text bild karta   info, a-ö

Svenska språket

Gotland | Gutniska
title=Fotografi
Svenska språket
I tidningen har vi i augusti och september 2003 läst om folk som vill att man i skolan skall ägna sig lite åt gutniska. Härpå har svarats från tidningens håll att sånt finns det inte tid med eftersom framgång bl a uppnås via goda kunskaper i svenska, men att det i och för sig är en vacker kulturgärning att ödsla tid på gutniska.

Om man skall tala med svenskar så är det förstås ett utomordentlig knep att använda sig av svenska språket. Men i den här avdelningen skall vi försöka skriva lite på modern gutniska för att Du skall förstå hur långt det är till svenskan.

Varför vi gutar, vilket hävdas i tidningen, i dagens alltmer globaliserade värld skall lära oss just svenska i skolan, som ingalunda är något världspråk, kan förresten inte gärna bero på något annat än missförstådd svensk patriotism. Varför gutarna skall lära sig försvenskad latin och grekiska och uttala detta genom näsan är svårt att förstå.

Stavning
Ett och annat är säkert felstavat i artiklarna till höger, men alla gutar är välkomna att rätta till sånt som är fel. Visst känner vi till ordböcker som t ex den i Laumålet, men undertecknad får försöka skriva så gott det går och hoppas på hjälp från kunniga gutar.
/text Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan