstensformad runsten från vikingatiden i Hablingbo kyrka på södra Gotland kan den som vill läsa:

uatar : auk ...hilkaiR : raistu : stain : iftir ...hailka... f-þur : sin : hn : uahR -istr : farin miþ uikikum

Översatt sägs det bli något som: Hvatgeirr och Hilgeirr reste stenen efter Hailka, fadern sin, han var väster faren med vikingum.

Barnen har alltså reste en minnessten efter sin far som verkar ha försvunnit på viking i västervåg, en habling som aldrig kom tillbaka. En skojig slutsats att denna runristning är förstås att orden viking faktiskt är från vikingatiden - för övrigt den enda runristning som är mig bekant där det står viking men inte som ett namn.

Vad man undrar är förstås vad i hela världen det är som kan ha fått en far att bege sig på viking och lämna två barn hemma. Vad tro du? Är du säker på att det var ett rövartåg de skulle på och att Helge därmed var en galenpanna? Kanske att fara i viking inte alls betyder plundringar, mordbränneri och slavjakter.

Och var kommer man förresten om man far västerut från Gotland?

- I Småland. Det vore väderstrecksvidrigt att skriva att han for västerut om han skulle till Danmark, England, Frankrike eller så. Och av den anledningen skall vi säga att man 1869 i sjön Furen nära Växjö gjorde ett fynd av något som liknade ett laget kramvaror - 11 knivar, 140 synålar, 5 små spännen, 83 pärlor av tenn, 30 härvor koppartråd, 7 pincetter, 11 ringspännen och cirka 100 rembeslag - allt av brons eller mässing. Somligt är av ornamenteringen att döma att gutnisk tillverkning, varför det inte är osannolikt att det har tillhört en handelsman från Gotland. Varför inte Hailki?
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan