text bild karta   info, a-ö

Muntra skökor i gutarnas vi

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Muntra skökor i gutarnas vi
Muntra skökor i gutarnas vi, foto Bernt Enderborg

Ej politiskt korrekt text


När brodern hade lyckats ta sig hem efter att ha gömt skatten på botten av Dnjepr bestämmer sig småningom Röde Orm för att hämta den. Till den ändan behövde han en guide, sådana fanns på Gotland.

När Orm och hans män kommer till Gotland, tar de ner drakhuvudet, sätter upp fridssköld och seglar in i gutarnas vi. Frans G. Bengtsson skriver:

"Staden var ansenlig och full av sjömän och rika handelsmän; och för Orms män fanns där mycket att begapa, sedan de väl kommit i land. Där funnos hus som voro helt och hållet byggda i sten, andra funnos som endast voro till för att dricka öl i; och stadens rikedom var sådan att muntra skökor gingo omkring med ringar av klart guld i öronen och spottade åt envar som inte kom med myntat silver i näven."

Om jag minns rätt så utspelar sig denna händelse i Bengtssons underbara bok Röde Orm omkring år 1000. Ett och annat i citatet ovan stämmer nog men man kan sätta frågetecken kring platsen. Det är möjligt att gutarnas vi (= Visby) var ett lite större fiskeläge vid tiden ifråga men någon stad kan man nog inte dra till med - den hör 1100-talet till.


Röde Orm hade nog seglat till Fröjel i stället, bilden ovan, där utgrävningar pågår städse som bragt i dagen mängder av fantastiska fynd, 38.000 rent av, läs lite mer om Fröjel under Hult och högar. Å andra sidan är citatet från Bengtsson ganska träffsäkert. En kyrkoruin som inte längre syns ovan marken i Visby är S:t Mikael men den finns och arkeologerna har studerat murar i marken, gravar och sånt. Om du promenerar alldeles i början av Adelsgatan, strax efter Södertorg, så går du vid kanten av S:t Mikaels kyrkogård.

S:t Mikaels kyrka sägs på något ställe i litteraturen (jag tror att det var Strelow som skrev detta på 1600-talet) vara just jämt skökornas kyrka. Kyrkan var uppförd av dem, bekostad av deras egna medel, använd av dem - och Strelow säger nåt om "till den nytta det nu kan vara" vilket förstås föranleder antagandet att Strelow var mer fördomsfull än Jesus själv, se S:t Mikaels kyrka.

Vi brukar avsluta våra artiklar med någon knorr men det är svårt i detta fall. Allt är så infekterat av politisk korrektness att man inte vet vad man vågar. Kan man t ex skriva att det idag inte finns några muntra skökor med guldringar i öronen på Visbys gator samt att det i lagen är förbjudet att köpa deras tjänster?

Ps. Om du undrar vad bilden överst figurerar så är det fikon i februari i gutarnas vi. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan