Layoutelement

text bild karta   info, a-ö

Gårdar på Gotland

A B D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Å Ä Ö - Socknar


Gotlands gÄrdar

Gotland var lÄngt fram i tiden en fristÄende republik, som skötte sig sjÀlv, hade egna lagar och ett eget styrelseskick.

Gotland har upplevt mÄnga storhetstider. Samtliga gÄnger Àr det den fria republiken (bonderepubliken sÀger somliga) som ligger bakom det hela. Det var republiken som sÄg till att 80% av alla romerska denarer Ärhundraden efter Kristus har hittas pÄ Gotland, det var de som sÄg till att pÄ vikingatiden göra Gotland till vÀrldens rikaste plats för skattfynd och de var republiken som sÄg till att handeln satte fart i början av medeltiden, inte bara för Gotland.

Grunden för republiken var de olika gÄrdarna. Det var de som skrev Gutalagen, Sveriges första lagbok, dÀr ett demokratisk styrelseskick stadgades (det finns inte en tillstymmelse till adel, konungsliga rÀttigheter och annat sÄnt i lagtexten). Gutalagen var gÀllande rÀtt pÄ Gotland Ànda fram pÄ 1600-talet.

Vi skall börja uppmÀrksamma gÄrdarna, indelning, styrelseskick och annat sÄnt framöver. Just nu börjar vi dock med att lÀgga ut gÄrdarnas namn i alla socknar.