text bild karta   info, a-ö

Ät fisk, det är bra för dig

Gotland | Magiska Gotland
Ät
Ät fisk, det är bra för dig , foto Bernt Enderborg
Kanske alla gutar precis som jag får ett omänsklig sug efter fisk emellanåt. Det är som havet, en del av blodet. Det var hemskt när jag några år studerade i Uppsala, ty där är så gott som all fisk fyrkantig om man inte har en jätteplånbok med gummisnodd kring.

Ibland tänker jag på att de som bestämmer vilken mat ungarna i skolan skall ha, som får kosta några kronor per tallrik, kanhända varje dag går ut och käkar lunch för det dubbla eller tredubbla beloppet av en skollunch. Då blir jag så arg att jag håller på att smälla av.

Men på Gotland kan man i alla fall få tag i färsk fisk, även om EU och en radda myndigheter emellanåt verkar göra sitt bästa för att förhindra detta i sann centralplanerad anda. Särskilt skönt är det att sommartid åka till Sjaustru på Östergarnslandet och dinglande med benen proppa i sig så många "flundrar" man vill.

Rökta flundror är en del av Gotlands smak. Du behöver inte vara rädd för att ungarna inte skall tycka om den. Jag kan inte heller låta bli att nämna att det i Visby finns en restaurang som serverar inlagd stekt strömming på knäckebröd. Det är hemskt att tänka på.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan