text bild karta   info, a-ö

Alfågel

Gotland | Fauna | Utskrift | Mobilsida
Alfågel
Alfågel, foto Bernt Enderborg

Havsfågel


På vintern ljuder den vackra alsången öster om ön. Tyvärr har döda alfåglar blivit den tragiska symbolen för oljeutsläpp.

På latin kallas sådana Fuligula glacialis och sägs vara en nordisk dykand, brokig av vitt, rostbrunt och svart.

Fåglar på väg bort

"Från hösten till våren träffas fågeln i stora skaror i Östersjön såväl som i Kattegatt i liflig rörelse, dykande midt bland bränningarna och is-sörjan. Därefter häckar han vid sjöar och kärr i Lappland", säger Gernandts Konversationslexikon från 1895.

Bilden är tagen vid Botvaldevik den 17 mars 2014.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Alfågel


Hej!

På ett februarilov för längesedan hyrde vi stuga vid sudersand så som Semesterbyn såg ut då. Det var en fin vecka med dagliga utflykter och medhavd fika. En dag var vi ute vid Langhammar, såg de fantastiska mönster som vinden gjort då den packade snön vid enbuskarnas lä- och lovartsida och hörde allorna sjunga. Vi satte oss i lä för vinden och drack varmt kaffe och åt smörgås. Ute vid pallkanten låg en stor flock allor och sjöng och dök om vartannat. Det var fint.

Det var också fint med kvällspromenader på den absolut folktomma sudersandsstranden medan små vågor , så små att de inte riktigt kunde räknas som vågor, fick issörjan vid strandkanten att frasa och klirra lätt. En kväll, när solen målade det sista röda på himlen i väster, bort över Ringvidahållet, hördes en koltrast ta ton. Lite rostig kanske den lät, koltraströsten, men dock - den sjöng - i februari - på Fårö. Det var fint.

Hälsningar
Ulla

webmaster kommenterar


Hej Ulla!

Tack för din fina berättelse. Du föräras härmed en bukett såna här:/bernt


Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Fauna: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.