text bild karta   info, a-ö

Sevärdheter på Gotland

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Sevärdheter på Gotland
Sevärdheter på Gotland, foto Bernt Enderborg

Vad måste man se på Gotland


För mig är denna fråga, vad man måste se, problem på riktigt. Jag har talat med tyskar som mest är intresserade av romansk konst, dvs konst som är kvar från tiderna före reformation, vi har pratar med folk som drömmer ängar och orkidéer och vi för många resonemang om Gotland med historiskt intresserade människor. Jag har talat med folk som har besökt Gotland över 20 somrar och som vet att de bara har sett en liten del av allt.

Tåg vid Tule station

Första hjälpen

Vi har gjort ett gäng översikter och en utflyktsguide (de behöver förbättras) för att orientera och för att försöka underlätta för dig. Guteinfo har också en nedbantad innehållsförteckning för den som är mer intresserad (du kan välja att få svaren som länkar, bilder eller på en karta), och vi har med lätthet den bästa sökmotorn av alla konkurrenter (sökfältet uppe till höger; gillar du musik, sök på musik, gillar du ruiner, sök på ruiner osv - du får svar blixtsnabbt).

Däremot kommer vi aldrig att bara visa dig vägen till turistfällorna och säga att det här måste du se, det här får du inte missa, vi har gjort urvalet för dig osv. Och vet du inte riktigt var du skall börja så finns det en slumpfunktion, dvs klickar du på den lilla illustrationen uppe i spalten till vänster så visar vi en slumpsida (klicka till du hittar nåt som intresserar).

Kvarnarna vid Hundlausar

Vad är problemet - överkurs

Du behöver inte läsa längre på denna sida om du förväntar tips, i stället skall jag demonstrera problemen. Säg att du är intresserad av att få se en riktigt gotländsk kyrka med vacker konst som skulpturer och målningar, vilken bör du besöka?

Det finns omkring 100 kyrkor, vilken skall jag rekommendera?

- Kanske Eskelhem, det är en ståtlig kyrka och fylld av förbluffande målningar som är så sevärda att bara de är värda en resa till Gotland. Fast det är ju en bit till bra stränder, fik och sånt. Det är lite besvärligt. Men i och för sig så är de bysantiska målningarna i Garde kyrka kanhända ännu mer sevärda, och där finns ju 1100-talstaket kvar med den så gott som vikingatida nockstocken, det är häftigt, och det är bara en liten mil till alla bekvämligheter som behövs, som stränder, restauranger, fik osv, förresten så ligger ett av Gotlands vackraste ängen med den spännande tingshögen och offerkällan bara ett par kilometer iväg. Det är i och för sig inte längre till sånt från Eskelhem men Ljugarn är onekligen bra mycket skönare än Tofta, men då kanske du missar Gotlands största skeppssättning, som egentligen inte är så mycket att se till skillnad från den flotta av skeppsättningar som seglar i Alskog mellan Garde och Ljugarn.

Fast kanske skall man se till att folk får se mera konst från olika århundraden och då är ju Mästerby kyrka ett utomordentligt val, och hon ligger inte så långt från Eskelhem, en mil kanske, och i Mästerby finns ju också ett utomordentligt vackert änge och minnesstenen från 1361, museet över slaget, men såvitt jag vet inget fik också sånt, men det är å andra sidan bara en mil till Roma där allt sånt finns.

Eller skall jag rekommendera Gothem kyrka, den är verkligen vacker, ståtlig, det finns en kastal där också, med målningar som de unika månadsbilderna och mycket annat. Och det är ju inte så långt till badstranden vid Åminne med alla bekvämligheter, Gothemhammar, det stora röset en bit upp i skogen och annat finns att se på tämligen bekväma avstånd. Eller kanske skall jag visa dig medeltidens största bildframställning, själavägningen, den är häftigt, nästan Europas första framställningen av detta motiv. I så fall får jag skicka dig till Vamlingbo, där finns också fika, någon kilometer åt norr till ligger för övrigt Storms backe, lilla vackra Grumpe, och Vamlingbo är sköna och vackra nejder, bara Kastelle, märkliga Hundlausar och Bottarvegården. Fast det är en mil till badstranden Austre, å andra sidan börjar den Vackra vägen i Vamlingbo som tar dig ner till Hoburgsgubben, den är åkvärd.

Eller du kanske vill se nåt lite fräckare, som en ängel med glasögon och en målning av hur Jesus såg ut på riktigt. Då får du åka till Follingbo kyrka. Och, förresten, då är det inte så långt till Barlingbo kyrka, som ligger norr om Roma, där medeltidens främsta konstverk står, en dopfunt, åtminstone tycker Roosval detta, den störste undersökaren av våra kyrkor. Ja, Barlingbo kyrka kanske skulle vara nåt, men å andra sidan är ju Anga kyrka med sin Da Vinci-kodmålning, Pippi Långstrump, bra häftig. Och där finns också en själavägning, därtill Franciskus, en målning som som Roosval sa att den vittnade om en nästan journalistisk bildöverföring, snabbt alltså, Franciskus hade just blivit helgonförklarad när målningen gjordes.

Från Barlingbo är det ju inte så långt till Viklau med sin utsökta Madonna och det urhäftiga krucifixet (fast folk inte vet om det), kanske skall jag rekommendera Viklau kyrka i stället. Sköna Tjaukle ligger rätt nära denna kyrka, och bara Tjaukle är ju värt en egen picnic. Men då kanske man kan välja Vänge kyrka, där finns ju en unik rad bysantiska friser, verkligen sevärt, för att inte tala om dopfunten med Adam och Eva. Och på tal om dopfuntar, vad sägs om kyrkorna i Etelhem, Stenkyrka och Ekeby, för att inte glömma tuppundret i Stånga.

Men kanske skall jag rekommendera någon historisk intressant, som målningen i Fide kyrka, hundens like, eller kanske den målade frisen i Bunge kyrka som gott kan föreställa kriget 1361. Sånt är spännande att se, allra helst som Martin Petersens roman Stenansigter som utkom 2014 har lite med Fide att göra, och Öja kyrka, som ligger i närheten. Öja kyrka ja, denna ståtlighet, detta inseglingsmärke, denna grå gås, du skulle se krucifixet, aaahh, storhet - vi sålde en bild av detta till den nuvarande ärkebiskopen, äntligen en kvinnlig sådan förresten, som skulle ha det till något biskopsbrev eller vad det var nu igen. Och i Öja kyrka står ju Öjamadonnan också, älskade flicka, makalös, du vet, Johnny Roosval, när han första gången såg henne då hon renoveras så sa han att han upptäckte att hon andades. Va? Jo, andades - det kan du inte missa. Fast Viklaumadonnan är också skön, liksom tuttarna på predikstolen i Hall kyrka, det är annorlunda även om tuttar finns lite här och var i kyrkorna.

På tal om Stenansigter, du kanske borde åka till Grötlingbo kyrka. Där ligger en dansk konstnär begravd för han blev så betagen av friserna som löper utanpå söderväggen; det finns ganska bra sådana på Väte kyrka också, stenhuggarmärken därtill, och förstås Vänge som nämnts ovan. Men jag skall inte glömma Rone kyrka, när jag tänker på inseglingsmärken, ty Lang Jaku, som kyrkan kallas, har tjänat som ett sånt sen 1300-talet. Och i den kyrkan finns också en målning av Bartolomeus, där han står med sitt skinn på armen, alldeles vad Leonardo målade i Sixtinska kapellet. Fast det är ju inte lika dråpligt som i Othem kyrka, där har S:t Denis, Paris' skyddshelgon, huvudet i famnen. Och på tal om segling så måste du kika på Fide kyrka, där har någon på 1200-talet ristat en kogg i den fortfarande blöta putsen; det ligger förresten en kogg bevarad men inte omhändertagen i Västergarn, men kyrkan där är kanhända inte så mycket att se, om man inte är intresserad av kalkbrytningens historia på Gotland ty han Schröder har skänkt ett votivskepp till kyrkan som hänger där än, 1600-talet, han kanske finns på bild på skeppet förresten, och kalkbrytning är ju ett stort ämne på Gotland, allra helst som Femen gjord en en tuttkupp av den anledningen då Reinfeldt talade i Almedalen 2014.

- Åh, förlåt, jag glömde bort vad du frågade. Var var det du ville se?
- En riktigt gotländsk kyrka med vacker konst som skulpturer och målningar.

Jaha, bra, fint val. Våra kyrkor är verkligen sevärda. Vill du se ett stort kyrkrum så skall du åka till Lau kyrka, väldigt lång efterklang, man har gjort musik för denna kyrka, dessutom ligger ruinerna av en kastal och prästgård alldeles bakom kyrkan. Och då är det inte heller så långt till När kyrka där det finns skottgluggar i tornet, va, det trodde du inte, skottgluggar; kyrkorna var ett slags borgar också. Bunge kyrka är förresten ett bra exempel på detta, ty där är tornet krenelerat och kyrkogårdsmuren har också skottgluggar. "Vår Gud är oss en väldig borg", haha, för att inte glömma Stenkumla kyrka där Jesus på korset har strumpor. Tector ligger begravd på norrsidan av den kyrkan, den sista offentligt avrättade människan i Sverige, hoppas jag, avrättningsplatsen är skyltad en bit på vägen mot Visby. Fortsätter man förresten söderut från Stenkumla kyrka så ser man strax ner över Myrse, skönt landskap, och så kommer man till Hogrän kyrka där det finns ett inclusorium, ett rum varifrån syndare kunde se gudstjänsten i alla fall, ja, eller sjuka eller så, det är inte så vanligt i Sverige, ungefär som läktaren i Hellvi kyrka, där förresten han som byggde kyrkan har talat om det i runskrift, alldeles ovanför porten till koret.

Men skall du se intressanta saker vid portarna på kyrkorna så kanske du borde besöka Stånga kyrka, klunsskulpturer som vi inte vet varför de sitter där, eller de utsökt sköna 1300-talsfriserna på Norrlanda, Martebo eller Gammelgarn kyrka. Och vi skall inte glömma korportalen på Fardhem kyrka, där en kille rider med ringar i händerna ovanpå folk som pysslar med gravar eller nåt - folk som rider med ringar i händerna finns också på de vikingatida bildstenarna, det skiljer 4-500 år på bilderna men det är samma bild, varför skulpturen i Fardhem nog har nåt med vikingarna att göra. Men vill du se bildstenar så skall du besöka Bro kyrka, ty där finns det fortfarande bildstenar kvar, inmurade i väggarna, fantastiska bildstenar med skepp som ros, virvelhjul och annat sån, monster. I Bro är förresten också Djävulen inmurad i väggen, det visste du inte, Helvetet ligger alltså där, Bro kyrka, hm. Det ligger förresten en offerkälla inte långt från Bro kyrka, som i sig själv är en vida berömd offerkyrka, gåvor från alla möjliga delar av världen. Jag nämnde vackra friser ovan, också Bro har sådana, men jag tycker i och för sig att den där målningen när Jesus driver ut månglarna i Tingstäde kyrka är mer tilltalande på nåt sätt, fast jag måhända inte begriper teologin i det hela.

Men teologi är svårt, t ex som när man avbildar Gud själv i Ganthem kyrka - vad är det om? Vad vill man tala om? Att han har guldskägg? Ungefär som i Västerhejde kyrka där Moses har horn, vilket han har i Lärbro kyrka också, förresten, på en tavla, konstigt. Och det där med själavägningar, vad handlar det om egentligen? Nuförtin tycks vi ju ha ett (1) helvete och lever man dåligt så förpassas man dit i all evighet, men tänkte verkligen medeltiden så, då man gjorde tavlorna, hade de inte som Dante berättar om föreställningar om en skärseld, där man blev renad för att sen få komma till paradiset i alla fall? Dante har ju liksom våningar i Helvete där synderna kategoriseras på nåt sätt.

- Nej, visst ja, en riktigt gotländsk kyrka var det.

Kanske Fröjel kyrka kunde vara nåt. Där finns ett makalöst krucifix, för att inte tala om att det står en kastal 100 meter bakom kyrkan, och en trojaborg på själva kyrkogården.

- Oj, förlåt. Du behöver inte bli sur. En kyrka man måste se...

Vill du se lite mera folklig konst så får jag rekommendera Linde kyrka, ty där skvallrar kärringar medan Djävulen antecknar denna deras synd medan en ängel kommer ner från Himmelen och slår en av de pådrivande demorna i skallen med en försvarlig påk. Fast den stekte S:t Lars i Öja kyrka är ju också folklig, där finns också Bjäru osv osv...


- Mitt råd är att botanisera lite på Guteinfo så hittar du säkert nåt, kika på översikterna. De hemsidor och tidningar som säger sig guida och påstår sig veta vad man måste se pratar bara strunt. Allting ovan är förresten sant, allt det där finns till beskådan och det är ända bara en liten, liten början.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2023

 

juni

2Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan